11.07.2012

SOUFLEÉ DE THON ( TON BALIKLI SUFLE)

Bu hafta sonu İzmir'deydim..
Çok güzel ve keyifli bir düğüne katıldım.
Sevgili Merve ve Onur'a tekrar sonsuz mutluluklar diliyorum.
Hiç bu kadar eğlendiğimi ve coştuğumu hatırlamıyorum. Harika bir düğündü! Ah! Bir de hava sıcak olmasaydı :)
Annem ve Babam da hem kızları hem damatları ile sahnede coşmanın keyfini yaşamış oldu. Tabi ki o keyif bize de ait.. :)
Güzeldi vesselam :)
Anlaşılan o ki, Babacığımı, Ray Charles'dan girip Opus'dan çıkan, biraz "Resimdeki göz yaşları"ndan dem vurup sonra güzel bir "Unchain my heart" patlatan bir eğlenceye götürmemiz gerekiyor. Çünkü kendisini bugüne kadar hiç bu kadar enerjik ve eğlenceye kendini kaptırmış görmedim. Eve hiç gitmek istemedi diyebilirim. :) Maşallah..! 64 yaşında olduğunu da ayrıca belirtmek isterim. E tabi sigarayı bırakmanın ve düzenli spor yapmanın faydaları bunlar.. Kulağınıza küpe olsun sevgili okurlar..! Sigarayı Bırakın! Kendinize yazık..
:)
Sosyal mesajımızı da verdiğimize göre artık yemeğimize geçiş yapabiliriz.
Hala bu sıcaklarda nasıl mutfağa girip de fırını çalıştırıp kan ter için de yemek yapıyorum aklım almıyor. Kessene buz gibi bir karpuz! Yanına da güzel bir peynir en tulumundan :) Ama yokk!! İlla o mutfağa girilecek ve sizin için güzel güzel yemekler yapılacak.
E bu kadar zahmete siz de beğenirsiniz artık yemeklerimi...
Şımarıklığın da bu kadarı değil mi?
Eh olur artık o kadar :)

Soufleé De Thon (Ton Balıklı Sufle)
Hatırlarsanız, daha önce de bir sürü Sufle tarifi vermiştim. (Çikolatalı Sufle,Portakallı Sufle,Ispanaklı Sufle)
Genel kanının aksine Sufle sadece bir tatlı değildir. Her türlü malzemeye uygulanabilecek, bir fırında yemek/tatlı pişirme tekniğidir. Bu sefer Sufleyi ton balıklı yaptım. Lütfen hiç kimse öğğghh demesin! Yemeden fikir yürütmeyin. Gerçekten çok güzel oldu. Tuzu biraz fazla kaçtı ama sanırım ton balığından kaynaklanıyor. Eğer siz yapmak isterseniz, ton balığını biraz suda bekletin :) Ayrıca hiç tuz koymayın..

Malzemeler:
  • 6 adet Sufle Kabı
  • 1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar ya da parmesan peyniri (ben parmesan kullandım. o da biraz tuzlu olmasına sebep olmuş olabilir ama en azından kaşar kadar yağlı olmadı)
  • 1 su bardağı ince doğranmış taze soğan
  • 3 kaşık un
  • 1 bardak sıcak süt ve ton balığı konservesi suyu ( bence önce sütü ısıtın sonra üzerine ton balığı konservesinin suyunu ekleyin)
  • 4 yumurta sarısı
  • 5 yumurta beyazı
  • 2 kutu konserve ton balığı (toplamı 1 su bardağı olacak şekilde)
  • İlave 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar veya parmesan peyniri
  • İnce doğranmış taza maydanoz ya da dereotu (zevk ve tercihinize göre)
  • Tuz, Karabiber
  • Zeytinyağı

 Yapılışı:
  • Porselen sufle kaplarını zeytinyağı ile yağlayın. İçerisine rendelediğiniz peynirleri serpin ve bir kenarda bekletin.
  • Fırını 200 dereceye ısıtın.
  • Taze soğanları zeytinyağında yumuşayıncaya kadar soteleyin.
  • Unu ekleyin ve 2 dk daha pişirin.
  • Ateşten alın ve sıcak süt ve ton balığı suyunu ilave edin. Maydanoz ya da dereotunu ilave edin. Ateşe geri alın, kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin.
  • Ateşten alın, teker teker yumurta beyazlarını ilave edin. Resimdeki kıvama gelince içerisine elinizle ezdiğiniz konserve ton balığı ve rendelenmiş peyniri ilave edin.



  • Bu sırada yumurta beyazlarını çelik bir karıştırma kabında çırpın. Yumurta beyazlarını karıştırmaya başladıktan sonra içerisine bir tutam tuz atın. Böylece yumurta daha kıvamlı bir şekilde karışacaktır.




  • Yumurta beyazları resimde gördüğünüz gibi bir kıvamda olmalıdır.




  • Yumurta beyazının içine yavaş yavaş ton balıklı karışımı ilave edin. Çok yavaş bir şekilde, yumurta beyazlarının kıvamlı yapısını bozmadan karıştırın.




  • Daha sonra, karışımı sufle kaplarına dökün, üzerine parmesan peyniri serpin ve fırında 200 derecede 30 dk. boyunca pişirin.






  • Arzu ederseniz yanına benim yaptığım gibi fırında domates ve taze fasulye ile hazırlanmış bir garnitür ekleyebilirsiniz.

    Afiyet Olsun!!!!
    :)



















    1 yorum:

    1. Şahane, hatta kalanlar ertesi gün soğuk soğuk enfes oldu.

      YanıtlaSil