14.01.2011

SOUFFLÈ AUX ÈPINARDS (Ispanaklı Sufle)

Ah bu hafta da nihayet cuma akşamını görebildik..
Günleri saymayı bıraktık. Artık hayat dediğimiz, hafta sonlarını sayarak geçiyor. 
2010'un ilk hafta sonu ile son hafta sonun arasında kalanlar ne hızlı geçmiş meğer.. Derlerdi de inanmazdım: Zaman ne çabuk geçiyor diye..
Yolun yarısına geldik, ama neden hala başındaymışım gibi :(
Amaaan neyseeeeee.....
Bu hafta zaten manik depresif geçti, okuyanlarında içini karartmıyım. :)
Bu aralar neden böyle oluyor anlamadım. Ekstra enerji takviyesine ihtiyacım var.




Cuma akşamı bir hevesle kendimi ıspanaklı sufle yaparken buldum. Ama bir şeyi itiraf etmeliyim: Her ne kadar tarifte ıspanak olsa da , Hamdiye anneciğimin elinde kullanmayacağı bir haşlanmış pazı arta kaldı. Ben de ıspanak yerine onu kullanayım dedim. Daha mı güzel oldu ne!! :) 
Size de bir alternatif olarak tavsiye ederim.


İşte Ispanaklı (Pazılı) Sufle:

Sufle için öncelikle fırına da girebilen küçük ramekin kaplarından temin etmenizi tavsiye ederim.
Tabi büyük fırın tepsisi ile de olur ancak küçük ramekin kapları ile yapılanlar daha güzel oluyor bana sorarsanız..






Ramekin kaplarınızı tereyağ ile yağladıktan sonra ince rendelenmiş kaşar ile kenarlarını kaplayın..






Malzemeler:

* 1 yemek kaşığı ince kıyılmış taze soğan
* 3/4 bardak haşlanmış ve doğranmış ıspanak / pazı
* 1 yemek kaşığı tereyağı


Sufle için:

* 4 yumurta sarısı
* 5 yumurta beyazı
* 3 yemek kaşığı tereyağı
* 3 yemek kaşığı un
* 1 bardak kaynamış süt
* tuz,karabiber
* 1/2 bardak rendelenmiş kaşar peynir



Yapılışı:
* Öncelikle ıspanaklarımızı ve ince kıyılmış soğanımızı bir tavada soteliyoruz.
* Daha sonra suflemizi bazını hazırlıyoruz.
* Sufle bazı: 3 kaşık tereyağını tavada eritin üzerine 3 kaşık unu ekleyip, unu kavurmaya devam edin. Karışım, pürüzsüz bir kıvama gelince, üzerine azar azar kaynamış sütü ekleyin ve pürüzsüz bir krema elde edene kadar karıştırın. Altını söndürün. Kenara alın, daha sonra üzerine 4 adet yumurta sarısını ekleyin. 
Karıştırmaya devam edin. Üzerine sotelenmiş ıspanak ve soğan karışımını ekleyin.  
* Bu sırada 5 adet yumurta beyazını çırpın. Ama çok iyi çırpmanız gerekiyor. Suflemizin puf puf olmasını ve muhteşem bir şekilde kabarmasını sağlıyor.. Yumurta beyazının kıvamının , çırpılmış krem şanti gibi olmalıdır.




* Yumurta beyazının içine kenarda beklettiğimiz  karışımı azar azar ekliyoruz.  Yumurta beyazının sönmemesi için yavaş yavaş karıştırmanız gerekiyor.
* Daha sonra bütün karışımı eşit miktarda ramekin kaplarımının içine boşaltın.





* Öceden ısıtılmış 200 derece fırında 30-35 dk. pişirin. Kabardığını ve üzerinin kızardığını göreceksiniz. :))





Nasıl görünüyor :) Nefis değil mi??


:))
Bon Apetit!!!


1 yorum:

  1. Bu ne yaaaa. Akşam akşam. Bunun Trabzon ekmeği boyutu da oluyor mu? Ağzımın suyu aktı valla.

    YanıtlaSil