12.01.2011

POULET AU PORTO (Portekiz Usulü Tavuk)

Efendim, 2010 yılı bitti bitmedi, 2011 geldi gelmedi derken gelmiş de Ocak ayının 11'i olmuş bile.. 
Hatta bugünün tarihi ne ilginç değil mi? 11.01.11 :P Ne alakası var canım diyenleri duyar gibiyim.. :) Ben de ilginç tarih keşfedenler furyasına katılayım dedim :) 
Ne diyordum efendim.. Hah! 2011 gelmiş bile diyordum.. 
Hatta erken rezervasyon çanları tatilciler için çalmaya başlamış, kendimizi şimdiden otel seçmece oynarken buluyoruz. Eğer güzel otel tavsiyeleriniz varsa alabilirim :)
Ama biz şimdiden sevgili eşim ile birlikte tatile gittik tadını çıkardıkta hangi gün dönelim diye kavgaya bile tutuştuk :)
 Yaza ne de olsa daha çok var, şimdi biz yemeğimize bakalım. 
Bugün gerçekten nasıl bir şey çıkacağını bilmediğim enteresan bir tavuk yemeği yaptım. Ama sonuç gerçekten çok hoştu. :)



POULET AU PORTO- Portekiz Usulü Tavuk - 3 Kişilik
Malzemeler:
* 6 adet tavuk but
* 500 gr. mantar
* 1/4 su bardağı su
* 1/2 tereyağı
* 1/2 çay kaşığı limon suyu
* Tuz, Karabiber
* 1 su bardağı krema
* 1/2 yemek kaşığı nişasta
* 1/2 çay kaşıı ince kıyılmış taze soğan
* 1/3 su bardağı porto şarabı
* 1 kaşık tereyağı
* 1/4 su bardağı konyak


Yapılışı:


* Tavuklarınızı güzel bir şekilde kurulayın. Size tavsiyem, butlarınızın sap kısımlarını enlemesine kesin. Böylece tavuk etiniz, etin içerisinde yer alan kasların ısıya maruz kalınca kasılması sonucu kemik ucundan sapa doğru çekilmeyecektir. Butunuzun şekli ve görüntüsü inanın daha güzel olacak..

* Kuruladığınız tavukları bir fırın tepsisine yerleştirip üzerine tuz ve karabiber ekleyin.Üzerine de birer parça tereyağı  koyup önceden ısıtılmış 220 derece fırında her 10 dk. da bir çevirerek 30 dk. pişirin.
* Piştikten sonra fırınınızın kapağı açık bir şekilde sosunuz olana kadar bekletin.




* Bu sırada mantarlarınızı temizleyin ve çok büyük olanlarını dörde bölün. Bir sos tenceresinde su, limon ve tuzu karıştırarak kaynama noktasına getirin. Mantarlarınızı içine atın ve ağzını kapatarak 5 dk. pişirin. 
* Krema ve nişastanızı ayrı bir kapta karıştırın.
* Mantarlarınızın üzerine ilave edin.
* 2-3 dk. daha pişirin. Piştikten sonra kenara alın.
* Fırın tepsisinde kalan yağdan iki kaşık alıp teflon tavaya koyun ve biraz ısıtın. Üzerine ince kıyılmış taze soğanlarınızı ekleyin. Soğanları pişirin. 
* Daha sonra üzerine porto şarabını ekleyin. Şarap alkolünü kaybedene kadar yüksek ateşte pişrin. 
* Son olarak, mantarlı sosunuzu şarabınızın üzerine ilave edin ve karıştırarak pişirmeye devam edin. Sosunuzun kırılmamasına dikkat edin.. Yoksa her şey mahvolur :(

* Sosunuz pürüzsüz bir krema kıvamına geldiğinde ateşten alın.
* Tavuklarınızı önceden yağladığınız döküm demir tencerenize yerleştirin. Orta ateşte tavuklarınızdan cızırtılı bir ses gelene kadar çevirerek pişirin.





* Cızırtılar gelmeye başladığında üzerine, mantarlı sosunuzu ilave edin.
* Sosun bütün tavukların üzerini kaplamasına dikkat edin.
* Kapağını kapatarak yaklaşık 20-25 dk. pişirin.
  
* Sıcak olarak servis yapın..

Bon Apetit :)))


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder