29.08.2013

Kırmızı Şarapta Haşlanmış Yumurta ( Oeufs à la Bourguignonne) & Taze Baharatlı Sahanda Yumurta ( Oeufs sur le Plat aux Fines Herbes)

Merhaba...

Farkettim ki, ne zaman üzerime tembellik çökse ve basit bir şeyler yapmak istesem, hemen yumurtaya sığınıyorum. Tabi ki de yumurta diyip küçümsememek gerek, çünkü bu tarifler de Fransız Mutfağının azımsanmayacak lezzetlerinden ve Julia Child'ın Fransız Mutfak Sanatında Ustalaşma kitabına ait. Bir çoğunuzun artık aşina olduğu gibi bu kitaptaki bütün tarifleri yapmayı kendime bir görev edindim ve hepsini bitirmeden bana rahat yok :)

Kolaya kaçmak istediğim zaman yumurta yapıyor olabilirim ama en azından iki tane birden yaparak çok da kolaya kaçmamış oluyorum. 
Tariflerden ilki, hafif bir akşam yemeği olabileceği gibi güzel bir öğle yemeği olarak da yenebilir. Bu tarifte yumurta daha önce yine bu sayfada benzerlerini görmüş olabileceğiniz gibi suda haşlanmış bir yumurta. Ya da nam-ı diğer Çılbır. Tek farkı, değişik bir yorumla sunulması.
Değişik bir yorumla sunulan diğer bir tarif ise bizim yakınen bildiğimiz klasik sahana yumurta..

Her iki tarif de ayrı ayrı çok lezzetliy, umarım siz de aynı lezzeti alırsınız.

Bu arada şöyle bir not eklemek istiyorum: "Kırmızı Şarapta Kaşlanan Yumurta" tarifini hazırlarken kendimi kameraya çekmek gibi bir gaflette bulundum. Sonrasında seyretmesi çok keyifliydi ve eşimle birlikte bol bol güldük. Eğer görüntüleri düzgün bir formatta miksleyebilirsem, (teknik terimini bile bilmiyorum ama resmen kameramanlığa da soyundum) sizlerle bu sayfada paylaşacağım. En azından yüzünüzde bir tebessüm oluşturabilirim ki bu bile bir şey. :)
Şimdi gelelim tariflere....

Kırmızı Şarapta Haşlanmış Yumurta ( Oeufs à la Bourguignonne)
(4 kişilik)

Malzemeler:
* 2 su bardağı et suyu (sıcak)
* 2 su bardağı kırmızı şarap (genç bir şarap olmasına dikkat edin.)
* 4 adet taze yumurta
* 1 adet defne yaprağı
* 2-3 dal maydanoz
* 1 dal taze kekik
* 1 diş sarmısak
* 1 yemek kaşığı, ince doğranmış arpacık soğan ya da taze soğan
* 2 yemek kaşığı un
* 4 dilim tost ekmeği
* 2 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz
* Tuz, karabiber
* Zeytinyağı
* Tereyağı
* 2 adet büyük boy soğan
* 1 kilo mantar

Yapılışı:
* Mantarları jülyen şeklinde doğrayın ve 2 kaşık zeytinyağı ve 1 kaşık tereyağında tıkıştırmadan soteleyin. Böylece mantarlar sulanmadan tütsülü bir lezzetle pişecektir.
* Soğanları yarım cm.lik halkalar şeklinde dilimleyin ve ayrı bir tavada 1 kaşık zeytinyağı ve 1 kaşık tereyağını ısıttıktan sonra soteleyin.
* Bu sırada, derin bir tencerede, 2 su bardağı et suyu ve 2 su bardağı kırmızı şarabı kaynatın. Kaynadıktan sonra kısık bir ateşe alın. Şarap ve et suyu karışımı yeterince sıcak olmalı, çünkü yumurtaları bu sıvının içerisine atacağız ve sıvının yumurtaları pişirecek derecede sıcak olması gerekli. 


* Yumurtaları sıcak sıvı karışımın içerisine kırın ve 2-3 dk. pişirin. Sonrasına çıkarın ve kenara alın. (Bu noktada şöyle bir detay vermem gerekiyor. Ne yazık ki, yumurtaları sıvının içerisinden çıkarırken, hoşunuza gitmeyen mor bir yumurta ile karşılaşabilirsiniz.  Bu gözünüzü korkutmasın. Mor bir yemek ya da sos bugüne kadar hiç yememiştim ama her şeyin bir ilki vardır.)
* Defne yaprağı, kekik dalı ve maydanozu bir ip ile birbirine bağlayın ve bir taze baharat buketi oluşturun.
* Yumurtaları tencerenin içerisinden aldıktan sonra baharat buketini tencerenin içerisine koyun.


* Ezilmiş sarmısak ve ince doğranmış soğanı ilave edin. Tuz ve karabiber ekleyin. Sıvıyı, miktarı 2 su bardağı oluncaya kadar kaynatın. Maydanoz, kekik ve defne yaprağı buketini tencerenin içerisinden çıkarın.
* Un ve 1,5 kaşık tereyağını elinizde macun kıvamına getirin ve tencerenin içerisindeki karışımın içerisine ekleyin. Bu sırada bir çırpma teli ile karışımı karıştırın.  Karışımın muhallebi kıvamına geldiğini göreceksiniz. 30 sn. boyunca karışımı kaynatın. 
* Tuz ve biberini kontrol edin, gerekliyse ilave edin.


* Ekmekleri tavada 1 kaşık tereyağı ve 1 kaşık zeytinyağında kızartın.
* Yumurtaları, kızarmış ekmeklerin üzerine yerleştirin. Pişen soğan ve mantarları da ekledikten sonra, sosu yemeğin üzerinde gezirin.
* İnce kıyılmış maydanoz ile süsleyerek misafirlerinize ikram edin.

Bon Apetité!

Aylin The Cook

tekin_aylin@hotmail.com







Taze Baharatlı Sahanda Yumurta ( Oeufs sur le Plat aux Fines Herbes)
2 kişilik







Malzemeler:
* 2 adet yumurta
* 2 dilim ekmek
* 2 yaprak fesleğen
* 2 al maydanoz
* 2 dal dereotu
* 2 yaprak nane
* Tuz, Karabiber
* Zeytinyağı








Yapılışı:
* Taze baharatlarınızı ince ince doğrayın.
* 2 kaşık zeytinyağını bir tavada ısıtın ve üzerine taze bahartları dökün.
* Baharatların yeşilini korumasına dikkat edin.
* Teva yeterince ısındıktan sonra, yumurtaları kırın ve karıştırmadan sahana yumurta pişirir gibi pişirin.
* Ara ara bir kaşık yardımı ile tavadaki yeşil baharatlı zeytinyağını yumurtanın üzerine gezdirin.
* Ekmekleri kızartın.
* yumurtalar piştikten sonra kızarmış ekmekle birlikte ikram edin.

İşte size çok pratik ama lezzet açısından fark yaratacak güzel bir kahvaltı..

Bon Apetité!

Aylin The Cook






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder