17.04.2011

OUEFS À LA FONDUE DE FROMAGE ( Kanape üzerinde peynir fondülü yumurta)

Açıkça söyleyeyim ben yumurtayı hiç sevmem..
Daha doğrusu sevmezdim..
Bu yüzden çocukken anneme çok eziyet etmişliğim vardır. Ama vallahi de billahi de bilinçli yapılmış  bir şey değildi. Bugünkü aklım olsa hiç yapar mıydım?
Huzurlarınızda buradan annemden yapmış olduğum işkenceler için özür diliyorum. Aslında umutsuz bir şekilde "umarım aynı şeyi çocuklarım bana yapmaz" diye yakarıyorum. Belki beni duyan biri olur da evrenin dengelerini değiştirip bana inanılmaz güzel yemek yiyen bebişler verir. Yoksa uzun yıllar annem gibi sinir krizleri geçirebilirim. :)))
Neyse yine lafı çok uzattım..
Bugün size gerçekten çok keyifli bir yumurta tarifi vereceğim. Aslında tarifin merkezinde hepimizin "çılbır" olarak bildiği yemekte olan, kaynamaktaki suyun içerisinde pişmiş yumurta var...
İşte size kahvaltılık bir tarif :)))
OUEFS À LA FONDUE DE FROMAGE: (6 kişilik)
Malzemeler:
- 1 kaşık ince doğranmış arpacık soğanı (ya da sadece soğan)
- 1 diş ezilmiş sarmısak
- 1 kaşık tereyağı
- 1,5 bardak beyaz şarap
- 1/4 bardak su (eğer varsa et suyu ya da bulyon kullanabilrisiniz.)
- 1,5 kaşık mısır nişastası
- 1,25 bardak krema
- 1 bardak rendelenmiş kaşar
- Tuz , Karabiber
- 1 tutam kakule
- 6 yumurta
- 6 dilim kızarmış ekmek
- 1 kaşık sirke
Yapılışı:
- Öncelikle "peynirli fondü sosunu sonra da yumurtayı yapacağız.

- İnce doğranmış soğanları 1 kaşık tereyağında kahverengileştirmeden soteleyin. Üzerine ezilmiş sarmısağı ekleyin.
- Sonra da şarabı ve suyu ekleyin. Yüksek ateşte geriye 3-4 kaşık sıvı kalıncaya kadar kaynatın.
- Kremanın içerisine mısır nişastasını ekleyin ve çırpın. Karışımı, sos tenceresindeki sıvının içerisine ekleyin ve karıştırmaya devam edin. 2 dk. pişirin. Krema kıvamlı bir hale gelene kadar pişirin.
- Üzerine rendelenmiş kaşarları ekleyin.  Kaşarlar eriyip sosun içerisine karışana kadar pişirin.
- Daha sonra tekrar ısıtmak üzere kenara alın.
- Şimdi geldik yumurtanın yapılışına bunun için 1 litre kaynamış suya, bir kabın içerisinde buz gibi soğuk bir suya , üzerinde kağıt havlu bulunan bir tabağa ve kevgire ihtiyacımız var. Size tavsiyem bu malzemelerin hiçbiri hazır olmadan yumurtaya başlamayın.
- Kaynattığınız suyu derin bir tencereye koyun. İçerisine 1 kaşık sirke ekleyin.  Bunu yapmamızdaki amaç, kaynamış suyun içerisine kıracağımız yumurtanın hızlı bir şekilde formunu bulabilmesi. Ancak size tavsiyem sirkeyi, yumurtayı suya atmadan 30 sn. kadar önce koymanız. Daha erken koyarsanız, sirkenin içerisindeki alkol uçup gider ve sirke kullanmanın bir faydası kalmaz..
- Şimdi geldik en zor kısmına ,  yumurtayı öncelikle küçük bir kasenin içerisine dağıtmadan kıralım.  Daha sonra da yavaşça kaynayan suyun içerisine nazikçe bırakalım..
- Biraz pişmesini ve bir forma girmesini bekleyelim.. Piştiğinden emin olduktan sonra kevgir yardımı ile sudan çıkaralım ve soğuk suyun içine alalım. Burada amaç, hem yumurtanın pişmesini durdurmak, çünkü içerisinin sarı bir bir şelale olarak kalmasını istiyoruz, hem de sirkenin tadını ortadan kaldırmak istiyoruz.
- 10 sn. kadar soğuk suyun içerisinde beklettikten sonra kağıt havlunun üzerine alıyoruz.
- Bütün yumurtalar için bu işlemi yaptıktan sonra, yumurtalarımızı önceden kızarttığımız ekmeklerin üzerine nazikçe yerleştiriyoruz.  Son bir kez ısıtmak için 5-6 dk.lığına fırına veriyoruz.
- Son olarak yumurtaları servis tabağına alıp üzerine peynirli fondüyü ekliyor ve bir iki tutam kaşar peyniri serpiştirip, ince kıyılmış maydanoz ile süslüyoruz..
- Gerçek bir yumurta şelalesi ........

Bon Apetitè!!!!!


:))))


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder