26.08.2013

Asya Usulü Sebzeli Noodle ve Izgara Biftek (Asian Style Vegetable Noodle and Grilled Steak)

Merhaba..

Öncelikle herkese iyi haftalar...
Yaz mevsiminin son haftasına da girmiş bulunuyoruz. Belki ülkemizin sıcacık Güneyinde yaşayanlar bu tatlı yaz rehavetine bir iki ay daha devam edebilirler ama biz nispeten kuzeyde oturanlar şimdiden "Yaz"ı ve tatili özlemeye başladık. 

Yaz diyince benim aklıma, güneşte hafif kızarmış gülen yüzler, deniz kokan havlular ve gün batımında deniz kenarında yenen yemekler geliyor. Yemek yemenin, sohbet etmenin ve mutlu olmanın en keyifli olduğu saatler. Sanırım uzatmalı bir yaz hayali ancak Kurban Bayramındaki 9 günlük tatil umutlarına kaldı. İstanbul ve Ankara güneye akacak gibi görünüyor. Sevgili Güneydekiler, aşırı yüklenme için şimdiden kusura bakmayın :)

Yaz mevsiminin gerek meyve bolluğundan, gerek sebze bolluğundan, gerekse ruhumuzdaki neşe bolluğundan olsun, yemesi içmesi en kolay mevsim olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ne var ki, dört mevsimi de birbirinden güzel ülkemde her sebze ve meyveyi her mevsim bulamadığımız için, canımız bir şey çektiğinde en az 3 ay beklemek zorunda olduğumuzu bilmek de ayrı bir çelişki. 

Şimdi siz, bu kadar mevzusu olduğuna göre yaza ait güzel bir zeytinyağlı yemek tarifi geliyor, diye düşünebilirsiniz. Ama ne yazık ki yanılıyorsunuz. Bugün size, çok pratik ama çok şık bir etli noodle tarifi vereceğim. Yaz sohbeti sadece melankolik bir ruh halinin eseri :)

Gelelim yemeğimize.. Noodle, artık küreselleşen dünyada her şeyin birbiri ile entegre olduğu gibi kültürlerin ve mutfak lezzetlerinin de birbiri ile iç içe geçmesinin bir sonucu olarak, mutfak hayatımıza giren Asya Usulü ince uzun bir erişte çeşidi. Yumurtalı olanı olduğu gibi pirinç kullanılarak yapılanı da var. Artık, hemen hemen bütün büyük marketlerde Noodle'ın, kendi damak zevkinize göre her çeşidini, Asya ürünleri reyonunda  bulabilirsiniz.

Şimdi gelelim tarife..

Asya Usulü Sebzeli Noodle ve Izgara Biftek 
(Asian Style Vegetable Noodle and Grilled Steak)



Malzemeler (8 kişilik)
* 1 paket Rice Vermicelli
* 8 dilim 2 cm kalınlığında Biftek (Bonfilelik kısımdan)
* 1 adet kırmızı biber
* 1 adet sarı biber
* 1 adet yeşil dolmalık biber
* 2 adet havuç
* 4 adet taze soğan
* 1 diş sarmısak
* 1/2 bardak soya sosu
* Zeytin yağı
* Tuz, Karabiber
* Süslemek için 3-4 dal maydanoz
* 1 litre su





Yapılışı:


* Wok tavasında 2 kaşık zeytinyağı ve ezilmiş 1 diş sarmısağı soteleyin.
* Havuç ve biberleri jülyen şeklinde doğrayın ve wok tavasına ekleyin. 6-7 dk. soteleyin.
*Sebzelerin çok yumuşamamasına dikkat edin. Hafif diri kalması ve yumuşak noodle'ı yerken arada kıtır bir lezzet vermesi önemli..
* Sotelemenin sonuna doğru verevine kestiğiniz taze soğanları ekleyin.1-2 dk. daha soteleyin ve ateşi kapatıp kenara alın.








* Etlerinizi enlemesine bir ip ile bağlayın. Ancak ipin ısı karşısında erimeyen ve yanmayan bir ip olmasına dikkat edin.
* Üzerine bir kaşık zeytinyağı gezdirin ve karabiber serpin.
* Pişirme sırası gelene kadar buz dolabında dinlendirin.


* 1 litre suyu kaynatın.
* Suyu bir kaba alın içerisine 1 tutam tuz atın.
* Noodle'ları bu suyun içerisine koyun ve 3-4 dk. bekletin. (Pirinç eriştesi dediğimiz Rice Venicelli, çok ince yapılı bir noodle'dır. O nedenle uzun uzun haşlanmasına gerek yoktur. Kaynamış suyun içerisinde 3-4 dk. beklemesi yeterlidir.)
* Noodle'ları bir çatal ile kontrol edin. Çok yumuşamamış ve hafif diri bir kıvamdaysa noodle hazır demektir. Süzün ve bir kenara ayırın.






* Noodle'ları wok tavasındaki sebzelerin üzerine ilave edin ve kısık ateşte yavaş yavaş karıştırarark pişirin. Noodle'ların dağılmasına ve kopmamasına dikkat edin. 
* Soya sosunu ilave edin. (Eğer sıvı miktarı az geldiyse, noodle'ı içerisinde haşladığınız sudan bir miktar ilave edebilirsiniz.)
*1-2 dk. daha pişirin.






* Etleri, önceden ısıtılmış oluklu bir tavaya alın.
* Tavayı kesinlikle yağlamayın.
* Az pişmiş etler için her bir yüzeyini 2 dk. orta pişmiş etler için 3-4 dk. çok pişmiş etler için de 5-6 dk. pişirin.
* Etleri sadece 1 kez çevirin. Etle çok fazla oynamayın. Etin her iki yüzeyinin de mühürlendiğini gördüyseniz, o asıl istenen baklava deseni için etin bir yüzeyini saat sanki 10:20 geçiyormuş gibi çevirin. (!!) Üzerine bir spatula ile bastırın. 
* Etler piştikten sonra kesme tahtasının üzerine alın ve 1-2 dk. dinlendirin.
* Daha sonra ister dilimleyerek ister bütün olarak noodle ile birlikte servis edin. İncel kıyılmış maydanoz ile süsleyin.

Not: Eğer arzu ederseniz, kış mevsiminde bu tarife brokoli de ilave edebilirsiniz. İnanılmaz bir lezzet patlaması olduğunu size garanti ederim. 

Afiyet olsun!!...

AylinTheCook





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder