23.08.2013

SEBZELİ PİLAV (Riz A L'Orientale)

Merhaba...

Güzel bir pilav pişirebilmek Türk Mutfağında bir ustalık mertebesidir. Bir o kadar da her yeni evli bayanın ve hamaratlığını ispat etmeye çalışan genç kızlarımızın korkulu rüyasıdır. En "Aaa benim pilavım çok güzeldir." diyeni bile, çok bilmiş, çok görmüş bir hanım teyze tarafından (ki bu kişiler genelde kayınvalideler, halalar ve komşu teyzeler olur.) onaylanmadıkça iyi pilav pişirmiş sayılmaz.

Açıkçası benim pilav ile yüzleşmem bir hayli uzun zaman aldı ve oldukça sancılı bir süreçti. Kaç pilav tenceresinin mefta olduğunu ve kaç pilav tanesinin lapalık kıvamında kedilere mama olduğunu hayal edemezsiniz. 

Pilav söz konusu olduğunda, nasıl ki her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır, her aşçının da kendine göre bir pilav pişirme tarzı vardır. Bugüne kadar ne kadar pilav tarifi dinlersem dinleyeyim hiç biri aklımda kalmadı. Her zaman "ne yaparsak ne kadar su koyuyorduk?" karıştırdım. 1'e 2 miydi, yoksa 3 müydü? Bütün bu karmaşadan sonra deneye deneye kendi yöntemimi buldum. Birazdan size onun tarifini vereceğim. Artık aklınızda kalır mı kalmaz mı bilmem, o kısmı size kalmış. :)

Bu kadar pilavdan bahsettiğimize göre, size bugün yine Fransız mutfağına ait bir pilav tarifi vereceğimi tahmiş etmişsinizdir.

Yalnız öncelikle bir itirafta bulunmak istiyorum. Bu yemeği yaparken yine bir tencere pilav kedilere mama oldu çünkü kendi tarifime göre değil, kitaptakine göre yapmaya çalıştım. İnsanın bazı konularda kendi bildiğinden şaşmaması gerektiğini e böylece bir kez daha anlamış oldum. O yüzden tarifte göreceğiniz benim kendi pilav tarifimdir.

Bu tarif başlı başına bir yemek olarak yenebileceği gibi ızgara tavuk ve köftenin yanında da çok güzel olur. Şimdiden ellerinize sağlık diyor ve tarife geçiyorum...


SEBZELİ PİLAV (Riz A L'Orientale)

Malzemeler (4 Kişilik)
* 1 su bardağı pirinç
* 2 su barağı sıcak tavuk suyu (normal su da olur)
* 4 adet yeşil soğan
* 1 adet patlıcan (orta boy)
* 2 adet havuç (orta boy)
* 1 diş sarmısak
* 1/3 su bardağı iri kıyılmış ceviz
* 10 adet cherry domates
* 1 yumurta
* Maydanoz
* Dereotu
* Tereyağı
* Zeytinyağı
* Tuz, Karabiber





Yapılışı:
* 1 su bardağı pirinci pilav tenceresinde 2 kaşık zeytinyağı ile pilav taneleri beyaz mat bir renk alıncaya kadar kavurun. Bu esnada pirinçleri karıştırın ve yanmamasına dikkat edin.
* Pirinçler kavrulduktan sonra üzerine 2 bardak kaynamış tavuk suyunu ilave edin. Bir kez daha karıştırın. Kapağını kapatıp çok düşük ateşte 12-15 dk. kadar pişirin. Bu sırada tencerenin kapağını sakın açmayın. Pilav suyunu çektikten sonra ve tane tane bir görüntü verdiğini gördüğünüzde kapağını açın. Tahta bir kaşık ile bir kez karıştırın. Tadına bakın. Pirinç taneleri size hala diri geliyorsa azar azar  su ilave edin ve biraz daha pişirin. Pirinç tanelerinin piştiğinden emin olduysanız, üzerine bir kağıt havlu koyun ve kapağını kapatarak dinlenmeye bırakın. (Pilav tenceresi olarak teflon ya da seramik pilav tencerelerini tavsiye ederim.)



* Pilav pişerken, sebzeleri hazırlayın. Havuç ve patlıcanı zar büyüklüğünddoğrayın. Bir tencerede zeytinyağını ısıtın ve içerisine ezilmiş bir diş sarmısağı ekleyin. (Sarmısağı bıçak ile hafifçe ezmeniz yeterli, çünkü sonrasına onu tavadan alacağız. Amaç sadece sarmısağın tadını zeytinyağına geçirmek). Yağ ısındıktan sonra sarmısağı içerisinden çıkarın. Havuç ve patlıcanları ekleyin ve 15 dk karıştırarak soteleyin.
* Piştikten sonra kenara alın.









* Taze soğanları ince ince doğrayın ve tavada soteleyin. Yanmamalarına dikkat edin.
* Soğanlar piştikten sonra üzerine ince ince doğradığınız dereotu ve maydanozu ekleyin. 1 dk. daha pişirin ve altını kapatın.
* Cevizleri bıçak yardımı ile iri taneler halinde doğrayın.














* Domatesleri 4'e bölün.





















* Pilav yeterince dinlenikten sonra bütün malzemeleri pilav tenceresinin içerisinde karıştırın.
* Kapağını kapatın ve kenara alın.










*Yumurtayı çırpın. Tuz, karabiber ve ince doğranmış maydanoz ve dereotunu ekleyin. 
* 1 kaşık zeytinyağı ile küçük boy bir tavada omlet olarak pişirin.
* Piştikten sonra omleti rulo haline getirin ve ince ince ekmek keser gibi dilimleyin.
* Servis yaparken, pilavın üzerine ince dilimlenmiş yumurtaları ve kıyılmış maydanoz ve dereotunu ekleyin.



AFİYET OLSUN...

Aylin The Cook





 














1 yorum:

  1. gerçekten fevkalade görünüyor... inanıyorum ki tadı da öyledir.
    bu da benim sebzeli pilav tarifim :)
    incelerseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil