22.08.2013

EV YAPIMI HAMBURGER (Bifteck Haché à La Lyonnaise)

Merhaba...

Merak ediyorum acaba hamburger yemeyi sevmeyen çocuk var mıdır? Peki, çocuklarının fast food zincirlerinin kurbanı olmasını isteyen ve üstelik sağlıksız beslenmelerine göz yumabilecek anne-baba var mıdır?
Sanırım bu iki sorunun cevabı da çok açık..

Ne var ki, ne çocuklarımızı kırabiliyoruz, ne de kendi vicdanımızı susturabiliyoruz. Bu durumda size güzel bir haberim var. Fast food zincirlerinde satılan hamburgerlerin çok daha güzelini ve sağlıklısını, üstelik çok kolay bir şekilde yapmak sizin elinizde. Hem içinize sinen hem de çocuklarınızı (ve hatta kendinizi :) sözüm hamburger aşığı büyük çocuklara aynı zamanda) mutlu edecek bir hamburger tarifi ile hayatınızı kurtaracağım.. (way, bir kahramanım ben :P(!) :)

Bu tarif, çok şaşıracaksınız belki ama, yine Fransız mutfağından. Belki fast food zincirlerinde bir halkaları yok ama meğerse onlar da gayet hamburger sevdalısıymış. Tek farkları bunu gerçekten iyi ve kaliteli yapmaları. Yani ucuz Amerikan tüketiminin kölesi olmayı red etmişler.  Darısı başımıza.. :)

Kitabı, artık baştacım olan Julia Child'ın söylediğine göre hamburgerler en iyi yağsız etten yapılıyor. Üstelik bunlar dana etinin boyun, gerdan gibi nispeten ucuz olan kısımlarından çıkıyor. Dolayısıyle, bu hamburger aynı zamanda da ekonomik.

Hamburgerde kullanacağınız kıymayı alırken biraz mızmız davranabilirsiniz. Sonuçta sağlık ve lezzet adına yola çıktık bari her şeyi tam yapalım. Etinizi alırken mümkünse etin kıymasını gözünüzün önünde çektirin ve yağsız olmasına dikkat edin. Eğer kasabınıza güvenmiyorsanız, eti bütün olarak alın ve evde kendiniz yağlarını ayırarak rondodan geçirin ve kendi kıymanızı yapın. Tabi ki de zaman zaman etin bütün yağını ayıklamak mümkün olmayabilir ama illa ki kalacaksa, etin tamamının %8-10'undan daha fazla bir yağ kalmamasına dikkat edin.

Şimdi isterseniz tarife geçelim :)


Ev Yapımı Hamburger (Bifteck Haché à La Lyonnaise)

Malzemeler (10 kişilik):

* 1 kilo yağsız ince çekilmiş kıyma
* 2 adet orta boy soğan
* 1 adet sarmısak
* 1 bardak un
* 1/4 bardak et suyu
* 1/4 bardak sek beyaz şarap
* 1 yumurta
* Tereyağı
* Zeytinyağı
* Kekik, Kimyon, Tuz, Karabiber
* 10 adet hamburger ekmeği
* 2 adet domates
* Gerektiği kadar kaşar peynir
* Kornişon turşu
* 1 yemek kaşığı hardal


Yapılışı:

* Soğanı ve sarmısağı rendeleyin.
* 1 kaşık tereyağı ve 1 kaşık zeyinyağını tavada ısıtın ve soğan ve sarmısak rendesini üzerine ilave edin. 10 dk. boyunca pişirin. Piştikten sonra genişçe bir kaba alın.
* Kıymayı, 1 kaşık yumuşamış tereyağı ve 1 kaşık zeytinyağını, yumurtayı, 1,5 yemek kaşığı tuz, bir tutam karabiber, kekik ve kimyonu soğanların üzerine ilave ederek karıştırın.
*Tadına bakın ve gerekirse tuz ve karabiber ilave edin.



* Hamburger köftelerini 2 cm kalınlığında ve 8-10 cm genişliğinde şekiller haline getirin ve bir servis tabağına alın.
* Bir tabağa 1 bardak unu serpin.
* Köfteleri pişirmek için geniş bir tavaya 1 kaşık tereyağı ve 1 kaşık zeytin yağı ilave edin. Yağlar birbirine karışıp sıvı kıvamına gelince tavanız yeterince ısınmış demektir.
* Köfteleri, pişirmeye başlamadan önce, una bulayın. Fazla unu silkeleyin ve sonrasında köfteleri tavaya yerleştirin.
* Orta yüksek ateşte köftelerin her bir yüzeyi 4-5 dk. kadar pişirin. 


Eğer çok pişmiş istiyorsanız biraz daha uzun süre pişirebilirsiniz.  Ancak köftelerinizi yakmamaya azami özen gösterin. (siz benim tavamın küçük olduğuna bakmayın, ben ilk denemeyi tek kişilik yaptım.)
* Köfteler pişerken hamburgerinizin garnitürünü hazırlayın. Zevkinize göre malzemeleri arttırıp azaltabilirsiniz.
* Hamburger ekmeklerini kızartın.
* Köfteleriniz pişince bir kenara alın ve köfteleri pişirdiğiniz tavanın içerisindeki yağı sıyırın ve tavayı tekrar ocağa alıp üzerine et suyu ve şarabı ekleyin. Hardalı ekleyin ve karıştırın. Tavanın içerisindeki sıvı kıvamlı bir hale gelince 2 kaşık soğuk tereyağı ekleyin ve tavayı daire şeklinde döndüre döndüre çevirerek tereyağını eritin. İşte sosunuz da hazır.. (Tabi ki tercih sizin, eğer kendi sosunuzu yapmak istemezseniz, hazır sos malzemelerinden de kullanabilirsiniz.)
* Bütün malzemeleri zevkinize göre iki hamburger ekmeğinin arasına yerleştirin ve hamburgerinizin tadını çıkarın!!

Afiyet olsun...
Aylin The Cook






4 yorum:

  1. ohh harika olmuş ev yapımı gibisi yok bu hamburgerin kesinlikle :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler... Size de mutlaka denemenizi tavsiye ederim...

    YanıtlaSil
  3. merhaba; unlayıp yağda kızartmanın yerine teflon veya döküm tavada ızgara nasıl olur acaba? umarım unlayıp yağda kızartma şart değildir! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filiz Hanım, aslında yağda kızartmıyorsunuz tam olarak, yine teflon tavada pişiriyorsunuz. Unlamanın sebebi ise köftenin dağılmaması ve dış kısmını hafifçe kıtır bir şekilde kaplaması.
      Bana sorarsanız mangalda da çok güzel olur. :)

      Sil