20.08.2013

MANTARLI SOĞANLI TAVUK GÜVECİ (Fricasée de Poulet à L'Ancienne)

Merhaba..

Ne zaman bu sayfanın başına otursam kendimi sancılı bir sürecin içerisinde buluyorum. İşte bu noktada bir şeyler üretme sürecinin ne kadar zor ve motivasyon gerektiren bir olay olduğu aklıma geliyor. 
Üretmek sanırım bu dünyadaki en güzel olgulardan birisi, çünkü bir emek karşılığında, ortaya size ait olan bir eser çıkarıyorsunuz. En basitinden hem de en basitinden, tarihe izinizi bırakmış oluyorsunuz. Bıraktığınız eserin mutlaka bir sanat eseri ya da şaheser olması gerekmiyor. Bir ressam olmayabilirsiniz ya da bir bestekar, basit bir yemek yapmak bile bir üretimdir ve harcadığınız emeğin karşılığında "ellerinize sağlık" diyen gülen yüzler sizin mükafatınız olur. İşte bir iz bıraktınız bile, siz bir lezzet ustası olmaya adaysınız. İşte bu şevkle, bugün yine güzel bir yemek yapalım..
Ben dün akşam eşimden az sonra size vereceğim tarif ile ilgili güzel komplimanlar aldım. Aynısı neden size de olmasın :)

Bugüne kadar blogumu takip edenler farketmiştir, ben Fransız mutfağına biraz saplantılıyım. Tabi ki kendi mutfağımızda çok güzel ve lezzetli ama neden bilmiyorum, belki romantizminden, belki farklı tatların mucizevi bir şekilde bir araya gelip muhteşem lezzetler oluşturmasından, Fransız mutfağı bana farklı bir büyüsü varmış gibi geliyor. O yüzden bugün yine size güzel bir Fransız yemeği tarifi vereceğim.
Klasik bir güveç yemeği olmakla beraber, güveç yemeği diyince aklımıza gelen sulu yemeklerden değil. Kendine ait bir yapısı ve aroması var.

Şimdi gelelim tarife...

Fricasée de Poulet à L'Ancienne (Pişirme Süresi :1,5 saat)

Malzemeler: (4-6 kişilik)
* 1,5 kg iri kuşbaşı doğranmış tavuk
* 1 adet ince doğranmış havuç, soğan, kereviz
* 3 yemek kaşığı un
* 3,5 su bardağı tavuk suyu
* 1,5 su bardağı beyaz şarap
* 2 adet defne yaprağı
* 4-5 dal maydanoz
* 2 dal taze kekik
* 15-20 tane soyulmuş arpacık soğanı
* 500 gr. taze mantar
* 2 yumurta sarısı
* 1/2 su bardağı krema
* 1 adet limon
* Muskat
* Tereyağı
* Zeytinyağı
* Tuz, Karabiber



Yapılışı:
* İri kuşbaşı doğranmış tavuklarınızı kağıt havlu yardımı ile kurulayın ve bir kenarda bekletin.
* İnce doğranmış havuç, soğan ve kerevizi 2 kaşık tereyağı ve 2 kaşık zeytin yağı ile güveç tenceresinde yumuşayıncaya kadar pişirin düşük ateşte pişirin.. Yanmamasına ya da kahverengi bir hale gelmemesine dikkat edin.
* Ocağın ateşini yükseltin. Sebzeleri tencerenin içerisinde kenara kaydırın ve tavukları tek tek tencereye yerleştirin. 3-4 dakika boyunca her 1 dakikada bir tavukları ters yüz yapacak şekilde pişirin.
* Tavuklar tam olarak pişmeyecekler ama açık sarı bir renk alacaklar.

* Ocağın ateşini düşürün, tencerenin kapağını kapatın ve 10 dk. boyunca, tavukları sadece bir kez karıştıracak şekilde pişirin. Tavuklar hafifçe sertleşecek ve renkleri koyulaşacak.
* 10dk pişirdikten sonra, tuz ve karabiber ilave edin. Tavukların her yerine gelecek şekilde 3 kaşık unu ekleyin.
* Tavuğun saldığı su ve tencerenin içerisinde bulunan yağın oluşturduğu sıvı ile unun birbirine karışması için tavukları karıştırın. Kapağını kapatın ve 4 dakika kadar daha pişirin. Bu esnada sadece 1 kez karıştırın.
* 4 dk. sonra ateşten alın ve içerisine 3 bardak tavuk suyunu (eğer tavuk suyunuz yoksa sadece su da kullanabilirsiniz ya da 3 bardak
kaynamış suyun içerisine tavuk bulyon atabilirsiniz.) ve 1 bardak şarabı ilave edin. 
* Maydanoz dalları, defne yaprağı ve kekikten bir baharat buketi oluşturun iple bağlayın ve tencerenin içerisine yerleştirin. Eğer gerekli ise tavuklar tamamen suyun içerisinde kalacak şekilde daha fazla tavuk suyu ilave edebilirsiniz.
* Tencereyi tekrar ateşe alın. Biraz kaynatın ve daha sonra düşük ateşte tencerenin ağzı kapalı bir şekilde 25-30 dk. kadar pişirin. 
* Tavuklarınız pişerken mantar ve arpacık soğanları pişirin.
* Ayıkladığınız arpacık soğanlarını bir tencerenin içerisine yerleştirin. İçerisine 2 kaşık tereyağı, 1/2 su
bardağı tavuk suyu, 1/2 su bardağı şarap ve 1 baharat buketi daha ekleyin. (Ya baharat buketi diye bir şeyleri var. Nasıl romantik bulmazsın ki şimdi bu Fransızları...)
* Tencereyi arada bir karıştıracak şekilde 30 dk. kadar kapağı kapalı olarak pişirin. Piştikten sonra süzün ve tavukların yanında servis etmek için bekletin.
* Mantarlara gelince.. Öncelikle, bir tencerede 1/2 yemek kaşığı limon suyunu, 1/3 bardak suyu bir tutam tuz ve karabiberi ve 1 kaşık tereyağını kaynatın. 
* Sıvı kaynadıktan sonra, soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış mantarları içerisine atın karıştırın ve ağzını kapatın. Arada bir karıştıracak şekilde 10 dk. boyunca pişirin. Piştikten sonra bir kenara alın. Servis yapacağınız
zaman 1-2 dk daha pişirin ve süzüp servis yapın.
* Tavuklara geri dönelim..
* Pişen tavukları tencerenin içerisinden alın ve ısısını muhafaza etmesi için kapaklı bir kaba koyun.
* Tencerenin içerisindeki baharat buketini çıkarın ve tencere içerisinde kalan sıvıyı süzüp bir sos tenceresine alın.
* Sıvıyı 2-3 dk tıngırdayacak şekilde pişirin. 
* Bu sırada 2 yumurta sarısı ve 1/2 su bardağı kremayı bir kapta karıştırın ve sos tenceresindeki sıvıdan kaşık kaşık krema karışımının içerisine ilave ederek karışımı ılıştırın. Böylece, tencerenin içerisindeki sosun yarısını yumurta ve krema ile karıştırmış olacağız. Amacımız, yumurtanın yüksek sıcaklık ile bir anda kesilip istenmeyen bir görüntü oluşturmasını engellemek. Daha sonra, sıyumurtalı karışımı tencerenin içerisindeki sosun üzerine yavaş yavaş, karıştırarak ilave edin. Orta ateşte 1-2 dk. daha pişirin. Arada bir karıştırmayı ihmal etmeyin, yoksa sosununuz yüksek ısıdan dolayı kırılır ve bütün çabalarınız boşa gider.
* Servisten hemen önce küp küp doğranmış ekmekleri 1 kaşık tereyağında, kızarıncaya kadar pişirin.
* Tavukları, soğan, mantar ve kızarmış ekmekler ile bir servis tabağına alın ve üzerine sosunu ilave edin. Arzu ederseniz, kıyılmış maydanoz ya da maydanoz yaprağı ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.... :)




2 yorum:

  1. sizin yüzünüzden uykusuz kaldım...çünkü sizi az önce keşfettim :( gerçek yemek sevdalısı ben ve bu duruma kendi adıma içerledim, yakıştıramadım..her tarif ne lezzetli duruyor! hepsini bu gece yemek sonra teker,teker deneyip pişirmek istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle, uykusuzluğunuza değdiğini umarım. Burada keyifle yaptığım yemekleri, sizin gibi yemek severlerle paylaşmak hoşuma gidiyor. Umarım siz de benim kadar keyif alıyorsunuzdur.

      Sil