13.08.2013

Mantarlı ve Bearnez Soslu Yumurta (Oeufs en Croustades à la Béarnaise)

Yeniden merhaba..

Uzun zamandır tembellik yaptığımın farkındayım ama kim uzun ve tatlı bir tatile hayır diyebilir ki.. Ama, doğrusunu söylemek gerekirse bu kadar tembellik yapacağımı ben de tahmin etmezdim..
Sanırım bende biraz, "Başlanılan İşleri Bitirememe" sendromu var. Buna bir çözüm bulmam gerektiği açık. Şimdi bana, durup duruken neden böyle bir itirafta bulunduğumu sorabilirsiniz. Birincisi, insanın kendisi ile ilgili bir kusuru kendi kendine kabul etmesi, üstüne üstlük ilan etmesi, karşılaşacağı muhtemel suçlamaları engellemiş oluyor. Çünkü hatamı zaten kabul etmiş oluyorum ve hatasını kabul eden birisine suçunu kabul ettirmeye çalışmanın hiç bir eğlenceli tarafı yok. İkincisi ise, kendi çapımda bu blogu takip eden sevgili okurlardan özür dilemiş oluyorum. Umarım kabul edersiniz. :)

Aslında bu sorun yani başlanılan işi bitirememe ya da yapılması gerekenleri sürekli erteleme herkesin kolaylıkla içine düşebileceği bir durum. Buna ister tembellik diyin ister motivasyon eksiliği sonuç aynı kapıya çıkıyor. Bezgin bir şekilde yerimizde saymaya devem ediyoruz. Halbu ki hayatımızdan eksilen dakikaları boşa harcamak gibi bir lükse sahip değiliz. O yüzden elimizden gelenin en iyisini yapmalı ve hayatı hayallerimizi içine alana kadar dolu dolu yaşamalıyız. Hiç bir şeyi ve hiç kimseyi ertelemeden. Sanki bugün son günümüzmüş gibi.. 

Bu kadar psikolojik ukalalıktan ve kendimce dilediğim özürden sonra gelelelim biraz ağız sulandırmaya...

Bugünkü yemeğimiz, yerine göre bir ana yemek de olabilir, bir başlangıç ya da bir atıştırma da olabilir. Bu tamamen sizin ruh halinize ve açlık durumunuza bağlı. 

Türk mutfağı olarak aslında suda pişirilen yumurtaya çok da yabancı değiliz. Genellikle yoğurt ile servis edilen "Çılbır" Türk mutfağının klasiklerindendir. Ne var ki ben hiç sevmem.. Bu yemek ile sorun yaşayan varsa, size birazdan vereceğim tarifi mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Yumurta sevmeyenlere gelince, ön yargılarınızı bir kenara atın artık !!! (Babamın, eğer okuyorsa bunu, "diyene bak" dediğini duyar gibi oldum :) )

Şimdi gelelim tarife....

Mantarlı ve Bearnez Soslu Yumurta (Oeufs en Croustades à la Béarnaise) (8 Kişilik)

Malzemeler:
* 500 gr. mantar
* 1 adet taze soğan
* 1,5 Yemek Kaşığı Un
* 1/4 su bardağı sek kırmızı şarap
* 1/2 su bardağı krema
* 8 yumurta
* 8 dilim tost ekmeği
* 3 kaşık tereyağı
* Tuz , Karabiber
Sos İçin:
* 1/4 su bardağı limon suyu
* 1/4 barağı beyaz şarap
* 1 adet taze soğan
* 4-5 dal maydanoz
* 3 yumurta sarısı
* 2 yemek kaşığı soğuk tereyağı
* 1 yemek kaşığı erimiş tereyağı

Yapılışı:

* Öncelikle; maydanoz, taze soğan ve maydanozu ince ince doğrayın. Mantarların dış kabuklarını soyun ve mantarlarınızı küçük zar boyutunda doğrayın.
* Geniş bir tavada 3 kaşık tereyağınızı ısıtın. (İsterseniz zeytinyağı da kullanabilirsiniz tabi ki.) Mantar ve taze soğanları 7-8 dakika kadar, mantarın saldığı su çekene kadar pişirin.
* Tavaya unu ilave edin ve 3 dk daha pişirin. 
* Daha sonra içine şarabı ekleyin. Pişirmeye devam edin.
* Kremanın 3'te ikisini ekleyin . Tuz ve karabiberi ilave edin. Tadına bakın. 2-3 dk daha kalan kremayı da ekleyerek pişirmeye devam edin. 
* Mantar karışımı kıvamlı bir hale gelince kenara alın.
* Sosun yapımı için öncelikle, bir sos tenceresinde limon suyunu, beyaz şarabı, taze soğanı ve ince doğranmış mayadanozun bir kısmını orta ateşte, sıvı miktarı 2 kaşık kalacak şekilde pişirin. Piştikten sonra süzün ve kenara alın. 
* Daha sonra yumurta sarılarını ayrı bir sos tenceresinde iyice çırpın. Limon suyu karışımını yumurtaların üzerine ilave edin ve karıştırın. Sos tenceresini ocağa alın ve düşük ateşte 1 kaşık soğuk tereyağını ilave ederek karıştırın. * Daha sonra kalan 1 kaşık soğuk tereyağını ilave edin.
* Son olarak erimiş tereyağını damlalar halinde ilave edin ve karıştırmaya devam edin. 
* Sosunuz kalınlaşmaya başladığında son olarak ince doğranmış maydanozları ilave edin. Kenara alın.
* Yumurtalarınızı pişirin. Daha önce suda yumurta pişirmeyi göstermiştim. Tekrar hatırlamak isteyenler yanda ki linke tıklayabilir. Suda Yumurta Haşlaması 
* Yumurtaları haşlarken, tost ekmeğinizi, bir kaşık tereyağı erittiğiniz tavada arkalı önlü kızartın. ( Tereyağının kızarmış ekmek üzerindeki kokusu hayal gibi..) :)
* Ekmekleriniz, yumurtanız, sosunuz ve mantar karışımınız hazır olduğuna göre geriye sadece onları bir araya getirmek kalıyor.
* Kızarmış ekmeğinizi servis tabağının üzerine alın, üzerine mantar karışımını ve haşlanmış yumurtayı ekleyin. Hepsinin üzerine de sosunuzu ilave edin.

Birbirinden farklı lezzetlerin bir araya gelerek nasıl muhteşem bir tat oluşturduğunu görünce hayretler içine kalacağınızı garanti ederim.

Mutlaka deneyin, pişman olmayacaksınız..

Afiyet Olsun..

Aylin The Cook









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder