27.08.2013

Çilek ve Çikolata Soslu Armut Kompostosu ( Poires Cardinal) (Compote of Fresh Pears with Strawberry Purée)

Merhaba..

Ne zamandır bir tatlı yapmadığımı farkettim. O yüzden size bu sefer yine Fransız mutfağından bir tatlı tarifi vereceğim. Her ne kadar ismi komposto olsa da bizim Türk mutfağımızdaki gibi tatlı bir şerbet içerisinde servis edilen ve yemeğin yanında ikram edilen serinletici bir içecek değil. Başlı başına bir tatlı ve oldukça da güzel, ferahlatıcı bir tatlı.

Sizi bilmem ama eve misafir geldiği zaman benim en çok kafamı karıştıran mevzu; tatlıdan sonra mutlaka meyva servisi de yapılıp yapılmayacağıdır. Biz bayanlar gösteriş yapmayı sadece giyim kuşam ve ev dekorasyonu gibi konularda değil, eve misafir çağırdığımızda onları tıka basa doldurma konusunda da gösteriyoruz. "Artmadan Yetmez!" bakış açışı çerçevesinde her şeyi fazla fazla yapar insanları mide fesatı geçirmeden evden yollamayız. Haliyle, bir çok bayana sorsam bana akşam yemeğine gelmiş misafire tatlıdan sonra mutlaka çayın yanında meyva da ikram edilmelisi gerektiğini söyler. Bana hala çok mantıklı gelmiyor. Eğer benim gibi düşünenlar varsa, işte ben sizin için bu sorunu kökünden çözüyorum. Hem sizi zahmetten kurtarıyor hem de misafirlerinize en azından midelerinde nefes almaya yetecek kadar yer bırakıyorum :)

Çilek Soslu Armut Tatlısı soğuk servis edilen bir tatlı olması sebebi ile hem ferahlatıcı bir tatlı hem de meyva tabağı olarak iş görebilir. Biraz önce eşimle deneme fırsatımız oldu ve açıkçası tahmin ettiğimden çok daha güzel olduğunu söyleyebilirim.

Bu noktada Çilek ile ilgili bir açıklama yapmak istiyorum. Neticede çilek yaz mevsiminde bulunan bir meyva değil, o nedenle siz isterseniz, tarifte çilek yerine marketten alacağınız donmuş böğürtlenlerden de kullanabilirsiniz. 

Çilek  ve Çikolata Soslu  Armut Kompostosu 
( Poires Cardinal) 
(Compote of Fresh Pears with Strawberry Purée)




Malzemeler (10 kişilik):
* 10 bardak su
* 2,5 bardak toz şeker
* 1 paket vanilya
* 10 adet armut
* Süslemek için taze nane yaprağı
Çilek Sos için:
* 1 kilo çilek (1 kutu onmuş böğürtlen)
* 1 su bardağı şeker
Çikolata Sos için:
* 2 paket bitter kare çikolata
* 2 yemek kaşığı nescafe
* 5-6 kaşık tereyağı




Yapılışı:
* Armutları soyun.
* Suyu kaynatın. Şeker ve vanilyayı ilave edin ve şeker eriyene kadar karıştırın.
*Kısık ateşe alın. Armutları ilave edin. Kısık ateşte 10 dk. pişirin.
*Piştikten sonra ateşten alın ve tencerenin içerisinde şerbeti ile birlikte soğumaya bırakın. 20 dk. sonra armutları çıkarın ve bir tepsinin üzerine alarak buzdolabına koyun. Armutların soğumalarını bekleyin.
* Bu sırada, çilekleri yıkayın ve saplarını ayırın.
*Mutfak robotunda 3-4 dk. boyunca incecik püre kıvamına gelinceye kadar çekin.
* Eğer çilek yerine böğürtlen kullanacaksanız, donmuş böğürtlenleri çözdürdükten sonra çileklere uyguladığınız işlemi uygulayın. Bu noktadan sonraki süreç her ikisi için de aynıdır. 
* Daha sonra bir süzgeç kullanarak püre haline getirdiğiniz meyvaları süzün. Böylece istenmeyen çekirdek vs.den kurtulmuş olacaksınız.
* Süzdüğünüz sosun içerisine 1 su bardağı şekeri ilave edin ve bir mikser yardımı ile 10 dk. boyunca karıştırın. Sosun biraz daha kıvamlı bir hale geldiğini göreceksiniz. Soğuması için buzdolabında bekletin.

* Çikolata sos için, çikolataları kırın ve kapaklı cam bir kasenin içine alın.
* Nescafeyi ekleyin. Kapağını kapatın.
* Kaseyi, içerisinde kaynamış su bulunan bir tencerenin üzerine oturtun. Kısık ateşte 5 dk. çikolatalar eriyinceye kadar bekleyin. 
* Kenara alın ve nescafeler çikolatanın içerisine eriyinceye kadar karıştırın. 
* Kaseyi, içi su dolu tencerenin içerisinden alın.
* İçerisine tereyağını kaşık kaşık ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
* Soğuması için 5-6 dk. daha karıştırın.


* Buzdolabında soğuyan armutları çikolata sosunun içerisine batırın ve ayrı bir tabağa dizin. Çikolataların donması için armutları tekrar buzdolabına koyun ve bekletin. 
* Daha sonra çilek sosu ve nane yaprakları ile birlikte zevkinize göre süsleyerek misafirlerinize ikram edin.

Afiyet olsun!!

Aylin The Cook
tekin_aylin@hotmail.com

https://www.facebook.com/AylinTheCook




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder