30.08.2013

ISTAKOZ YAHNİSİ (Lobster Thermidor)

Merhaba..

Malumunuz dün, kendimi yumurta tarifleri ile kolaya kaçtığım için amansızca (!) suçlamıştım. :)
Bugün ise bu tembelliği telafi etmek adına kendi kendime meydan okumaya karar verdim. 
Başlıktan da anlayacağınız gibi bugün Istakoz Yahnisi yapacağım. Öncelikle, Istakoz bulmanın çok zor ve zahmetli olduğunu söylemek istiyorum. Kış aylarında özellikle derinlere inen ve kazdığı dehlizlerde yaşayan ıstakoz yaz aylarında sıklıkla balık tezgahlarını süsler. Yine de her zaman karşınıza çıkmayan bu süper pahalı lezzet bombasını düzenli takip ettiğiniz ve güvendiğiniz bir balıkçı ile iletişimde kalarak temin edebilirsiniz. (Ben bu vesile ile bana bu güzel Istakoz Yahnisini yapmama imkan sağlayan Emre'ye çok teşekkür ediyorum. Korka korka getirdiği Istakoz'u korka korka pişirdim ama sonuç mükemmel oldu. Teşekkürler Emre :))
Yemeğin tarifine geçmeden önce Istakoz ile ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum.
- Istakoz, içinden çıkan et miktarını ve doyurabileceği insan sayısını düşünecek olursanız, oldukça pahalı bir deniz ürünü. Bu sıralar tezgahlarda kilosunu 90-120TL arasında bulabilirsiniz.
- Istakoz 700-800 gr'dan 4-5kg'a kadar değişen ağırlıklara sahiptir. (Benim pişirdiğim Istakoz 800 gr. civarındaydı, her ne kadar biz iki kişi olarak sonuçtan tatmin olmuş olsak da, bu büyüklükteki bir istakoz 1 kişiye ancak yeter diyebilirim.)
- Istakozu taze ve canlı olarak almaya dikkat edin. (Canlı diye korkmayın. O sizden korksun!)
- Istakozu mutlaka saklamanız gerekiyorsa, bir kutunun içerisinde üstüne ıslak gazete kağıdı sererek saklayın. Ancak saklama süresi 1-2 saati geçmesin. Hemen pişirin.
- Istakozu en kolay pişirme yöntemi ise suda haşlayarak pişirme. Istakozların suda haşlanırken çığlık attıklarına dair bir efsane var. Açıkçası ben duymadım. Kabuklarından da buna benzer sesler çıktığını görmedim.
- Eğer ki ıstakozu haşlamayacaksanız, bıçağın sivri ucunu, ıstakozun iki gözünün arasından batırın ve hızlıca aşağı indirerek kesin. İşte siz de bir "Lobster Killer"sınız. :)
- Istakozu parçalamak için gerekli kesici ve delici aletleri yanınızda bulundurmayı unutmayın. Gerçekten çok sert bir kabuğu var.

Istakoz ile ilgili en temel bilgileri verdikten sonra, bu tarifte tabiri caizse, ıstakozun suyunu sıkacak ve her bir zerresini kullanacağız. Bu kadar para verdikten sonra insanın içinden başka türlüsü gelmiyor.
Son olarak, yurtdışına çıkmayı planlayan ve güzel bir deniz mahsülleri restoranı görüp içeri almak isteyenlere bir uyarıda bulunmak istiyorum. Bir hevesle ıstakoz sipariş edip, sonra midenizde bir yumru ve masada bırakılmış bir servet ile oradan ayrılmaya kalkmayın! (Tecrübe konuşuyor.) Kendi ıstakozunuzu kendiniz yapın. :)

Bu tarifte birbirini takip eden bir çok adım var, ancak zorluk derecesi sadece sürecin uzun olması ile sınırlı onun dışında ıstakoz bulmayı başaran herkesin kolaylıkla yapabileceği bir tarif.

Bu kadar laf kalabalığından sonra sıra geldi tarife.. İşte size Istakoz Yahnisi...

ISTAKOZ YAHNİSİ (Lobster Thermidor)
(6 Kişilik)

Malzemeler:
* 3 adet ıstakoz (her biri 1kg)
* 3 su bardağı beyaz şarap
* 3 su bardağı su
* 1 büyük soğan
* 1 orta boy havuç
* 1 kereviz sapı
* 6 dal maydanoz
* 1 defne yaprağı
* 1 tutam kekik
* 1 kaşık kuru / 1 dal taze tarhun
*  6 adet karabiber tanesi
* 1 kg mantar
* 1 tatlı kaşığı limon suyu
* 6 un
* 1 paket süt kreması
* 1/3 su bardağı kanyak
* 1/2 su bardağı kaşar peyniri
* Tereyağı
* Zeytinyağı
* Tuz, Karabiber
* 1 Yemek Kaşığı Hardal
* 2 yumurta sarısı





Yapılışı:
* Derin bir tencerenin içerisinde, ince ince doğranmış, soğan, havuç ve kerevizi 2 kaşık zeytinyağında 3-5 dk. soteleyin. Üzerine, defne yaprağı, maydanoz, kekik ve tarhunu ekleyin. 1-2 dk. daha soteleyin.
* Üzerine 3 bardak beyaz şarabı ve önceden kaynattığınız 3 bardak suyu ekleyin. 15 dk. boyunca tıngırdayacak şekilde pişirin.









* Sonra, ıstakozları ekleyin. Ağzını kapatın ve tıngırdayacak şekilde 20-25 dk. pişirin. Istakoz kızıl kırmızı bir renge kavuştuğunda pişmiş demektir.
* Su seviyesi ıstakozun tamamını örtmeyebilir, endişelenmeyin. Istakoz suyun verdiği buharla pişiyor olacak.












Istakoz, buharda pişerken dilim dilim doğradığınız mantarları ayrı bir tencerede 1 kaşık tereyağı ve  1 çay kaşığı limon ve bir tutam tuz ile 10 dk. boyunca pişirin.

* Istakoz piştikten sonra tencerenin içerisinden çıkarın ve bir tabağa alın.
* Tencerenin içerisinde kalan karışım yemeğin ana sosu olacak. O nedenle, bu karışımı, tencerenin ateşini yükselterek, miktar olarak 2,5 bardak kalıncaya kadar pişirin.
* Mantarlar piştikten sonra onları da ayrı bir servis tabağına alın ve mantarın pişerken tencerenin içerisine bıraktığı suyu da ıstakozu pişirdiğiniz karışımın içerisine ekleyin.
* İstediğiniz miktara ulaşana kadar karışımı pişirin. 
* Daha sonra süzgeçten geçirerek, ayrı bir sos tenceresinin içerisine alın.




* 5 kaşık tereyağı ve 6 kaşık unu bir tavada yavaş yavaş orta ateşte 2 dk. kavurun. Unun kararmamasına dikkat edin. 
* Kenara alın ve 1-2 dk. daha karıştırın. 
* Sos tenceresinde kaynayan sosun içerisine yavaş yavaş ekleyin ve karıştırmaya devam edin. 
* Sosun kalınlaşmaya başladığını göreceksiniz.
* Üzerine 1 kaşık krema gezdirin ve ateşi kapatıp bir kenarda bekletin.



* Istakozu, boylamasına kabuklarına zarar vermeyecek şekilde kesin ve baş kısmındaki fazlalıkları ve pislikleri çıkartın. Istakoz kabuklarını kırmamaya dikkat edin. Kabukları bir kenarda bekletin.
* İç organlarını ince elikli bir süzgeçten geçirerek bir karıştırma kabına alın. (Bu kısım biraz mide bulandırıcı gelebilir ama tarifte harfiyen yazan bu! Ayrıca bu ıstakozun suyunu çıkaracağımı söylemişştim :)!)
* Karıştırma kabının içerisine 1 kaşık hardal, 2 yumurta sarısı ve 1/2 su bardağı kremayı ekleyin ve karıştırın. 
* Karışımı, sos tenceresine azar azar dökerek karıştırmaya devam edin. 
* 4-5 kaşık kremayı kıvamını biraz inceltmek için sosun üzerine ilave edin.
* Istakozdan ayıkladığınız etleri kuşbaşı doğrayın.
* Bir tavanın içerisine 4 kaşık tereyağı, 2 kaşık zeytinyağı ilave edin. Yağ ısındığında ıstakoz etlerini tavaya alın ve 5 dk. orta-kısık ateşte soteleyin. Istakozlar kızarığında üzerine 1/3 bardak kanyak dökün ve 1-2 dk. daha pişirin. 
* Bu sırada fırını 200 dereceye ayarlayın.
* Mantarları ıstakozların üzerine ilave edin ve sosun 2/3'ünü ıstakozların üzerine dökün. 
* Istakoz kabuklarını fırın tepsisine yerleştirin.
* İçlerine ıstakoz, mantar karışımını ekleyin.




* Kalan sosu üzerlerine dökün.
* 1/2 su bardağı parmesan peynirini üzerine ekleyin.
* 200 derece fırının üsten 3. bölmesinde 15 dk. pişirin.
* Vakit kaybetmeden ince kıyılmış mayandoz ile süsleyerek ikram edin.

Bon Apetité!!

Aylin The Cook














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder