2.09.2013

TON BALIKLI GRATEN (Gratin of Creamed Tuna or Other Fish)(Gratin Aux Furits de Mer)

Merhaba...

Eylül ayına girmemiz ile birlikte üç bir tarafı denizlerle çevrili yurdumun balık sezonu da açılmış oldu. 1 Eylül'de başlayıp, 15 Mayıs'ta biten bu dönemde bol bol balık tüketmenizi sağlık ve lezzet açısından tavsiye ederim.

Henüz tezgahlar taze balık ile dolmaya başlamamışken, balıksız geçen yaz günlerinin hatırına sizlere, balık özleminizi hafifletmenize yardımcı olacak konserve balıklı bir tarif vereceğim.

Yanında güzel bir yeşil salata ile ana yemek olarak ikram edebileceğiniz bu kolay ve pratik tarif, güzel bir krema sosu ile konserve ton balığı, füme somon ya da bir gün önce pişirdiğiniz balıklardan arta kalanlarla hazırlanıyor.. Ayrıca, arzu ederseniz, fırında pişen bu yemeği, önceden hazırlayarak buzdolabında bekletebilir ve ikram etmeden önce fırına verebilirsiniz. Sanırım, evine misafir davet eden bayanların en fazla tercih ettiği yemek hazırlama yöntemi, mümkünse bir gün önceden hazırlanabilenlerdir. En azından benim tercihim bu yönde..

Normal şartlarda, büyük bir tart tepsisinde hazırlanan bu tarif için ben porsiyonluk tart kalıpları kullandım ve böylece bu yemeği akşam yemeği olmaktan çıkarıp, çayın yanına güzel bir atıştırmalık haline dönüştürdüm. Bu da alternatif bir fikir olarak aklınızda bulunsun. 

Şimdi gelelim tarife...


TON BALIKLI GRATEN 
(Gratin of Creamed Tuna or Other Fish)
(Gratin Aux Furits de Mer)
6 Kişilik

Malzemeler:

Tart Hamuru İçin:
* 2,5 su bardağı un
* 1 çay kaşığı tuz
* 1/4 çay kaşığı şeker
* 180 gr. soğuk tereyağı
* 4 yemek kaşığı soğuk zeytinyağı
* 1/2 su bardağı buz gibi soğuk su ( eğer gerekirse damlalar halinde ilave edin)

Graten İçin:
* 1/4 bardak ince kıyılmış soğan
* 3 yemek kaşığı un
* 1 su bardağı kaynamış süt
* 1/4 su bardağı sek beyaz şarap
* 80 gr x 4 adet Ton Balığı Konservesi (Light)
* 500 gr. mantar
* 4-6 Yemek Kaşığı Krema
* 1/4 su bardağı rendelenmiş parmsan ya da ince dilimlenmiş kaşar peyniri (az yağlı)
* 2 defne yaprağı
* 4-5 dal dereotu
* Tereyağı
* Zeytinyağı
* Tuz, Karabiber


Yapılışı:
* Tart kalıbınızı/kalıplarınızı zeytinyağı ile yağlayın.

* Tart hamuru için, özellikle yaz aylarında oldukça hızlı olmanız gerekmektedir. Tart hamurunda tereyağı kullanıldığı için yağın hızlı bir şekilde erimesi hamuru cıvık bir hale getirecektir. Ayrıca, hamuru yoğururken avuç içlerinizi değil, parmak uçlarınızı kullanmaya özen gösterin. Avuç içleri, parmak uçlarına göre daha sıcaktır ve yine hamurun yumuşamasına neden olur.

* Dikkat edilmesi gereken konuları göz önünde bulundurarak, bir karıştırma kabının içerisinde un, tuz, şeker, tereyağı (tereyağını küp şeklinde doğrayarak soğutursanız sonrasında işinizi kolaylaştırmış olursunuz) ve zeytinyağını karıştırın.

* Hamur ekmek kırıntısı haline gelene kadar bu işlemi yapın. 

* Daha sonra suyu ilave edin ve parmak uçlarınız ile hızlı bir şekilde yoğurmaya devam edin. Eğer gerekirse, bir miktar daha su ilave edin.

* Hamur kıvama geldikten sonra bir top haline getirip yağlı kağıda sarın ve buzdolabının derin dondurucu bölmesinde 1 saat bekletin.

* Daha sonra hamuru merdane yardımı ile açın ve tart kalıbının üzerine oturtarak kalıbın şeklini almasını sağlayın.


* Fırını 200 dereceye ayarlayın.

* Hamurun üzerine çatal ile küçük delikler açın. Yağlı kağıdı yuvarlak bir şekilde kesin ve hamurun üzerine örtün. Üzerine 1 bardak nohut dökün ve bu şekilde fırına verin.

* Bu tarifte tart hamurunu pişmiş olarak kullanacağız. Hamuru 20 dk. 200 derece fırında pişirin.










* Tart hamuru pişerken iç malzemesini hazırlayın. Yemeklik doğradığınız soğanları ve dilimlediğiniz mantarları 3 kaşık zeytinyağında 5-6 dk. kısık ateşte soteleyin.

* 3 kaşık unu ilave edin ve 2 dk. daha pişirin.








* Ateşten alın ve kaynamış olan 1 bardak sütü ilave edin. Daha sonra konserve ton balığının suyunu, beyaz şarabı ve defne yaprağını ilave edin.

* Bu şekilde şarabın alkolü uçuncaya kadar yüksek ateşte pişirin. Sos gittikçe kalınlaşmaya başlayacaktır. İnceltmek için kaşık kaşık krema ilave edin. 

* Tuz ve karabiber ilave edin. Tadına bakın. 

* Son aşamada defne yapraklarını içerisinden çıkarın.

* Ton balıklarını karışımın üzerine ilave edin ve 1-2 dk. daha bu şekilde pişirin. 

* Fırından çıkardığınız tart kalıbının/kalıplarının içerisine karışımı ilave edin. Parmesan peynirini ya da ince dilimlenmiş kaşar peynirini üzerine/üzerlerine yayın. Fındık tanesi büyüklüğünde tereyağı koyarak, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dk. pişirin.

* Üstleri hoş bir şekilde kızardığında ikram edilmeye hazır demektir.

* Hafif bir yeşil salata ile misafirlerinize ikram edebilir ya da çayın yanında her hangi bir garnitüre ihtiyaç duymadan yiyebilirsiniz.

Bon Apetité!!...

Aylin The Cook

facebook.com/AylinTheCook





3 yorum:

  1. Bence gerçekten çok zor bir işe kalkışmıssınız... Bu kitap bende de olduğu halde içinden bir tarif bile denemedim henüz... Ama bu blogu zevkle takip edeceğim... kitap bitene kadar da sakın bırakmayın.. kolay gelsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba... Aslında kitabın kendine göre bir sistematiği var, bir kere içine girince gerisi çorap söküğü gibi geliyor. Tek sıkıntı kitapta hiç resim olmaması. Her hangi bir tarifi okuduğum zaman ilk önce kafamda bitmiş halini canlandırmaya çalışıyorum. Yani bitmiş yemeğin resmini çekmeye çalışıyorum. sonra da aklımdaki resme ulaşmak için çabalıyorum. Bazen oluyor bazen olmuyor :)

      Takibiniz için teşekkürler..
      Sizin blogunuz da çok ilgi çekici ve fotoğraflar mükemmel..
      Evde bir stüdyo mu hazırladınız? Işık çok önemli bir unsur ve siz bunu çok güzel başarmışsınız..
      Sizden fotoğraf konusunda tavsiye almak isterim. :)

      Kolaylıklar,

      Sil
    2. Belki de fotoğraf olmadığı için yapmak zor geliyor, burada fotoğraflarıyla görünce kesinlikle daha cezbedici...
      Fotoğrafları profesyonel makine ile çekiyorum, stüdyo yok sadece gün ışığı.. Bu yüzden evde olduğum zamanlar gündüz bir şeyler hazırlamaya çalışıyorum.
      Birde Picasa diye bir program var, renkler çok kötü olduğunda oradan ışık ayarı yapıyorum.
      Benimkiler de süper değil ama yine de sormak istedikleriniz olduğunda cevaplarım :)

      Sil