4.09.2013

TAVUKLU, SEBZELİ KREP (Stuffed and Rolled Pancakes with Chicken and Vegetables)

Merhaba...

Sonbaharın ilk yağmuru da an itibariyle mutfak penceremi aşındırmaya başladı. Gökyüzüne baktığım zaman kol kola geçmiş bulutların arasından sıyrılmaya çalışan masmavi gökyüzünü görüyorum ve bulutların saklamaya çalıştığı sıcacık güneşi hayal ediyorum.
Hani, çok yağmurlu günlerde uçağa bindiğinizde bulutların üzerine çıkınca karşılaştığınız o sıcacık manzara sizi hayretlere düşürür ya, işte öyle bir hayrete düşürüyor o "bi avuç mavilik" beni.. O mavilik, aşağıda olan bitenden habersiz, kendi keyfinde. Ama biz aşağıdakiler o sıcaklığın ve maviliğin hasretinde..
Eylül'ün düşen ilk damlalarının yarattığı melankoli insanı başka hallere soksa da mutfağımda olmanın keyfi de bir başka..

Bu durumda lafı fazla uzatmadan bugün yaptığım yemeğe geçsem en iyisi olacak, yoksa herkesi derin bir depresyona sürükleyeceğim. Ama inanın bana bu yemek sizi depresyon dahil bütün sıkıntılarınızdan kurtaracak.. Tamam, tamam! Abartmayayım ama lezzetli olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim. :)

Tarifin başlığından anladığınız gibi aslında hepimizin yakınen tanıdığı bu tarifin ana malzemesi tabi ki krep! Eminim, krep yemeği sevmeyen yoktur. Benim gibi bir İzmir'li için tabi ki o krep değil "Akıtma" :) Ne var ki, adı ne olursa olsun benim çocukluğumdan bir parça. Tabi o zamanlar bu kadar teferruatlı bir hazırlık olmuyordu ya da başlı başına bir yemek olarak düşünemiyorduk, o sadece akıtmaydı ve sabah kahvaltılarında içine kahvaltılık malzemeleri sırasıyla doldurarak yediğimiz bir keyif oluyordu bizim için.. Önce peynirle başlayıp sonra reçelle biten bir keyif. :) Ama tabi ki yıllar geçtikçe ve mutfak kültürümüz başka mutfaklarla kaynaşmaya başlayınca, bizim kırk yıllık akıtma oldu krep, üstelik içine doldurulan çeşitli malzemelerle daha da bir lezzetlenerek..

Bugün sizlere, tek başına bile çok doyurucu olan bizim geleneksel akıtmamızı bir de Fransız Mutfağı esintisiyle aktarmaya çalışacağım. Umarım yaptığınızda, sonuçtan, benim memnun olduğum kadar memnun olursunuz.. 

Şimdiden Afiyet Olsun!!  :)

TAVUKLU, SEBZELİ KREP 
(Stuffed and Rolled Pancakes with Chicken and Vegetables)
4 Kişilik

Malzemeler:
Krep Hamuru İçin:
* 1 su bardağı soğuk su
* 1 su bardağı soğuk süt
* 4 yumurta
* 1/2 çay kaşığı tuz
* 1,5 su bardağı un
* 4 yemek kaşığı erimiş tereyağı

İç Malzeme İçin:
* 1 adet orta boy ince doğranmış soğan
* 500 gr. mantar (ayıklanmış ve doğranmış)
* 700-800 gr ince filetolanmış ve şerit şerit kesilmiş tavuk göğsü
*1/2 adet kereviz (zar şeklinddoğranmış)
* 2 adet havuç (zar şekline doğranmış)
* 1/2 bardak beyaz şarap
* Baharat Buketi (Fesleğen, Maydanoz, Kekik vs.)
* 3-4 kaşık parmesan peyniri ya da ince dilimlenmiş 8 adet kaşar peyniri.

Sos için:
* 4 yemek kaşığı terayağı
* 4 yemek kaşığı un
* 2 su bardağı kaynamış süt
* 1/2 paket krema
* Limon Suyu
* Tuz, Karabiber


Yapılışı:
* Krep için bir karıştırma kabında süt, su, yumurta ve tuzu mikser ile çırpın. Unu ekleyin ve biraz daha çırpın. Daha sonra erimiş tereyağını ekleyin. 1-2 daha çırpın, krep hamuru muhallebi kıvamında olmalıdır. Karıştırma kabının ağzını kapatıp 2 saat buzdolabında bekletin. (Ben 30 dk. beklettim hiç de sıkıntı olmadı. Acelesi olanlar için söylüyorum tabi ki bunu. Vaktiniz bolsa siz tabi ki de tarifte yazıldığı gibi yapın :))

* 26 cm'lik geniş krep tavasını 1 çay kaşığı zeytinyağı ile silikon bir fırça kullanarak yağlayın. Bu tavaa pişecek bir krep için büyük boy çorba kepçesi yeterli oluyor. Kepçe yardımı ile krep hamurunu tavaya dökün ve tavayı sağa ve sola eğerek krep hamurunun tavanın her yerine yayılarak yuvarlak bir şekil almasını sağlayın.




* Krebin kenarları kızarmaya ve tavayı oynattığınızda kaymaya başladığında krep pişmiş demektir. Bir spatula yardımı ile ters yüz yapın.

* Verilen ölçülere ve kullanılan tavaya göre 8 adet krep çıkması gerekmektedir.

* Krepler piştikçe onları geniş bir tabağa alın ve krebin iç malzemesini hazırlamaya başlayın.






* Ayrı bir tavada soğan, havuç ve kerevizleri 2 kaşık zeytinyağı ile 5 dk. soteleyin.

* Daha sonra mantarları ilave edin ve 5-6 dk. kadar sotelemeye devam edin.

* Daha sonra şerit şerit kestiğiniz tavukları ilave edin. 5-6 dk. daha soteleyin.

* Şarabı ve baharat buketini ekleyin. Ateşi yükseltin ve tavanın kapağını kapatın. Şarabın suyu neredeyse çekene kadar pişirin. Arada bir karıştırmayı ihmal etmeyin.

* Bu sırada sosu hazırlayın.


* Bir sos tenceresinde tereyağını eritin. Unu ilave edin ve 2-3 dk. kadar kavurun. Unun yanmamasına ve kararmamasına dikkat edin. Daha sonra kaynamış sütü ilave edin. Çırpma teli ile sosu karıştırarak pişirmeye devam edin. Sos muhallebi kıvamına gelmeye başladığında içerisine 2 kaşık limon suyu, 2 kaşık krema ilave edin. Tuz ve karabiber ekleyin. 1 dk. daha karıştırarak pişirin.

*  Sosun yarısını tavuklu karışıma ekleyin ve karıştırın.

* Karışımı kreplerin ortasına istediğiniz miktara göre ve bütün kreplere yetecek şekilde yerleştirin ve krepleri hediye paketi yapar gibi katlayın.

* İçerisine yağlı kağıt koyduğunuz bir fırın tepsisine kreplerinizi yerleştirin.
Üzerine kaşar peynir ya da parmesan ekleyin ve fındık tanesi kadar tereyağı koyun.

* Önceden ısıtılmış 200 derece fırının üstten 2.seviyesinde ve ızgara modunda peynirler kızarıncaya kadar pişirin. (6-7 dk.dan daha uzun olmaması gerekli)

* Bu sırada sos tenceresinde kalan sosa 1-2 kaşık daha krema ilave ederek kıvamını seyreltin. Arzu ederseniz içerisine ince ince doğranmış fesleğen ekleyebilirsiniz.

* Krepleriniz fırından çıktıktan sonra arzunuza göre, sos ile birlikte, süsleyerek misafirlerinize ikram edebilirsiniz.

Bon Apetité!!

Aylin The Cook
facebook.com/AylinTheCook



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder