5.10.2013

Cup Cake Macerası

Merhaba..

Bu aralar , şekerle yumurtayı mikserle çırparken buluyorum kendimi. Karşı konulmaz bir istekle kabartma tozu, vanilya ve unu ilave edip ortaya çıkan hamurun da bir parmak darbesi ile tadını kontrol ettikten sonra,  küçük kaplarla buluşturuyorum bu ısıyla karşılaşınca kendinden geçen lezzeti. Sonuç olarak cupcake dediğimiz namı-ı diğer minik kekler ortaya çıkıyor.

Bir kaç gündür apartmanımızın bir pastane gibi kokması ve komşuların bu koku karşısında kapıyı aşındırması riskini göze alarak pastacılığa soyundum. Aslen pastacı değilim ama hepimizin zaman zaman tatlı krizi tutmaz mı? Sanırım benim krizim biraz abartılı oldu. Üstelik de sadece tek bir şey için..
Cup Cake!!

 Cup Cake Türkçe olarak kapta pişen kek anlamına geliyor. Ama tabi ki bu kap bizim bildiğimiz büyük pasta ya da kek kaplarından/kalıplarından değil. Bu kaplar renk renk ve desen desen olan küçük porsiyonluk kağıt kalıplar. Bu kağıt kalıpların binbir çeşidini pasta malzemeleri satan dükkanlarda bulabileceğiniz gibi büyük marketlerin bir çoğunda da kolaylıkla bulmanız mümkün. Ayrıca bu kapların son dönemde silikon olanları bir hayli revaçta. Silikon kaplar hem maliyet hem de kullanım açısından kağıt kaplara göre daha uygun.

Dediğim gibi son bir kaç gündür kendimi bu küçük kekleri yapmaya adadım ve doğru kek tarifini, doğru sıcaklığı, doğru kaplamayı bulana kadar da çeşit çeşit kek yapmaya devam  ettim. Bana sorarsanız internette yer alan tariflerin bir çoğu birbirine benziyor ancak benim vereceğim tarife harfiyen uyarsanız, kusursuz cup cake'ler yapmanız ve misafirlerinize ikram etmeniz mümkün..

Gördüğünüz resimlerdeki keklerin hepsinin ana malzemesi ve pişiriliş şekli aynı! Tek farklılık içerisine kattığınız birbirinden değişik ek malzemeler. Örneğin, kakao, ceviz, tarçın, limon suyu vs. Kekler sizin damak zevkinize ve tercihinize göre çeşitlendirilebilir.

Bu küçük kekleri yapmak için her zaman mutfağınızda bulunmayan ancak bir kere aldığınızda kolay kolay vazgeçemeyeceğiniz bir kaç mutfak ekipmanına ve malzemesine ihtiyacınız olacak.
- Krema torbası
- Süslemek için renkli şeker çubukları
- Şeker Hamuru
- Küçük şekillendirici aparatlar
- Gıda Boyası
Şimdi gelelim tarife...


Malzemeler (24 adet kek için)
* 1 Su Bardağı Süt
* 2 Su Bardağı Toz Şeker
* 3 Su Bardağı Un
* 4 Adet Yumurta (Oda Sıcaklığında)
* 2/3 Su Bardağı Sıvı Yağ
* 1 Paket Kabartma Tozu
* 1 Paket Vanilya
* 1 Çay Kaşığı Tuz

Yukarıdaki sade kek malzemelerine ilave olarak:

Çikolatalı&Cevizli Kek için:
- 1/2 Su Bardağı Kakao
- 1 Su Bardağı Kıyılmış Ceviz

Tarçınlı & Cevizli Kek için:
- 2 Yemek Kaşığı Tarçın
- 1 Su Bardağı Kıyılmış Ceviz

Vişneli Kek İçin:
- 1/4 Su Bardağı Vişne Suyu
- 1- Damla Pembe Gıda Boyası (Jel)

Limonlu Kek için:
- Limon Kabuğu Rendesi

- 1/4 Su Bardağı Limon Suyu

İç Dolgu Malzemeleri:
Çikolata Sosu için:
- 4 paket kare bitter çikolata
- 200 gr. krema 


Vişneli  Marmelat:
- 1/2 Su Bardağı Vişne Reçeli (Tanesiz)
- 1/4 Su Bardağı Su
- 1 Yumurta ve 1 Yumurtanın Sarısı

Limonlu Marmelat:
-  2 Limonun Rendelenmiş Kabuğu
- 1/2 Su Bardağı Limon Suyu
- 1/4 Su Bardağı Pudra Şekeri
- 1 Yumurta ve 1 Yumurtanın Sarısı

Üst Krema Kaplama Malzemeleri:

Çikolata Kaplaması: (Sert Ganaj)

- 4 paket kare bitter çikolata
- 200 gr. krema

Limonlu Kaplama:
- 125 gr Tereyağı (Oda Sıcaklığında)
- 250 gr. Krem Peynir
- 1 Yemek Kaşığı Limon Suyu
- 2 Su Bardağı Pudra Şekeri

Şeker Hamuru Kaplaması
- Hazır olarak satılan renklendirilmiş şeker hamuru
- Şeker hamurunu açmak için bir miktar buğday nişastası
- Şeker hamurunu yapıştırmak için az miktarda su



Hazırlanışı:
Kek:
- Derin bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri, şekerler eriyene ve karışım kremamsı bir kıvama gelinceye kadar mikserle çırpın. Yaklaşık 3-4 dk.

- Süt ve sıvı yağı ilave edin. 1-2 dk. daha çırpın.

- Ayrı bir kapta un, kabartma tozu, vanilya ve tuzu karıştırın. Bir süzgeç yardımı ile havalandıracak şekilde sıvı karışımın üzerine dökün.

- Bu noktadan sonra mikser yardımı ile değil bir spatula yardımı ile karıştırın.

- Kek karışımını önceden hazırladığınız kağıt ya da silikon kek kalıplarına kalıbın 3/4'ünü geçmeyecek şekilde paylaştırın.

- Önceden ısıttığınız fırında 180 derece fırında 20-25 dk. pişirin. Piştikten sonra çıkarın ve soğuması için bekletin.

*** Sade bir kek için verilmiş bu tarifi, hamuru zevkinize uygun malzemeler ile çeşitlendirebilirsiniz.

- Keklerin içerisini arzu ederseniz bir kaşık ya da meyve oyacağı ile oyabilir ve istediğiniz marmelatı koyarak, kekin daha lezzetli bir hal almasını sağlayabilirsiniz.

İç Dolgu:

- Çikolata karışımının tarifi hem iç malzeme hem de üst süsleme için aynıdır. Bir cezvede kremayı kaynatın. Çikolataları bıçak yardımı ile ufak parçalara bölün ve derin bir kasenin içerisine alın. Kaynamış kremayı çikolataların üzerine dökün. 10 sn. kadar bekleyin ve yavaş yavaş karıştırın. Parlak ve kremamsı bir kıvama gelince soğuması için buzdolabına koyun. Kullanacağınız zaman tekrar karıştırın ve krema torbası yardımı ile keklerin içini doldurmak ya da üzerini süslemek için kullanın.

- Limonlu Dolgu için bir sos tenceresinde limon suyu, limon kabukları ve şekeri karıştırın ve kaynatın. Şekerin sıvı içerisinde erimesi gerekmektedir. Ayrı bir kapta yumurtaları karıştırın. Yumurtaları karıştırdıktan sonra damlalar halinde limonlu sıvıyı yumurtaların üzerine ilave edin. Sıvının tamamı yumurtalar ile karıştıktan sonra karışımı tekrar sos tenceresine alın ve kısık ateşte karıştırarak kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirin. İstediğiniz kıvama geldikten sonra kenara alın ve soğuması için biraz daha karıştırın. Soğuduktan sonra krema poşeti yardımı ile keklerin içini doldurun. Vanilyalı ve limonlu kekler için ideal.. :)

- Vişneli Dolgu için limonlu dolgudaki adımlar uygulanmaktadır. Vişne reçeli ve suyu bir sos tenceresinde kaynatın. Ayrı bir kapta yumurtaları çırpın ve üzerine azar azar vişne karışımını ekleyin. Karışımı tekrar sos tenceresine alın ve koyu bir kıvama gelene kadar pişirin. İstediğiniz kıvama geldikten sonra kenara alın ve soğuması için biraz daha karıştırın. Soğuduktan sonra krema poşeti yardımı ile keklerin içini doldurun.

Üst Kaplama:

 - Limonlu Kaplama için derin bir kapta,oda sıcaklığında beklemiş tereyağı ve krem peyniri mikser yardımı ile çırpın. Limon suyunı ve limon likörünü ekleyin. Daha sonra pudra şekerini ilave edin. Pudra şekeri eriyinceye kadar karıştırın. Karışım hazır olduğunda krema poşetine koyun ve keklerin üzerini süslemeden önce buzdolabında yaklaşık 30 dk kadar bekletin. Daha sonra keklerin üzerine sıkın ve zevkinize göre süsleyerek misafirlerinize ikram edin.

- Çikolata Kaplamanın hazırlanma yöntemi çikolata dolgusu ile aynıdır.

Bu küçük kekleri kendi zevkinize göre, temel hazırlama tekniğini baz alarak, istediğiniz kadar çeşitlendirebilir ve renk renk çeşit çeşit yapabilirsiniz. İlk yaptığınızda biraz zamanınızı alsa da daha sonra eliniz alışıyor ve pratik kazanıyorsunuz. Bu birbirinden renkli kekleri yemenin yaşı olduğunu ve bu güzel ve lezzetli kaçamaklara kimsenin hayır diyebileceğini sanmıyorum.

Şimdiden ellerinize sağlık diyorum...

Bon Apetité!!

Aylin The Cook
facebook.com/AylinTheCook








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder