4.07.2012

PATATES VE SOĞANLI MARİNE ANTRİKOT

Merhabalar...

Bu tarifi  bir kaç gün önce yapmış olmama rağmen ancak fırsat bulup yazıyorum. Üstelik de fazla mesai ile kombine ederek.
Aslında birkaç gün önce bu tarifi eşimin bir arkadaşına vermiştim. Yapmaya fırsatı oldu mu bilmiyorum ama yapamadıysa da buradan kendisine yapılmışını gönderiyorum. (@Ohannes; selamlar olsun :) )

Maalesef bizde eti bi marine etme hevesi var. Et gördük mü illa marine etmeliyiz. Sanki başka türlü et yiyemiyoruz. Halbuki, bana sorarsanız, marinasyon etin nispeten sert ve çok da lezzetli olmayan bölümleri için yapılmalı. Örneğin,bir bonfileyi alıp marine etmeye gerek yok. Çünkü düzgün pişirirseniz, zaten yumuşacık ve lezzetli olur. Ama bunun dışında, dediğim gibi nispeten sert olan bir antrikot'u, kontrfileyi pişirmek için marine etme yöntemi aşarılı bir işlem olacaktır. Etin lezzetini değişik aromalarla zenginleştirme şansınız var.

Etin yanına garnitür olarak, uzun uzun yemek pişirmeye vakti olmayan kişiler için çok pratik bir tarif vereceğim. Ama önce etin marinasyonundan başlayalım.

Marine Antrikot (2 kişilik)
Malzemeler:
- 3 cm kalınlığında 2 dilim dana antrikot
- 1 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
- 1 diş sarmısak (ezilmiş)
- 1/2 bardak süt
- 1/2 bardak zeytinyağı
- 1 kaşık hardal
- Tuz, Karabiber
- Varsa ince doğranmış taze baharatlar (kekik, maydanoz, defne yaprağı, tarhun, kişniş vs.)
- Taze baharat yoksa kekik, kişniş gibi kuru baharatları da ilave edebilir.

Yapılışı:
- Marine için bütün malzemeleri geniş ve derin bir kapta karıştırın. Rendelenmiş soğanın suyunu öncesinde sıkmayı unutmayın. Soğanın suyu etinizin içine işleyerek daha yumuşak hale gelmesine neden olacaktır.
- Karışımın içerisine etleri yerleştirin ve marine olmaları için üzerini kapatarak 1 gece buzdolabında bekletin.

- Pişirme işlemi için : Eti pişirmeden önce tavayı yüksek ateşte ısıtın ve etlerin suyunu hafifçe süzün ve tavaya yerleştirin. Eğer etiniz çok sert bir etse (ki bence zaten o etten yahni yapsanız daha iyi olurdu):) çok da uzun uzun pişirmeyin. Her bir yüzeyi en fazla 3-4 dk. kadar pişsin. Daha fazla değil.
- Etiniz piştikten sonra garnitür ile birlikte ikram edin.

 Garnitür için:
Malzemeler:
- 2 adet orta boy etli soğan
- 2 adet orta boy patates
- Zeytinyağı,
- Tuz, Karabiber, Çeşitli baharat

Yapılışı:
- Soğan ve patatesleri 1 cm kalınlığında halklar halinde kesin.
- Ayrı ayrı kaselerde zeytinyağı ve bahartlarla birlikte karıştırın.
- Ayrı ayrı fırın torbasına yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 18 - 20 dk. pişirin.
- Etinizin yanında ikram edin.

Afiyet olsun!!!
Aylin The Cook


2 yorum:

  1. Etlerin görüntüsü tam kıvamında. Ne az pişmiş ne çok pişmiş. Garnitürler de süper görünüyor. Ellerine sağlık Aylin.
    Mangal için olan tarifi bekliyoruz...

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık.. Etler marine edildi ızgara sabırsızlanıyor -))

    YanıtlaSil