3.09.2011

BÉARNAISE SOSLU BİFTEK VE PATATOE PANCAKE :)

Bayram tatili vesilesi ile yemek yapmaya bolca vakit buldum ancak gezip tozmaktan yazmaya vakit bulamadım. 
Umarım herkes güzel bir bayram tatili geçirmiştir. İstanbul'da kalanlar trafikten yana oldukça şanslıydı çünkü her yer bomboştu. Ben şahsen arife günü Kapalı Çarşı'dan başlayıp Mısır Çarşısında biten güzel bir İstanbul turu yaptım. Bayramın ikinci günü ise sevgili kocamı kandırıp Sultan Ahmet Meydanındaki eski bayramları aratmayacak güzellikte bayram eğlenceleri ve lezzetleri ile dolu bir İstanbul turu daha yaptık. İşte size İstanbul'un Lezzet Durakları...


Önce Topkapı Saray'ının önünde mısır yedik. Ayasofya'ya doğru uzanırken bir de baktık elimizde "Acur", Sultan Ahmet Cami'nin önünde simit, atlı meydanda İzmir lokması ile Osmanlı Macunu :) sonrasında ver elini Asmalı Mescit. Orada "kendimize gelelim çok yorulduk" diye düşünüp buz gibi biraları mideye indirdik. Oradan çıkıp Nevizadeye giderken önümüze çıkan Beyoğlu Turşucusuna benim ısrarlarıma dayanamayan eşim de girdi.Turşu suyu gerçekten enfesti. "Artık daha fazla bir şey yiyemem" diye düşünürken meşhur Kirvem Ocakbaşında kendimizi ocağın başına kurulmuş vaziyette bulduk. Ustanın yaptığı enfes mezeler ve muhteşem külbastılardan sonra biliyorum ki ağzınız açık kaldı. Yalan yok biz de ağzımız açık İstiklal'de oflaya puflaya dolanırken "bu kadar yedik tatlısız olmaz" diyip Saray Muhallebicisine daldık. Güzel bir fırın sütlaç ve ne yazık ki bir şeye benzemeyen Güllaç'ın ardından Taksim Meydanında beş liraya elimize tutuşturulan lolipopla kendimizi Bostancı-Kadıköy dolmuşunda bulduk. Bana kalsa ben birazda dans etmek istiyordum ama sevgili eşim ne yazık ki mide fesatından ölmek üzereydi. Eh ben de daha fazla ona kıyamadım ve paşa paşa eve döndük.. :) Ama eğlenceliydi :D


Bu arada aklıma gelmişken söyleyeyim. Eminönü'ne yolunuz düşerse mutlaka tarihi Filibe Köftecisine uğrayın. Gerçekten çok lezzetli.. :D Ben şahsen bayıldım..


Artık daha fazla lafı uzatmıyor ve yaptığım yemeğe geçiyorum :D


Bu yemekte asıl zor olan kısım yemeğin kenidisi değil aslında, tamamen yemeğe kattığınız sos. Biz Türk mutfağında kültür olarak soslara pek alışık değiliz. Çünkü bizde tencere yemeği dediğimiz sulu tarzda yemek çok fazla, haliyle sosa da pek gerek olmuyor ama Fransız Mutfağı 5 ana sos üzerine kurulmuş ve bunlar etin, balığın ve tavuğun lezzetine lezzet katan güzellikte soslar.. Bunları ayrı bir bölümde ayrıca anlatacağım :)


Şimdi gelelim yemeğe...






BEARNAİSE SOS


Malzemeler: 
  • 1/2 bardak beyaz şarap
  • 1 yemek kaşığı ince kıyılmış taze soğan
  • 1 yemek kaşığı ince kıyılmış tarhun
  • Tuz,Karabiber
  • 6 yumurta sarısı
  • 2 kaşık dolaptan çıkmış tereyağı
  • 2/3 bardak erimiş tereyağı
  • 2 kaşık ince kıyılmış tarhun ya da maydanoz
  • 1-2 yemek kaşığı limon suyu 
  • 8 yemek kaşığı tereyağı (erimiş)

Yapılışı:

  • Şarap, ince soğan ve tarhunu tuz ve karabiber ilave ederek sos tenceresinde kaynatın. Sıvı miktarı 2 kaşık kalınca ocaktan alın ve bir kenarda soğutun.
  • Bir blendar'a 3 yumurta sarısını 2 kaşık limon suyu ile karıştırın. 
  • Blendar'ın ağzı kapalı iken köpüksü bir kıvamda erimiş olan tereyağını yavaş yavaş damlalar halinde ekleyin. Bu arada blender çalışmaya devam etsin. 
  • Karışım krema gibi olacaktır.
  • Daha sonra 3 yumurta sarısını da teker teker ilave edin. Yavaş yavaş karıştırmaya devam edin.
  • Bir kenarda beklettiğiniz çektirilmiş şarabı ilave edin. 
  • Karışımı sos tenceresine alın. 
  • Kısık ateşte 1 kaşık tereyağı ilave ederek karıştırmaya devam edin. 
  • 2. kaşık tereyağını ilave edin.
  • Daha sonra damlalar halinde erimiş tereyağı ekleyin. 
  • Tarhun ve ince kıyılmış maydanozu ilave edin karıştırmaya devam edin.
  • Sonradan servis edecekseniz üzerini erimiş tereyağı ile kaplayarak bir kenara alın. Daha sonra ısıtarak tekrar kullanabilirsiniz.
Not: Aslında Bearnaise sos Hollandaise sostan türeyen bir sostur. Sadece Tarhun ile Bearnaise sos halini alır. Yapılabilecek en kolay halini yazmaya çalıştım size..


Gelelim Ete...


Biftec Saute Bearnaise


Malzemeler:
  • 5-6 dilim avuç içi büyüklüğünde biftek
  • 1/2 bardak et suyu (Et suyu tarifi için : Et Suyu )
  • 1/2 beyaz şarap
  • 3/4 bardak bearnaise sos
Yapılışı
  • Etleri güzelce kuruladıktan sonra önceden ısınan tavada her bir tarafı yanmadan pişecek şekilde 4-5 dakika boyunca pişirin.
  • Yağı yakmadan pişirmeye dikkat edelim.
  • Daha sonra etleri bir kenara alıp ve tavaya et suyu ve şarapı ekleyerek tavada biriken etin lezzetini deglaze edin. Yani etin tavada bıraktığı lezzeti geri kazanmaya çalışın.
  • Tavadaki sıvı 1,5 yemek kaşığı miktarına gelene kadar kaynatın ve sonrasında Beanaise sos'un içine ekleyin ve sosu etinizin üzerine dökere yemeği servise sunun.
Peki bu etin yanında ne yenir?
Patatesli bir tarif kullanabilirsiniz. 
Sebze olarak da kesinlikle güzel bir roka salatası tavsiye ediyorum.


İşte size Patatesli Bir Pancake tarifi:


Crepes De Pommes De Terre:

Malzemeler:
  • 1 bardak krem peynir.
  • 3 kaşık un
  • 2 yumurta
  • 1,25 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir
  • 2 adet halka şeklinde dilimlenmiş patates (Patatesleri dilimledikten sonra mutlaka kağıt havlu ile kurutun)
  • 3-6 kaşık krema
  • Tuz, Karabiber
  • Tereyağı ve sıvı yağ
Yapılışı:
  • Bir karıştırma kabında kredm peyniri ve unu karıştırın. Yumurtayı ekleyerek karıştırmaya devam edin. Tuz ve karabiber ilave edin.
  • Kaşar peynirleri ekleyin.
  • Halka şeklinde dilimlenmiş patatesleri ekleyin. 
  • Kremayı ekletin. 
  • Bir kaşık yardımı ile bütün malzemeleri karıştırın.
  • Orta ateşte ısıtılmış bir tavaya tereyağı ve sıvı yağı ekleyin.
  • Tavaya küçük bir pancake ebatında olacak şekilde patates karışımını ekleyin ve her iki yüzeyi de pişip nar gibi kızarıncaya kadar orta ateşte pişirin.
  • Piştikten sonra etiniz ile birlikte servise sunabilirsiniz.
Voilà!!!
İşte size güzel bir yemek..


Afiyet olsun :)))



2 yorum:

  1. belkide patatesler sadece kremalı olsa daha iyi olabilirdi graten mesela :)

    YanıtlaSil
  2. Evet o da çok güzel olur tabi ama biraz klasikten uzaklaşıp yeni bir şey denemiş olayım istedim :D

    YanıtlaSil