11.08.2011

FONDS BRUN & CARBONNADES À LA FLAMANDE

Bilmeyenler kalmış olabilir o nedenle ben bir kez daha tekrarlayayım :) 
Efendim, geçen hafta çarşamba günü benim doğum günümdü..
Hem Ramazan'ın hem de doğum günümün şerefine evde ufak bir yemek organizasyonu yaptık.  Allahtan geçen hafta boyunca eğitimdeydim ve eve erken gelebilmek gibi bir şansım vardı.
Tanrım, eve erken gelebilmek ne güzel bir şeymiş. İnsanın evinde vakit geçirebilmesi, istediği şeylere vakit ayırabilmesi ve yapabilmesi :) 
Benim için zamansızlıktan çalınmış bir ayrıcalık gibiydi. Kendi çapımda tadını çıkardığımı düşünüyorum. Hatta arta kalan enerjimle hızımı alamayıp, Cuma akşamından yola çıkmak suretiyle hafta sonunu İzmir'de geçirdim. Tabi yaratılan ekstra zamanın bünyede yarattığı fazla enerjiyi sevgili kocama da bulaştırmış olmanın güzelliği de başkaydı :)

Neyse efendim, asıl konumuz bu değil tabi :) Ben derhal geçen hafta yapmış olduğumuz doğum günü kutlamasının ana  yemeğine geçeceğim.
Aslında ana yemeğimiz Carbonnades à la Flamande yani nam-ı diğer; "Bira ile Pişirilmiş Et ve Soğan Yahnisi". Tabi ki, Ramazan vesilesiyle ben yemekte bira kullanmadım. Ama aşağıda orjinal tarifi yazarken biraya da yer vereceğim. Siz arzu ederseniz, bira yerine su ya da tavuk suyu kullanabilirsiniz.
Diğer tarifimiz ise ana yemeğimizin temelini oluşturan Fonds Brun (Kırmızı Et Suyu). Et suyu diyip geçmeyin. Bir yemek için en önemli ana unsurlardan bir tanesi lezzetli bir et suyudur. Bir restorant'ın mutfağına ufak bir ziyaret yaptığınızda görebileceğiniz en temel unsurlardan bir tanesi kocaman kazanların içerisinde kaynamakta olan et sularıdır. Bu kırmızı et ya da beyaz et olabilir. Hatta balık bile olabilir. Eğer bir restorantta kazan kazan kaynayan bir et suyu varsa, o restorantta gönül rahatlığı ile lezzetli bir yemek yiyebilirsiniz. En azından sizi bulyon gibi saçmalıklarla kandırmaya çalışmadıklarını anlamış olursunuz :) 


Öncelikle et suyu ile başlayacağız.


FONDS BRUN:


     MALZEMELER:
  • Tercihe göre dana ya da koyun kemikleri (3-4 parça)
  • 1-2 litre su
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1/2 adet kereviz (mümkünse sapı)
  • 2 diş soyulmuş sarmısak
  • 1-2 dal taze kekik
  • 1 adet defne yaprağı
  • 2-3 dal maydanoz
  • 1-2 adet pırasa yaprağı
  • 2 kaşık salça
  • tuz
  • tane karabiber
   YAPILIŞI
  • Önceden ısıtılmış fırında (200 derece) kemikleri 30-40 dk. fırınlayın.
  • Malzemeler içerisinde sayılan soğan, havuç, kereviz ve pırasayıp küp küp doğrayıp zeytinyağında soteleyin.
  • Üzerine salçayı ekleyin ve salçanın asidi gidene kadar kavurun.
  • Daha sonra fırından çıkan kemikleri ekleyin. 
  • Üzerine 1-1,5 litre su ekleyin ve orta ateşte 2 saat kadar pişmeye bırakın.
  • Bu sırada kendinize bir lezzet buketi yapmanız gerekiyor. Bunun için maydanoz, defne, kekik, pırasa ve doğanı bir demet haline getirerek bağlayın ve 2 saatlik pişme süresinin son yarım saatinde suyun içine yerleştirin. 
  • Tamamen piştikten ve mutfağınıza hoş kokular yayılmaya başladıktan sonra kenara alın ve daha sonra kullanmak üzere bekletin.
  • İçerisindeki lezzet buketini de çıkarmayı unutmayın :)
  • Eğer 2 saat içerisinde kullanmayacaksanız, süzün ve soğuduktan sonra buzdolabında muhafaza edin. 2 gün içerisinde de tüketmeyi ihmal etmeyin..  


Not: Ben bu suyun içerisine salça ekledim. Ancak siz salça eklemeden de bu suyu yapabilirsiniz. Tamamen ne pişireceğiniz ile ilgili  :)

Açıkçası ben bu et suyu ile yapılmış bir pilav hayal ediyorum da enfes olurdu sanırım :)





CARBONNADES À LA FLAMANDE (Biralı Et ve Soğan Yahnisi)

  MALZEMELER: (6 KİŞİLİK)
  •  1.5 kilo dana sokum (kemiksiz)
  • 1 kilo ince kıyılmış (jülyen) beyaz soğan
  • 4 diş soyulmuş ve ezilmiş sarmısak
  • 2 bardak et suyu (eğer bira kullanmazsanız 4-5 bardak et suyu)
  • 2-3 bardak bira
  • 2 kaşık esmer şeker
  • 1 adet taze baharat buketi 
  • 1.5 kaşık mısır nişastası
  • 2 kaşık beyaz şarap
YAPILIŞI
  • Kuşbaşından oldukça büyük biftek diliminden biraz küçük olacak şekilde dana sokumları dilimleyin.
  • Kağıt havlu ile fazla suyunu alacak şekilde kurulayın.
  • Geniş bir tavada yüksek ateşte her tarafı yanmadan kahverengileşecek şekilde pişirin. Kenara alın.
  •  Etleri pişirdiğiniz tavaya jülyen doğradığınız soğanları yerleştirin ve soteleyin. Soğanlar kahverengileşinceye kadar ağır ateşte yaklaşık 20 dk. kadar pişirin
  • Daha sonra yahni tenceresinin içerisine en allta bir sıra et, üzerine sotelenmiş soğanlar gelecek şekilde kat kat malzeme bitene kadar dizin. (2kattan fazla olmaması gerek)
  • Et suyunu ve birayı (yerine tavuk suyu eklemeye devam edebilirsiniz) etlerin üzeri  kapanıncaya kadar ilave edin. 
  • Üzerine esmer şeker serpin.
  • Taze baharat buketini ilave edin.
  • Orta ateşte 10 dk. kadar pişirin.
  • Sonrasında önceden ısıtılmış 170 derece fırında orta bölmede 2.5 saat pişirin.
  •  Piştikten sonra etleri soğanlar ile birlikte servis tabağına alın. 
  • Yahni tenceresinde kalan suyun içerisine beyaz şarapta erittiğiniz mısır nişastasını ekleyin ve yoğun bir  kıvama gelinceye kadar pişirin. Yoğunlaşan sıvıyı daha sonra etin üzerine gezdirin.
Yemeğinizi tercihinize göre pilav ya da patates salatası ile servise sunabilirsiniz. 
Biz Naciye Ablamın yaptığı muhteşem pirinç pilavı ile yedik :)))

Herkese şimdiden afiyet olsun..

Bon apetite :)




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder