29.08.2011

2 LEVREK TARİFİ

Öncelikle herkesin Bayramını şimdiden kutlarım..
Bu 9 günlük bayramı bir tatil kaçamağına çevirmiş olanlara da iyi tatiller dilerim..
Ben bu Bayram'da İstanbul'da kaldım.. Azıcık İstanbul'un tadını çıkarıp kendimi yemek yapmaya adayacağım. Hatta niyetim İstanbul'un lezzet duraklarını keşfetmek. Ama bunun için ne yazık ki sevgili kocacığımın bayram mesaisinden dönmesini beklemeliyim. Nitekim, onsuz hiç bir şeyin tadı "tat" olmaz :)

Biliyorsunuz, en son MSA'da misafir olan Şef Didem Şenol hakkında bir yazı yazmıştım. Ama bize yaptığı Levreklerin tarifini vermemiştim. Ben yapana kadar da vermeyeceğimi altını çizerek belirtmiştim :)

İŞte şimdi size bunlardan ilk ikisi.. Gerçekten çok pratik ve bir o kadar da leziz.. Özellikle çalışan bayanlar hiç korkmadan eve gelir gelmez yapabilirler..

ÇİĞ LEVREK

Malzemeler: 
  • 1,5 kg fileto deniz levreği
  • 2 adet Çanakkale Domatesi (Rendelenmiş)
  • 1 adet taze soğan
  • Tuz,
  • Karabiber
  • Erken hasat zeytinyağı
Önemli Bilgiler:

Öncelikle, balıklarınızın taze olmasına dikkat edin. Malum "Çiğ" yiyeceksiniz. Ama bu sizi korkutmasın, inanılmaz lezzetli oluyor.
Bir balığı seçerken, tazeliğini anlamanın çeşitli yolları vardır.
  • Balığın gözleri donuk ve mat olmamalıdır. Cam gibi parlak parlak size bakmalıdır. Eğer gözlerinde matlık ya da donukluk görüyorsanız o balığı sakın almayın.
  • Balığın gövdesi sert ve diri olmalıdır. Parmağınızla gövdesine bastırdığınızda hamur gibi esniyorsa o balık taze değildir.
  • Son olarak da balığı kokladığınızda taze bir deniz kokusu almalısınız. Leş ya da yosun kokusu değil :)
Şimdi gelelim yapılışına......
YAPILIŞI:
  • Levrek filetoyu bıçağınız ile ince dilimler halinde yatay bir şekilde dilimleyin.
  • Dilimlediğiniz levrekleri servis tabağına yayın.
  • Üzerine bolca tuz serpin. Karabiber ilave edin.
  • Rendelenmiş domatesleri balığın üzerine yayarak ekleyin. 
  • Üzerine tekrar tuz ve karabiber (Bu sefer tuz o kadar bol olmasın. :)
  • Ve son olarak üzerine bolca "Erken Hasat Zeytinyağı" dökün.. (Zeytin yağının erken hasat olmasının sebebi, zeytinlerin henüz yeşilken toplanarak zeytinyağına dönüştürülmüş olmasıdır. Bu zeytinyağının asit seviyesi diğer yağlara göre daha düşüktür.)
  • İşte yemeğiniz servise hazır. Bu aslında yemekten ziyade başlangıç oldu :) ama inanın bana çok lezzetli...
Not: Bu arada öğrendiğim bir  diğer bilgi ise şu ; "Domatesler buzdolabına girmeden tüketilebiliyorsa çok iyi olur." Çünkü buzdolabına girmiş bir domates lezzeti ve kokusunu kaybetmeye başlar..


KARAMELİZE LEVREK, SOTE İNCİR:


Malzemeler:
  • Fileto levrek
  • Zeytinyağı ve tereyağı
  • 4 adet incir
  • Taze soğan
  • Limon
  • Tuz , karabiber,
  • Şeker
 Yapılışı:

  • Fileto levreklerin üzerine tuz ve karabiber serpin. Derili kısmına ilave olarak şeker serpin..
  • İncirlerin üzerine şeker serpin..
  • Levrekleri derileri aşağıda kalacak şekilde tavaya yerleştirin. Yüksek ateşle başlayıp daha sonra orta ateş ile pişireceğiz. Balıkların sırt kısımları nar gibi kızarınca hemen etli kısımlarını çevirin. Bu arada incirleri de balıkların yanına koyun. Ama sırt kısımları aşağı gelecek.
  • Tavaya tereyağını ekleyin.
  • Taze soğanları bütün halinde ya da parmak uzunluğunda kesilmiş şekilde ekleyebilirsiniz.
  • Unutmayın balığımızın kesinlikle sertleşmesini istemiyoruz. Pasta gibi puf puf olmalı.. O nedenle çok çok uzun süre pişirmeyin toplamda pişirme süresi 7-8 dk. sürecektir. 
  • İncirlerinizin iç kısımlarındaki şekerli kısım hafiften erimeye başlayacak.. MMMMM işte bunun tadı gerçekten çok güzel oluyor :) Hele bir de güzel incire denk gelmişseniz :)

Afiyet olsun :))


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder