30.01.2014

MUZLU TARTE TATIN (Banane Tarte Tatin)

Merhaba... :)

Tatlı tatlı devam ediyoruz bakalım...

Kış mevsiminde bu kadar kaloriyi sonra nerede muhafaza edeceğiz bilemiyorum. Beyler, bıyık altından gülmeyin söylediklerim sizin için de geçerli..

İşin şakası bir yana, insanı tatlıya çeken bir büyü var sanki, karşı konulamaz ve durdurulamaz. Ama inanın yarından itibaren biraz daha kalorisi düşük tuzlu yemekler yapacağım.

Bugün ise Tarte Tatin ile devam ediyoruz. Bu tatlı adından anlaşılacağı üzere yine bir tart fakat bildiğimiz "içini doldur, fırına ver" tartlardan değil. Tam tersine bu tartta üstünü kapatıyoruz. :) Peki bu nereden çıktı diyebilirsiniz, hemen anlatayım:

Efendim, vakti zamanında Fransa'da Tatin kızkardeşler varmış. Pek bir hamaratmışlar, haliyle gelenleri gidenleri eksik olmazmış. Ne var ki bir gün sohbete fazla kendilerini kaptırmış olacaklar ki, misafirlerine yapacakları "Elma Kompose"yi (şekerli suda karamelize edilerek servis edilen bir meyva tatlısı) ateşte unutmuşlar. Durumu farkettiklerinde de elmalar olması gerektiğinden daha yumuşak ve biraz da karamele yakın bir kıvama gelmiş. Eh, misafirlerine tatlıyı böyle ikram edecek halleri yok, mutfakta buldukları hamuru tartın üstüne kapatıvermişler. Sonra da doğru fırına... Tart fırından çıkıp da misafirlere ters çevrilerek ikram edildikten sonra artık Tatin kardeşlerin de namı almış yürümüş. Taa bugünlere kadar. :)

O zamanlar elma ile başlayan bu tart serüveni daha sonraları kayısı, şeftali, armut ve muz gibi meyvalarla devam etmiş. 

Ben ise bu sefer muz ile bir tarte tatin denemesi yapmaya karar verdim. Bana sorarsanız sonuç başarılı ama siz yine de bakın bakalım dediğim kadar başarılı mı?

MUZLU TARTE TATIN (Banane Tarte Tatin)

Malzemeler:

* 75 gr toz şeker (2/3 bardak)
* 40 gr tuzsuz tereyağı (4 kaşık)
* 4-5 adet orta boy muz (eğer muzlar nispeten olgunlaşmış olanlarından tercih edilirse kanımca daha iyi bir sonuç alınır.)
* Milföy hamuru (1/2 paket)
* Genişçe bir tava (fırına giren saplı bir tava olursa daha iyi olur. Teflon olmasın ama)
* Krema ya da dondurma (servis için)

Hazırlanışı:

* Muzları karamelize etmek için fırına girebilen (20 cm çapında) bir tavaya şekeri ilave edin ve orta ateşte, karıştırmadan karamel rengine gelene kadar pişirin. 3-4 dk sürecektir. 

* Şeker karamelize olduğu anda tavayı ocaktan alın ve üzerine dikkatli bir şekilde tereyağını ekleyin. Şeker çok sıcak olduğu için üzerinize sıçrayarak yanmanıza sebep olabilir. Tahta bir kaşık yardımı ile yavaş yavaş karıştırın. İlk başta yağ karamelin üstünde bir katman gibi görünecektir. Ancak karıştırmaya devam edin. 3-4 dk sonra karışım akışkan bir karamel haline gelecektir. (Hani şu toffee mate çikolataları var ya, oradaki karamel gibi)

* Muzları 1 parmak kalınlığında kesin (arzu ederseniz daha kalın da kesebilirsiniz). Karamel sosunun üzerine muzları yerleştirin. Bir kenara alın ve soğuması için yaklaşık 20 dk bekleyin.

* Bu esnada, milföy hamurunu geniş bir daire şeklinde açın ve kullandığınız tavadan daha geniş bir tabak kullanarak, hamuru tabağın genişliğinde bir daire şeklinde kesin.

* Daire şeklinde kestiğiniz milföyü dikkatli bir şekilde muzların üzerini kapatacak şekilde tavaya alın. Milfötünüz daha geniş olduğu için kenarları tavanın duvarın gelecektir. Sorun değil. Hamur pişerken çekecek.




* Fırını 200 derece sıcaklıkta ısıtın.




* Tavayı fırına verin ve 25 dk kadar pişirin. Milföy hamurunun üzeri kıtır kıtır olacak ve hafifçe kızaracaktır.



* Fırından çıkardıktan sonra 3-4 dk bekleyin. 

* Daha sonra üzerine bir tabak kapatın ve tutacak yardımı ile çok hızlı bir şekilde (ve etrafa dökmeden :)) tavayı ters çevirin. 

* Tart flop diye tabağa düşecektir.

* Misafirlerinize ikram ederken yanına bir top dondurma koymayı ya da üzerine biraz krema gezdirmeyi unutmayın...






Bon Apetite!!

https://www.facebook.com/AylinTheCook




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder