30.01.2014

BRIOCHE PRALINE (TATLI ÇİÇEK EKMEK)*

* Türkçe adını ben uydurdum, farklı öneriniz varsa paylaşabilirsiniz :)

2014'e bir başlangıç yapmanın zamanı geldi sanırım.

Tatlı yiyelim tatlı konuşalım misali, tatlı tariflerle 2014'e tatlı tatlı başlayalım istedim. İstedim istemesine de Ocak ayı bitti bile..

Neyse geçen zamanı kendimize dert etmiyoruz ve nefes aldığımız her dakikanın tadını çıkarmak için gayret ediyoruz.

Malumunuz, Fransız Mutfağına karşı bir sempatim var. Konu Fransız mutfağı olunca ne kadar derine dalsanız da ucunu bucağını göremiyorsunuz. Her bölgenin her yörenin kendine göre değişik bir yemeği var. Her birinin de ayrı bir sırrı ve lezzeti.. Bu sırları çözmek ve sizlerle paylaşmak boynumun borcu :)

Her ne kadar Fransız Mutfağı dediğimizde ilk aklımıza gelen şarap ve peynir olsa da Fransa aynı zamanda tam bir ekmek cenneti. Dışı kıtır, içi puf, mis gibi kokan ekmekler gözümün önüne geliyor da "Off off" diye iç geçirmekten kendimi alamıyorum. Boy boy, çeşit çeşit...

Ekmekten yola çıktığımıza göre bugün sizlere Fransanın Lyon bölgesine ait bir tatlı ile yine Fransa'nın çoook meşhur Brioche'unu birbirine karıştırıp değişik bir şekil yapmaya çalışacağım.

Brioche aslında maya ile yapılan içerisine bolca tereyağının girdiği bir ekmek. Buyurunuz bu da görüntüsü... Tabi ki bunu ben yapmadım ama aklınızda bir fikir oluşması için koymak istedim. 
Bu ekmeğin ilginç bir özelliği ise Marie Antoinette'in meşhur "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" sözündeki pastanın bizzat kendisi olması. Aslında kadıncağız pasta falan dememiş. Muhtemelen bizde brioche benzeri bir şey olmadığı için sevgili tarihçilerimiz pasta'yı daha uygun gördüler bu sözü tamamlamak için, eh! "açma" diyecek halleri yoktu herhalde (!).

Tarife ekleyeceğim diğer bir tat ise Tarte Praline'den geliyor. Burada "tarte" aslında bizim bildiğimiz artık mutfaklarımızda sıklıkla pişirdiğimiz, pastanelerde rahatlıkla bulabildiğimiz ve her çeşidini yiyebildiğimiz tart. 

İlginç olan Praline kısmı... Praline aslında günümüzde ağırlıklı olarak çikolata sektöründe kullanılıyor ancak çikolata bile ortada yokken Fransız'ın birisi çıkıp bademle erimiş şekeri karıştırmaya başlıyor. Sonra ona değişik renkler ve lezzetler  veriyor. O günden sonra da Praline pek bir muteber oluyor. Lyon bölgesindeki tartın özelliği ise bu praline'in, krema ve yumurta ile karıştırılarak tartın üzerine konarak ikram edilmesi. 
Eğer bir gün yolunuz Lyon'a düşerse, bu meşhur tatlıyı yerinde yemenizi tavsiye ederim. (Gerçi Paris ve Bordoeux'da varmış)





Benim ne yapacağıma gelince... Ben bu iki farklı lezzeti alıp birleştireceğim ve praline'li bir Fransız Ekmeği ortaya çıkaracağım. Niyetim bu... 

Tarife geçmeden önce çok ufak bir uyarıda bulunmak istiyorum: Öncelikle kol ve sırt kaslarınızı çokça çalıştıracağınız bir sürece kendinizi hazırlayın. Eğer kolunuzda, omzunuzda ya da bileğinizde sıkıntı varsa hiç işin içine girmeyin direk sizi çok seven birisine tarifi verin o size yapsın :)

Gelelim Tarife ve Malzemelere...

BRIOCHE PRALINE (TATLI ÇİÇEK EKMEK)

Malzemeler:

Hamur için:

* 7 gr kuru maya
* 1 su bardağı ılık süt
* 1 çay kaşığı toz şeker
* 500 gr un
* 1 çay kaşığı tuz
* 2 yemek kaşığı toz şeker
* 4 adet orta boy yumurta
* 175 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
* 1 kaşık ayçiçek yağı (tepsiyi yağlamak için)
* 1 yumurta sarısı

Praline için:

* 200 gr toz şeker
* 2 yemek kaşığı su
* 200 gr badem (file)
* 3-4 damla kırmızı renkte gıda boyası

Hazırlanışı:

* Mayayı ılık sütün içerisine 1 çay kaşığı şeker ile koyun. Hafifçe karıştırın ve 10 dk oda sıcaklığında bırakın. Mayanız resimdeki gibi kabaracaktır.

* Geniş bir kaba un, tuz ve 2 yemek kaşığı şekeri ilave edin. Hafifçe karıştırın. Ortasına bir çukur açın ve içerisine kabarmış mayayı, çırpılmış 4 adet yumurtayı ekleyin. Tahta bir kaşık ile bütün malzemeyi karıştırın. 

* Hamur kabın içerisinde top şekline gelince, hamuru önceden unladığınız temiz bir yüzeye (kesme tahtası ya da mutfak tezgahı) alın ve yapışmasını önlemek için un serperek 15 dk. boyunca hamuru yoğurun. 

(Bu süreçte öğrendiğim bir şey varsa o da ekmek yapmanın 3 püf noktası olduğunu öğrendim: 1. Mayalama, 2. Yoğurma, 3.Bekletme. Hamuru ne kadar çok yoğurur ve ona elastikiyet kazandırırsanız, ekmeğiniz o kadar güzel olur. Yoğurma işlemini ise elinizin bileğe yakın olan kısmını kullanarak yapmalı ve gerdire gerdire hamuru açmalısınız. Ne kadar çok bekler ya da dinlenirse hamur ekmeğiniz o kadar puf puf olur.)

* Yoğurma işlemi bittikten sonra her bir seferinde 1 kaşık tereyağı ekleyecek şekilde hamuru tereyağı ile yoğurun. Tereyağı her eklendiğinde hamur biraz yapışkanlaşacaktır. Hamurun yapışkanlığı geçinceye kadar yoğurun ve bütün tereyağı bitene kadar bu sürece devam edin. 

* Hamuru geniş bir kasenin içerisine alın ve ağzını streç film ile kapatarak 1,5 - 3 saat kadar oda sıcaklığında (mümkünse bulabildiğiniz en sıcak köşesinde) bekletin. Resimde gördüğünüz gibi hamur neredeyse kabından taşacak hale geldi :))

Hamurun kabarması sürecinde siz de Praline yapımına geçebilirsiniz:

* Bir tencereye 2 yemek kaşığı su ve 200 gr şekeri ilave edin. Şeker eriyip de sıvı kıvamına geldiği anda hemen ateşten alın ve ince kıyılmış bademleri ve 3-4 damla gıda boyasını ilave edin. Karıştırın. 

* Daha sonra soğuması için yağlı bir kağıdın üzerine alın ve bekletin.

* Hamurun kabarma işlemi bittikten sonra hamuru 35cm x 35 cm büyüklüğünde açın. (Merdane ile açmak biraz zor oluyor, elastiki bir yapıya kavuştuğu için. O nedenle parmaklarınıza kuvvet diyorum.)

* Üzerine praline'i yayarak yerleştirin.

* Praline'li hamuru rulo şeklinde katlayın ve yaklaşık 3 parmak genişliğinde dilimler halinde keserek, önceden yağladığınız tepsiye yan çevirerek ve çiçek şekli verecek şekilde yerleştirin.

* 45 - 60 dk kadar üstü kapalı bir şekilde oda sıcaklığında bekletin. Hamur biraz daha kabaracaktır.

* Daha sonra önceden 180C'de ısıtılmış fırında 30 dk pişirin.

(Not: Eğer tepsinizi fırın telinin üzerine koyacaksanız altına mutlaka bir tepsi daha koyun. Özellikle kelepçeli kek kalıplarında sızıntı oluyor.)

* 30 dk piştikten sonra hamuru fırından çıkarın üzerine çırpılmış yumurta sarısını bir fırça yardımı ile sürün. Tekrar fırına koyun ve 10 dk. daha pişirin.

* Fırından çıktıktan sonra ne kadar muhteşem koktuğunu ve nasıl sıcacık puf puf olduğunu size anlatamam..

Evet ne yazık ki oldukça kuvvet isteyen ve uzun süren bir tarif ama;

MÜKEMMELİ ACELEYE GETİREMEZSİNİZ!!

Bon Apetite!!

:)















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder