19.06.2012

Poulet en Cocotte Bonne Femme & Haricots Verte À La Provençale

Uzun bir aradan sonra yeniden Merhaba!!

Sınavlar bitti!
Yaz geldi!
Veeee benim için mutfak sezonu açıldı...

Gerçekten mutfağa girmeyi ve bir şeyler pişirmeyi özlediğimi söylemeliyim. Şimdi bana soracaksınız: "iyi de bir tek yazmak için mi yemek yapıyorsun?" diye.. Açıkçası bunu ben de düşündüm. Artık sadece yazmak istediğim zaman canım yemek yapmak istiyor. Aç kalmıyoruz tabi ki , mutlaka bir şeyler yiyoruz, sağolsun sevgili eşim önünde her zaman için 3 çeşit yemek görmek isteyen bir erkek olmadığı için işim biraz daha rahat ve şımarıkça hadi bu akşam kahvaltı edelim deme lüksüne sahibim. Ne var ki, sadece yazı yazacağım zaman özene bözene yemek yapasım geliyor. Tabi ki bu sonsuza kadaar sürmeyecek, ben de günün birinde her bayan gibi içgüdüsel olarak günün çok büyük bir kısmını mutfaktan çıkmadan geçireceğim ama bu ne zaman olacak bilemiyorum.
Eh bundan sonrası için hayırlısı diyorum..
Ama zaten yaz geldiğine göre, her gün karpuz keser keser yeriz... (aaa böyle güzel bir yemekler yapan birisinin böyle şeyler söylemesi ne ayıpppp!!! eh ne yaparsın hayat da inkar edilemez gerçekler de var.. :))

Gelelim bugünkü tarife:
Bugünkü yemeğimiz aslında oldukça basit bir Tavuk yemeği ancak pişirme şekli biraz farklı... Her zaman ki gibi dümdüz pişirmek yerine içine biraz enteresanlık katıyoruz. Yanında garnitür olarak domatesli bezelye ile ikram edebilirsiniz...

Poulet en Cocotte Bonne Femme ( Yahni Tenceresinde Fırınlanmış Tavuk)
Malzemeler: (2 kişilik)
- 2-3 dilim bacom
- 2 adet büyük bütün but
- 1 adet orta boy soğan (ya da tercihe göre 7-8 tane arpacık soğan)
- 2 adet patates
- maydanoz
- zeytinyağı
- tuz, karabiber

Yapılışı: (Tarifi baconsız da yapabilirsiniz. Ben orjinalini yazıyorum.)
- Baconları 6-7 dk.kadar suda haşlayın. Kenara alın.
- Yahni tenceresine biraz yağ ekleyin ve baconları ekleyerek kıtır bir hale gelene ve yağını salana kadar pişirin. Sonra tekrar kenara alın.
- Tencereye tavukları deri kısımları aşağıya gelecek şekilde yerleştirin. Tavukların her bir tarafı altın gibi kızarıncaya kadar pişirin. Daha sonra kenara alın.
- Tencerede kalan yağın bir kısmını dökün.

- Bu arada fırınınızı 200 dereceye ayarlayın.
- Yemeklik doğradığınız soğanı ya da tercihinize göre arpacık soğanı tencereye ekleyin. Kavurun.
- Bu sırada daire şeklinde kestiğiniz patatesleri soğuk su dolu bir tencereye alın ve su kaynayana kadar haşlayın. Fazla pişmemesine dikkat edin.
- Su kaynadıktan sonra patatesleri süzün ve yahni tenceresine, soğanların üzerine ilave edin.
- 1-2 dk. pişirin.
- Daha sonra tavukları ilave edin.
- Tuz , karabiber ve bir tutam maydanoz ekleyin.
- Üzerini alüminyum folyo ile kapatın ve tencerenin ağzını kapatarak 1-2 dk. yüksek ateşte pişirin.
- Daha sonra tencereyi fırının orta gözüne yerleştirin ve yarım saat kadar pişirin.











- Pişmiş hali de bu şekilde olmaktadır.

Şimdi gelelim diğer tarife :)












Haricot Verde à la Provençale: ( Domates,sarmısak ve soğanlı bezelye)

Yemeğin yanında ikram edilen yardımcı yemek gibi düşünebilirsiniz bu yemeği..
Malzemeler: (2 kişilik)
- 2 adet ortaboy domates
- 1 bardak donmuş bezelye (konserve bezelye de olur)
- 1 adet ince doğranmış soğan
- 1 adet ezilmiş sarmısak
- 1/2 bardak su
- zeytinyağı
- tuz& karabiber

Yapılışı:
- Domatesleri soyun. Çekirdeklerini çıkarın ve suyunu bir kaba alın. daha sonra domatesleri küçük küçük doğrayın. (domatesin suyunu bir kenara ayırın)
- Bu sırada bezelyeleri 3-4 dk haşlayın. Tam olarak pişmemelerine dikkat edin.
- Bir sos tenceresinde soğanları hafif kahverengileşinceye kadar soteleyin.
- Sarmısak ve domatesi ekleyin. Domates suyu ve su ilave edin.
-Domatesler pişince bezelyeleri ekleyin ve yemek suyunu çekene kadar pişirin.
- Suyu çekilip de kıvamlı bir hale gelince tavuğun yanında ikram edin.

Bon Apetité!!!



1 yorum:

  1. Acaba tekrar yapabilir miyiz? Tadına bakma şansım olmadı da :)

    YanıtlaSil