7.02.2012

NAVARIN PRINTANIER

İtiraf etmeliyim, artık evim iyice mutfak gibi kokmaya başladı :) Ama ne yapayım elimde değil, seviyorum yemek yapmayı..
Hele ki o yemekler yapıldıktan sonra pişiren kişi çok kötü kokar ya, off o noktada yanımda olmak istemezseniz :) ama kocacığım sağolsun hep mis gibi kokuyorsun diyor :P Yalanını seveyim :)

Neyse efendim, ben yemeklerden bahsetmeye devam edeyim.. Hele ki okulun açılmasına 1 hafta kalmışken, tek bir günü bile kaçırmasam iyi olur..

Navarin Printanier (8 kişilik):
Malzemeler:
- 1,5 kg iri kuşbaşı kesilmiş kuzu eti
- 4-5 kaşık sıvı yağ
- 2 kaşık şeker
- tuz, karabiber
- 3 kaşık un
- 3-4 bardak su
- 3-4 tane doğranmış domates ya da 3-4 kaşık domates salçası
- 2 adet ezilmiş sarmısak
- 1 tutam kekik
- 2 yaprak defne
- 3-4 adet orta boy kuşbaşı doğranmış patates
- 3 adet halka halka doğranmış havuç
- 15 tane arpacık soğan

Yapılışı:
- Fırınınızı 220 dereceye ayarlayın.
- Öncelikle kuş başı kesilmiş etleri, geniş bir tavada her tarafı kızarıncaya kadar yüksek ateşte soteleyin. Soteleme işlemi biten etleri, yahni tenceresinin içerisine yerleştirin.
- Bütün etlerin soteleme işlemi bittikten sonra etleri yahni tenceresine alın ve üzerine 2 kaşık şeker serpin. orta ateşte 5-6 dk. pişirin. Şeker etlerin suyunun karamel rengine
dönmesini sağlayacaktır.
- Etlerin üzerine bir tutam tuz ve karabiber serpin. Pişirmeye devam edin. 3 kaşık un ekleyin ve karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Etleri fırının orta bölmesine yahni tencerisinin kapağı açık olacak şekilde yerleştirin. 4-5 dk. pişirin. fırından çıkarın karıştırın ve bir 4-5 dk. daha pişirin.
- Bu sırada, etleri sotelediğiniz tavanınaltını tekrar yakın ve içine ezilmiş 2 diş sarmısakı ekleyin. Sarmısaklar lezzetini bırakana kadar soteleyin. Daha sonra tavanın içerisine varsa 3-4 bardak et suyu yoksa normal su ilave edin. Böylece etlerin lezzetinin sote tavasının içerisinden alıp suyun içerisine karıştırmış oluyorsunuz.
- Salçayı ya da doğranmış domatesleri ekleyin. 6-7 dk. kadar pişirin. İçerisine 2 adet defne yaprağını, kekik demetini ekleyin. Bu yemeğimizin suyu aslında :) Kaynayınca altını kapatın.
- Yahni tencerisini fırından çıkarın. Tavadaki suyu içerisine ekleyin ve karıştırın. Un ile su birbirine karışıp kıvam alana kadar karıştırın.
- Fırını 180 dereceye düşürün.
- Yahni tenceresinin ağzını kapatın ve fırının alt gözüne koyup 20-25 dk pişirin.
- 20-25 dk. sonra fırından çıkarın. İçerisine patates, havuç, arpacık soğanını ekleyin.
- Tekrar fırının en alt gözüne yerleştirin ve kapağı kapalı olarak 45 dk. kadar pişirin.
- Pişme süresi bittikten sonra yemeğiniz servise hazır demektir.

İsterseniz, tek bir yemek olarak tek bir tabakta servis edebilir, isterseniz yanına pirinç pilavı ile güzel bir tabak hazırlayabilirsiniz.

Sanırım kalabalık misafirleriniz için oldukça lezzetli, sağlıklı ve çocuklarınızın büyümesi için çok faydalı bir yemek oldu :)

Şimdiden afiyet olsun..

Bon Apetite!!!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder