3.02.2012

KİMLER SULU YEMEK İSTEMİŞTİ? PARMAK KALDIRSIN!!!!

Biliyorum henüz yaz gelmedi ve doğal olarak bayanlarda "diyet yapma", " zayıflama" , "kilo verme" gibi isimlerle anılan çalışma ve çabalar henüz başlamadı. O yüzden hazır henüz kışken ve herkes istediğini yiyebiliyorken ben elimden geleni ardıma koymayacak ve en güzelinden yemek tarifleri vermeye devam edeceğim. Malum, ne kadar güzel o kadar kalorili..
Aslında bayanlar olarak sınırladım ama etradımda, kilosuna dikkat etmeye başlamış, yediğinin içtiğinin hesabını yapan bir çok erkek de görmeye başladım. Aslında bu güzel bir şey çünkü özellikle erkeklerde Türk Kası görmekten ve Türk Kası ile övünülen cümleler duymaktan gına geldi :)))
Tamam tamam bütün şimşekleri üzerime çekmeden susuyorum..

Birkaç gün önce sevgili kardeşim benden sulu bir yemek tarifi istemişti. Aslında herkesin çok iyi bildiği bir kuzu yahnisi yaptım. Ama tabi kendime göre bir kaç tane değişiklik ekledim. Beğeneceğinizden eminim.. Bu arada bu tarif bir kaç gün sonra yapacağım Sebzeli Kuzu Yahnisinin bir ön hazırlığı.. Bu ön çalışmanın eseri de güzel oldu ama birkaç gün sonra yapacağım Yahni gerçekten muhteşem olacak..
(Bu arada Hülya teyzeciğim, Dana Kuşbaşı ile de olur...) :)

Fırında Kuzu Yahnisi:
Malzemeler:
- 500 gr. kuzu kuşbaşı
- 3 adet orta boy patates (kuşbaşı doğranmış)
- 2 adet yemeklik doğranmış soğan
- 3 adet rendelenmiş domates ya da 3 kaşık salça
- Et suyu (gerektiği kadar) / Yoksa normal su da olur.
- 1 kaşık un
- Tuz , Karabiber
- 2 kaşık sıvı yağ

Yapılışı:
- Yemeklik doğranmış soğanları bir tavada yumuşayıncaya kadar soteleyin.
- İçerisine patatesleri ekleyin. Patatesleri de bir kaç dakika tava da çevirdikten sonra kenara alın.
-  Bir yahni tenceresinde , 2 kaşık yağ ile etlerinizi soteleyin. 5-6 dakika orta ateşte  sotelediğiniz etlerin üzerine 1 kaşık un serpin ve sotelemeye devam edin.
- Önceden 180 dereceye kadar ısttığınız fırının orta gözüne tencereyi yerleştirin.
- 15 dk. boyunca tencerenin ağzı açık olacak şekilde fırında pişirin. Arada bir etlerinizi karıştırın.
- Etleriniz hafif kahverengileşmeye ve un da kavrulmaya başlayacak. Bu etlerinize hoş ve kıtır bir hava verecek. Ama merak etmeyin, yemeğin sonunda etlerimiz kıtır falan olmayacak. Gayet kuzu gibi olacak :)
- Tencereyi fırından çıkarın. Tekrar ocağın üzerine alın ve içerisine rendelenmiş domatesleri ya da domates salçasını ekleyin.
***** Bildiğiniz gibi kış mevsimindeyiz haliyle bu mevsimde güzel, lezzetli bir domates bulmanız imkansız. Her sebze ve meyvayı mevsiminde yemek gerekir. Ama tabi bu kış şartlarında hiç bir şekilde istediğimiz meyva ya da sebzeyi yiyemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Teknoloji sağolsun, Buzdolapları bize istediğimiz sebzeyi ilk günkü tazeleğinde koruma fırsatı veriyor.  Özellikle yemeklerin vazgeçilmesi domatesi rendeledikten sonra buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu kışki domates rendeleri için her iki anneme de teşekkür ediyorum :))
Neyse biz yemeğimize devam edelim.
- Etlerin üzerine salçayı ekleyin.. Salçanın çiğ kokusu gidene kadar kavurun.
- Daha sonra ayrı bir yerde sotelediğiniz soğan ve patatesi yahni tenceresine ilave edin.
- 2-3 dk. kadar bu şekilde pişirin.
- Tuz, karabiber ekleyin. Tercihe göre pul biber de ekleyebilirsiniz.
- Üzerine et suyu ilave edin. Ne çok az ne de çok fazla. Etlerinizin üzeri 2-3 parmak geçinceye kadar.
- Sonrasında yahni tencersinin kapağını kapatın ve tekrar fırının orta katına koyun. 180 derecede 40-45 dk. kadar pişirin.
Yavaş yavaş pişen etlerin ağzınızda dağıldığını göreceksiniz.
Yanına güzel sade bir pirinç pilavı tavsiye edilir.
Hele bir de yanında biber turşusu varsa, tadından yenmez artık...

Şimdiden keyifli yemekler...

Bon Apetite!!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder