29.01.2012

RÂPÉE MORVANDELLE & SAUTÉ DE BOEUF À LA PARISIENNE

Pazar gününü geride bırakmış olmanın burukluğunu yaşayanlardan mısınız?
Yoksa pazartesi sendromu şimdiden içinizi sıkmaya mı başladı..?
Durun hemen içinizi karartmayın...

Ömür dediğin üç gündür,
Dün geldi geçti,
Yarınsa meçhuldür.
O zaman ömür dediğin bir gündür.
O da bugün'dür!!!

....demiş Can Yücel, siz enseyi karartmayın yaşamaya bakın...

O halde biz yine hayatın bize bahşettiği tatlı lezzetler diyarına geri dönelim..
Bu akşam yine bir et yemeği yaptım. Fakat bu seferki sosu ile birlikte pişen bir çeşit et sote. Çok seveceğinizi tahmin ediyorum. Çünkü bu akşam yiyenler buna bayıldı :)
Etin yanında ise bir graten yaptım..
Genel de patatesograten ya da kabakograten diyerek hava atmayı severiz :) Aslında genel olarak bu yemeğin adı Graten'dir. En önemli noktası da krema ve kaşardır. İçine krema ve kaşar girebilen hemen hemen her sebze ile yapılabilir. Bol kaşarlısı her zaman daha güzel olur. Zaten sevgili eşimin de söylediği gibi "o kadar kaşarı bana koysalar ben de lezzetli olurum" :)

Öncelikle Graten'i yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü pişmesi biraz zaman alıyor.

Râpèe Morvandelle ( Jambonlu, Soğanlı, Yumurtalı, Patatesli Graten): (6 kişilik)

Malzemeler:
- 1/2 bardak yemeklik doğranmış soğan
- 2 kaşık zeytinyağı
- 2 kaşık tereyağı
- 1/2 bardak ince şeritler halinde doğranmış dana jambon
- 4 yumurta
- Ezilmiş yarım sarmısak
- 2 kaşık ince doğranmış maydanoz
- 2/3 bardak rendelenmiş kaşar
- 4 kaşık krema
- 3 adet orta boy patates
- Tuz,karabiber

Yapılışı:
 - Fırını 200 dereceye kadar ısıtın.
- Soğanları, yağ ve tereyağını erittiğiniz tavada yumuşayıncaya kadar pişirin. Ama kahverengileşmelerine izin vermeyin.
- İnce dilimlenmiş jambonları tavaya ekleyin. 1-2 dak. daha pişirin.
- Ayrı bir karıştırma kabında 4 adet yumurtayı çırpın. Ezilmiş sarmısak, maydanoz, krema, peynir, tuz ve karabiber ekleyin iyice karıştırın.
- İçerisine jambon ve soğanı ekleyin. Karıştırın.
- Patatesleri soyun ve iri gözenekli bir rende ile rendeleyin. Patateslerin suyunu avucunuzla iyice sıkın ve yumurta karışımının içerisine ekleyin.
- Daha sonra yağladığınız bir fırın kabının içerisine bütün karışımı dökün.
- Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 30 - 40 dk. kadar pişirin.


Sonucun muhteşem olduğunu göreceksinizi :)


Sauté de Boeuf à la Parisienne: (6 kişi)

Malzemeler:
-500 gr. ince doğranmış taze mantar
- 2 kaşık zeytinyağı
- 3 kaşık ince doğranmış taze soğan
- Tuz, Karabiber
- 1 kg bonfile ( 3-4'er cm çapında kesilmiş dilimler halinde, 1 cm kalınlığında)
- 1/4 bardak beyaz şarap
- 3/4 bardak et suyu
- 1 bardak krema
- 2 kaşık mısır nişastası (1 kaşık krema/süte karıştırıkmış)

 Yapılışı:
- Mantar ve soğanları tavada yumuşayıncaya ve mantarlar suyunu çekinceye kadar pişirin daha sonra bir kenara alın.
- Tavaya eğer gerekiyorsa yağ ekleyin. Aynı tavada etlerin her bir yüzeyini 3 dk. pişirin. Bir kenara alın.
- Tavaya et suyunu ve şarabı ekleyin. Tavanın içerisindeki sıvı 1/3 bardak oluncaya kadar ısıtın/kaynatın.
- Sıvının içerisine yavaş yavaş kremayı ekleyin. Daha sonra mısır nişastasını ilave edin.
- Sotelenmiş mantar ve soğanı, kremalı karışıma ekleyin.
- Bir süre daha pişirin.
- Daha sonra pişirip kenara aldığınız etleri ekleyin.
Etleriniz muhtemelen bu durumda az pişmiş durumdadır. Eğer az pişmiş seviyorsanız, etlerinizi tavaya aldıktan sonra 1 dk daha pişirin ve servis yapın.
Ama orta pişmiş istiyorsanız, bu durumda 5-6 dk. daha pişirin.
Çok pişmiş istiyorsanız da, ki bence istemeseniz daha iyi, çünkü kuru bir et yemiş olursunuz, 10 dk. kadar pişirmenizi öneririm.
Eti tavaya aldıktan sonra sos ile üzerini kaplamayı ve arada bir alt üst çevirmeyi unutmayın.
Son bir not eklemek istiyorum. Her ne kadar çok pişirmek isteseniz de abartmayın!! Çünkü tavanın içerisindeki sos yüksek ısıdan dolayı kırılabilir. Yani yağ ile sütün muhteşem karışımı oluşturduğu kıvam çöker ve dağılır. O zaman da etiniz ne kadar muhteşem olursa olsun hiç bir lezzeti kalmaz.
Eğer her şeyi doğru yaptıysanız, muhteşem bir et sote yiyeceğinizden emin olabilirsiniz.

Keyifli Yemekler!!!!

3 yorum: