30.01.2012

POULET SOUTÉ & CHOU-FLEUR À LA MORNAY, GRATINE

Acaba şimdiden "Yaz Gelsin Artıııkkkk!!!" diye ağlamaya başlasam, "Aman dur! Şubat'ı görmedik daha!!" mı dersiniz bana?
Sizin oralarda havalar ve yollar nasıl bilmiyorum ama gerçekten bu kardan, kıştan, kar yüzünden hiç bitmek bilmeyen trafikten, yollarda geçen işkenceden gına geldi.. 
Umarım hiç kimsenin yollarda eziyet çekmeden evine ulaşabileceği günleri de görürüz..

Bu akşam sizlere bir tavuk ve bir de (yine) graten tarifi vereceğim. İki gün üstüste ne bu graten diyeceksiniz ama gerçekten çok lezzetli oldu. Tavuğu bir kenara bırakın, mutfağa 3 kez sadece biraz daha graten almak için gittim. Gerçekten ayrı bir lezzetti..

Bu arada bir konuyu açıklığa kavuşturmak istiyorum. Tariflerin bazılarında tavuk suyu ya da et suyu diyorum. Her zaman için elimizin altında tavuk ya da et suyu bulunması mümkün olmuyor. O nedenle, her ne kadar çok tavsiye etmek istemesem de, Tavuk ya da Et bulyon kullanabilirsiniz. Ben özellikle knorr'un en son çıkardığı jöle kıvamındaki bulyonu tavsiye ediyorum. Oldukça başarılı..
Şimdi gelelim yemeğimize, yine Graten ile başlayacağım...

Chou-Fleur à la Mornay, Graten (Mornay Soslu Karnıbahar Graten)

Malzemeler:
- 1 adet orta boy karnıbahar
- 2,5 bardak Sos Mornay
- 1/2 bardak rendelenmiş peynir.
- Tuz , Karabiber

Sos Mornay :
- 4 kaşık tereyağı
- 6 kaşık un
- 4 bardak süt
- Tuz , karabiber

Yapılışı:
- Karnıbaharları yıkayıp temizledikten sonra kaynayan suyun içerisine atın ve 12-15 dk. kadar haşlayın. Süzün ve soğuk su dolu bir kasenin içine alın. 2-3 dk. bekletin ve süzüp kenara alın.
- Bu sırada Mornay sosu yapmanız gerek. Mornay sos aslında Beşamel Sos'tan türeyen bir sostur. Beşamel sosun kaşar peynir ile bir adım öteye taşınmış hali gibi düşünebilirsiniz.
- Öncelikle derin bir cezvede sütü ısıtın. Ama kaynatmayın.
- Daha sonra bir sos tenceresinde tereyağını eritelim. Tereyağı hafif ayrışmaya başladığında içerisine unu ekleyelim ve unu kavuralım. Unun beyaz bir renk almaya başladığını ve artık kokusunun çiğ bir un kokusu olmadığını hisettiğiniz anda yavaş yavaş içerisine sıcak sütü ilave edin. Sütü SAKIN! bir anda eklemeyin yoksa herşeye yeniden başlamanız gerekebilir.
- Sütü içerisine eklediğinizde sosun kremamsı bir kıvama geldiğini göreceksiniz. Şu anda bir Beşamel sos yapmış oldunuz.
- Sosun içerisine rendelediğiniz kaşar peynirini ekleyin. İşte şimdi de Mornay Sos oldu :)
- Sosu tamamladıktan sonra, bir fırın kabına yarısını dökün.
- Karnıbaharları sosun üzerine yerleştirin.
- Sosun geriye kalan kısmını karnıbaharların üzerine dökün.
- Üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpin.
- Önceden 150 dereceye kadar ısıtılmış fırında 30-35 dk. kadar pişirin.
- Son 5 dk. da fırını 200 dereceye getirin ve ısıyı üstten verecek şekilde fırın ayarınızı yapın.


Aşağıdaki enfes görüntüye ulaşmanız içten bile değil!!!!





Tamam biliyorum çok güzel görünüyoorrr !!!! Ama siz bir de tadına bakın...

Şimdi gelelim tavuğa... :)

Poulet Sauté: (Sote Tavuk)

Malzemeler:
- İsteğinize göre tavuk but, göğüs, kanat..  Bence 4-5 parça ideal..
- 2 kaşık tereyağı,
- 1 kaşık zeytinyağı
- Tuz, karabiber

Sos için:
- 1 kaşık ince doğranmış soğan
- 1/2 bardak beyaz şarap
- 1-2 kaşık tereyağı
- 1-2 kaşık ince doğranmış maydanoz

Yapılışı:
- Bir tencerede zeytinyağı ve tereyağını eritin. Yağ iyice eridikten ve yanmadan belli bir ısıya geldiğini hissettikten sonra tavukları deri kısımları alta gelecek şekilde tencereye yerleştirin ve altın renginde kızarıncaya kadar pişirin.
Ama ısıyı öğle bir noktada tutmalısınız ki yağ yanmasın. Burada amacımız tavuğun lezzetini bıraktığı yağı daha sonra sos için kullanmak.


-Tavukları her bir yüzeyi kıtır kıtır kızarıncaya kadar pişirin. Sonra da tencerenin kapağını kapatın ve 15 dk. kadar pişirin. Tavuklar yağın içerisine hafifçe suyunu salacaktır. Tavuklar piştikten sonra ayrı bir kaba alın.
- Tencerede kalan sıvının içerisine soğanları ekleyin ve soteleyin.
- 1/2 bardak beyaz şarap ekleyin. 
- Daha sonra 1/2 bardak tavuk suyu ilave edin. Yüksek ateşte tencerenin içerisindeki sıvı yarı yarıya azalıncaya ve sosunuz kıvama gelinceye kadar pişirin. İçerisine 2 kaşış tereyağı ekleyin ver karıştırmaya devam edin.
- Son olarak ince doğranmış maydanozları ekleyin.
- Sosunuz hazır şimdi servis yapabilirsiniz :)

Bon Apetite :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder