19.04.2011

CRÊPES SUZETTE (KREP SÜZET)

Neden hala gelmiyor bahar? 
Yetmedi mi bu kara kış ve yağmur....?
İşe gitmek bir dert işten gelmek ayrı bir dert halini aldı.. 
Allahtan eve gelince biliyorum ki mutfağa girip önlüğümü taktıktan sonra benim terapi seansım başlıyor. Peki siz kendinizi nasıl terapiye alıyorsunu? :))) 
Eğer içinizde yemek yaparak kendini rahatlatan, yumurta ile sütü çırparken ya da tereyağını eritirken kendinden geçen varsa işte size şiir gibi bir tarif..
Adı gibi kibar ama muhteşem lezzetli bir Fransız tatlısı..
Bayanlar bayalar karşınızda Crepes Suzette........
(Crepes Suzette ile ilgili bir çok tarif var. Zira bir MSA'dayken çok daha farklı bir tarif öğrenmiştik. Ama madem ki yol kitabım Julia Child ben de onun verdiği tarifi yapmak durumundayım.. Ama sonuç kusursuz  ;)
Malzemeler:
Şerbeti için :
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 2 adet soyulmuş portakal
- 500 gr. tereyağı
- 1/2 ya da 2/3 bardak  portakal suyu
- 3 kaşık portakal likörü
- 1/3 bardak konyak
Hamuru için: (10-12 adet krep için)
- 3/4 bardak süt
- 3/4 bardak soğuk su
- 3 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı toz şeker..
- 1 bardak un
- 3 yemek kaşığı portakal likörü
- 5 kaşık erimiş tereyağı
Uçtu uçtu krep uçtu!!! Yapılışı:
- Öncelikle krep hamurumuzu yapalım. Yalnız hamurumuz biraz cıvık olacak yani hiç kimse pankek hamuru ya da kurabiye hamuru yapmayı beklemesin..

- Krep hamuru için bütün malzemeleri sırasıyla geniş ve derin bir kapta çırpın.

- İsterseniz 3 kaşık portakal likörü yerine , 2 kaşık portakal likörü ve 1 kaşık konyak ekleyebilirsiniz. Karışım tamamlanınca, üzerini kapatarak buzdolabına koyun ve şerbeti yapana kadar dolapta bekletin.

- Bu sırada,  soyulmuş portakalımızdan küçük dilimler keselim..  Portakal kabuğunu rendeleyelim..

Size resimde nasıl kesilmesi gerektiğini göstermeye çalıştım..

- Portakalın geriye kalan posasından avucumuzda posayı ezerek portakal suyu çıkaralım. Bu bize lşerbet için lazım olacak..

- Şimdi sırasıyla, portakal kabuğu rendelerini, şekeri blendıra koyalım. İyice birbirlerine karıştıklarından emin olduktan sonra yumuşatılmış tereyağını küçük dilimler halinde blendera ilave edelim.  Yumuşacık, kadifemsi bir krema halini alana kadar karıştıralım..

- Sonra içerisine yavaş yavaş portakal suyunu ve likörü ekleyelim.. Karıştırmaya devam edelim..

- İşlem tamamlandıktan sonra ağzını kapatıp buzdolabına koyalım ve kreplerimiz pişene kadar dolapta bekletelim..

- Şimdi dolaptaki krephamurumuza geri dönelim. Krep hamurunu bir kez karıştırıp bir kepçe yardımı ile iyice ısıttığınız krep tavasına geniş bir daire oluşturacak şekilde dökün.  Altını yakmamaya dikkat edin ve bir kez diğer tarafını çevirin. Bunun için isterseniz spatula kullanmak yerine akrobatik hareketler de deneyebilirsinz. ama çok tavsiye etmiyorum :)))

- Kreplerimizin hepsini pişirdikten sonra bir kenara alalım..

- Buzdolabındaki şerbeti alalım.. (Şimdi diyeceksiniz ki bu ne biçim şerbet.. Donmuş şerbet mi olur.. Bal gibi olur :)) Olunca görürsünüz :))

- Buzdolabından çıkan şerbeti geniş ve derin bir tavada ısıtalım.. Terayağı erimeye ve belli bir sıcaklığa geldikten sonra da içerisindeki şeker karamelize olmaya başlayacak.. Şeker çok yanmadan.. İçerisine biraz likör ve kanyak ekleyin. Hafif köpürebilir ya da alev alabilir.. Korkmayın!! Ama dikkatli olun..

- İyice eridikten sonra içerisine teker teker kreplerinizi koyun. iyice şerbete gömdükten sonra 5-10 sn içerisinde krebinizi 3 katladıktan sonra servis tabağına alın..

- Bütün krepler için bu işlemi yaptıktan sonra üzerine 1 kepçe şerbet gezdirin..

- Portakal dilimleri ve eğer isterseniz vanilyalı dondurma ile servise sunun.. Size şahsi tavsiyem yanında da 1 litre su ikram etseniz hiç fena olmaz :)))


1 yorum:

  1. bende uzatmali bankaciyim ve sizin sitenizi bir suredir takip ediyorum bu sicak ve bunaltici tatil gununde bu tarifinizi denemeye karar verdim herseyi harfiyen tamda soylediginiz gibi uyguladim ve sonuc muhtesem oldu cok tesekkur ederim bu guzel site icin bundan sonrada yardimlarinizla eylemlerime devam edecegim tesekkurler guzel tariflerde bulusmak uzere

    YanıtlaSil