Tournedos Sautés aux Champıgnons&Choux de Bruxelles Étuvés au Berre&Crème Anglaise
Dün akşam işten geldikten sonra nedendir bilinmez kendimi çok yorgun hissediyordum.
Muhtemelen koca bir haftanın yorgunluğu ve cuma trafiğinin hoşluğu birleşince kafam oldu kazan gibi..
Bugün ise Sanem ablamın güzel haberi ile uyandım. Esse yeniden %50 indirime girmiş.
:) Daha ne olsun!!
Kendimi 1 saat içinde esse'de buldum.. Mağazayı yerinde bıraktığıma şükretmeleri lazım..
Eve gelir gelmez de hemen kendimi mutfağa attım..
Bu akşam yaptıklarıma gelince..
Önce Cremé Anglaise'den başlamak istiyorum..
Cremé Brûlée'den farkı üzerine şeker döküp yakmıyorsunuz. Sadece muhallebi gibi yapıyorsunuz. Sade olarak servise çıkarıyorsunuz.
Tarifi yapmadan önce bir yorum yapmak istiyorum. Ben açıkçası buzdolabından çıkardıktan sonra en azından puding kıvamında olmasını bekliyordum ama olmadı..
Bu tarifte bir şey eksik o da şu : Biz MSA'da yaparken bütün süreç bittikten sonra110 derece fırında 20-25 dk. pişiriyorduk.. O zaman muhteşem oluyordu.. Bir daha ki sefere öyle yapacağım.. Siz de öyle yapın..
Şimdi gelelim Tarife:
(3 kişilik)
* 1/2 su bardağı şeker
* 4 yumurta sarısı
* 1 çay kaşığı nişasta
* 2 bardak kaynamış süt
* 1 çimdik vanilya özü ya da 1 yemek kaşığı vanilin
* isteğe göre eritilmiş çikolata ya da 1 yemek kaşığı nescafe (ben nescafe kullandım)
Yapılışı:
- Yumurta sarılılarını ve şekeri, pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çırpın.
- Ayrı bir yerde kaynattığınız sütü yavaş yavaş karışımın içerisine ilave edin. Bir anda sıcak sütü karışıma SAKIN boşaltmayın yoksa, yumurtalarınız kesilir..O zaman da hiç güzel olmaz..
- Karışımı derin bir tencereye alın.
- Orta ateşte pişirin. Kaynamaya başlamadan altını kapatın ve kenara alın.
- Soğuması için 1- dk. daha karıştırın.
- Daha sonra küçük kaselere boşaltıp , 110 derece fırında 20 dk. pişirin.
- İsterseniz, meyva ile servis yapın :))
CHOUX DE BRUXELLES ÈTUVÈS AU BEURRE
( Tereyağında Pişirilmiş Brüksel Lahanası)
(3 kişiliktir)
* 500 gr. brüksel lahanası
* Su
* 2-3 kaşık erimiş tereyağı
* Tuz , Karabiber
- Brüksel lahanalarınızı kaynamış suda 15 dk. haşlayın. Kaynamış suyun içerisine tuz atmayı unutmayın.
- Lahanalarınız haşlandıktan sonra bir kabın içerisinde bulunan buz gibi soğuk syun içine atın ve 1-2 dk tutup çıkarın.
- Fırına giren borcamınızı tereyağı ile yağladıktan sonra lahanalarınızı borcama alın ve üzerine erimiş tereyağını dökün. Tuz ve karabiber ekleyin.
- Üzerini folyo ile kaplayıp, fırına verin. Fırında 200 derece 20 dk. daha pişirin.
- Lahanalarınız tereyağını iyice emeceklerdir :D)
TOURNEDOS SAUTÉS AUX CHAMPIGNONS
(Mantarlı ve Maderia Soslu Sote Biftek)
(3 kişiliktir.) (Malum biz 3 kişiyiz ya :))
* 3 dilim 1-1,5 cm. kalınlığında antrikottan kesilmiş biftek
* 3 dilim beyaz ekmek
* tereyağı
* 500 gr. doğranmış mantar
* 200 gr. arpacık soğanı ya da taze soğan
* zeytinyağı
* 1/2 bardak su
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1/4 bardak beyaz şarap
* 2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
Yapılışı
- 2 kaşık tereyağını bir cezvede eritin. Daha sonra eriyen tereyağınızı geniş bir tavaya süzerek dökün. (Bu işlemi yapmaktaki amaç, tereyağının sütü ile yağını birbirinden ayırarak sadece yağ kısmını kullanmak)
- Yağı tavaya aldıktan sonra orta ateşte ekmeklerinizi altlı üstlü kızartıp, tuz ve karabiber ilave ettikten sonra kenara alıyoruz.
- Etlerimizi her bir tarafı 3-4 dk. ateşte kalacak şekilde tavamızda pişiriyoruz. Daha sonra etleri ekmeklerin üzerine alıyoruz ve sıcak kalması için 100-150 derece fırında 5-6 dk. tutuyoruz.
- Bu arada ince kıyılmış soğanlarımızı ve mantarımızı soteliyoruz. üzerine 1/2 su bardağı su
ve 1/4 bardak beyaz şarabı ekliyoruz. şarabın alkolü çıkana kadar yüksek ateşte pişiriyoruz.
- 1 yemek kaşığı domates salçası ekleyerek pişirmeye devam ediyoruz.
- Son olarak maydanozlarımızı da ilave ettikten sonra hepsini rondoda püre haline getiriyoruz.
- Fırından çıkardığımız etlerimizin üzerine ekleyerek servis yapıyoruz.
Et ve sos gerçekten çok güzel oldu..
Creme Anglaise içinse şekeri çok fazlaydı. Daha az şeker konabilir. Bir de fırında pişirmeyi unutmayın.. :D
Bon Apetit!!!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder