4.01.2011

Poulet Sauté & Gratins de Pommes de Terre Aux Anchois & Tomates a la Provençale

Bu akşam gerçekten sınırımı zorladım..
Yemekler çok basit gibi görünsede, tavuklar beni bir hayli uğraştırdı..

Akşam yemeğine bir hevesle Naciye Ablala'rı çağırdım. Ama eve zaten ancak saat 8'de gelebildiğim için onları da saat 10'a kadar aç bıraktım neredeyse..

Geldikleri, sabrettikleri ve yaptıklarımın tadına baktıkları için çok teşekkür ederim. :)

Gelelim neler yaptığıma :

Gratins de Pommes de Terre Aux Anchois

Malzemeler (2 kişiliktir)
* 2/3 su bardağı doğranmış soğan
* 2 çorba kaşığı tereyağı
* 2 su bardağı zar şeklinde doğranmış patates
* 8-10 adet ançüez (konserve)
* 2 yumurta
* 1 su bardağı krema
* 1/4 bardak rendelenmiş gravyer peyniri

Yapılışı:

- Zar büyüklüğünde kesilmiş patateslerinizi kaynayan suda 15 dk. kadar haşlayın.
- İnce kıyımış doğanlarınızı tereyağında soteleyin.Yumuşasın, ama kararmasın.
- Patateslerinizin yarısını fırına giren önceden yağladığınız pişirme kabının tabanına yayın.
- Üzerine soğanları ekleyin. Onun üzerine de ançüezleriinizi serpiştirin.
- Kalan soğanları ekleyin.
- kalan patatesler ile üzerini kapatın.
- 2 yumurtayı , krema ile çırpın. Patateslerin üzerine dökün.
- Pişirme kabınızı elinizle biraz çalkalayın ki kremalı sıvı yemeğin her yerine yayılsın.
- Üzerine rendelediğiniz gravyer peyniri ekleyin.
- Önceden ısıtılmış fırınınızda 225 derecede 30 dk. pişirin..


Tomates a la Provençale:

Malzemeler:
* 3-4 adet domates
* 2 bardak ekmek kırıntısı
* taze yeşil baharatlar
* taze soğan
* sarmısak
* zeytinyağı
* tuz, karabiber

Yapılışı

- Domateslerinizi güzelce yıkadıktan sonra ortadan ikiye bölün. İçerisindeki sulu kısmını ve çekirdeklerini ayırın.
- Geriye kalan malzemelerin tamamını rondodan geçirin.
- Domateslerin içini kaşık yardımı ile bu malzemeyle doldurun.
- Önceden ısıtılmıi 200 derece fırında 15 dk. kadar pişirin.


Poulet Sauté

İşte en zoru buydu. Zor olmasının sebebi her yerim battı çıktı. Vıcık vıcık yaağ oldum. Gözümden olacaktım o sıçrayan yağlar yüzünden. Allahtan Naciye Abla bana bir tavsiyede bulundu. Tavuğu tavaya atmadan önce 2-3 dk. kadar haşalamak gerekiyormuş.. Böylece hem çok sıçratmamış oluyor hem de kolay pişiyormuş..

Ya benim daha öğreneceğim çok şey var ya..
İşte size tarifi..

2 kaşık tereyağı
1 kaşık zeytinyağı
1 su bardağı beyaz şarap
6-7 adet tavuk but (derisi ve kemiği ile birlikte)
doğranmış yeşil soğan
doğranmış yeşil taze baharatlar


- Tavukalarımızı güzelce kuruluyoruz her zamanki gibi :)
- Tereyağını ve zeytinyağını yakmadan tavada kızdırıyoruz.
- Tavuklarımızı tavada her bir tarafı 3-4 dk. kalacak şekilde pişiriyoruz. Yakmadan kıtırık bir kahverengi elde etmemiz gerekiyor.
- tavuklarımız pişene kadar her bir tarafını orta ateşte pişiriyoruz.
- pişirme esnasında, tavanın dibinde olan yağlı sıvıyı , bu süre zarfında tavuklarımızın üzerine kaşık yardımı ile dökmeyi ihmal etmiyoruz.
- Tavuklarımız piştikten sonra bir kenara alıyoruz.
- Tavada kalan yağımızı bir sos tavasına süzüyoruz.
- İçine incekıyılmış taze soğanı ilave ederek, pişiriyoruz.
- 1 bardak beyaz şarabı ilave ederek, yüksek ateşte kaynatıyoruz.
- Daha sonra 1/2 bardak krema ilave ediyoruz. Karıştırarak pişiriyoruz.
- Sos kıvama geldiğinde ocaktan alıyoruz ve tavuğumuzun üzerine dökerek servis yapıyoruz.

Bu arada tavukları pişirmek inanılmaz zahmetliydi. Her yer , üstüm başım yağ içinde kaldı.. O yüzden Naciye ablamın tavsiyesini ben de herkese tavsiye ediyorum.

Ah gerçekten uykum geldi..:)
Ama nasıl bir enerjidir bilemiyorum. Bütün gece ne yaptığımı yazmadan gözüme uyku girmiyor.
Yapmak ve denemek isteyen herkese afiyet olsun.
Bon Apetit :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder