Bu hafta sonu yaptığım aylaklığın acısını sanırım bu akşam çıkardım.. :D
Kendi adıma mutluyum...
Tarif çok zor olmasada akşamın 8 de evine gelmiş birisi olarak o saatten sonra mutfağa girmek ve yemek yapmak ayrı bir enerji istiyor.. :)
Neyse, bunun da altından kalktık gibi..
Öğle tatilinde İstinye Park'taki Günaydın'ın kasabına gidip oradan 3 dilim antrikot aldım. Ama ne yalan söyleyeyim, bizim kadıköy'deki kasabımızın eti daha güzel.. İstinye park'tan kokoşlar et alsın.. :) Ben almam bir daha..
Gelelim bu akşam neler yaptığıma.. Yalnız et yemeğinizi sona saklayın, her nekadar tarifini önce versem de :D Önce patatesi sonra da brüksel lahanalarını yapın :D o zaman herşey daha kolay ve yolunda olur.
BIFTECK SAUTÉ BERCY
(Bercy Soslu Biftek)
Malzemeler:
* 1-2 cm kalınlığında 1 dilim dana antrikot
* Tereyağı
* Zeytinyağı
* 3 çorba kaşığı ince kıyılmış arpacık soğanı ya da taze soğan
* 1/2 su bardağı beyaz şarap
* ince kıyılmış maydanoz
Yapılışı:
Kağıt havlu ile öncelikle etimizi kuruluyoruz. Bir kenara alıyoruz. Daha öncede yazmıştım. Etimizi kurulamak çok önemli..
Daha sonra 1 kaşık tereyağı ve 1 kaşık zeytinyağını geniş bir tavaya alarak eritin. Etinizi, yüksek ateşte her bir tarafı 3-4 dk. tava yüzeyinde kalacak şekilde pişirin. Yalnız şöyle bir uyarıda bulunmak istiyorum. Eti çok pişmiş sevenler için: Etinizi enine olarak ortadan ikiye bölebilirsiniz. (Eşimin tavsiyesi ise: Eti ikiye bölün ve ince dilimler halinde pişirin :))
Etinizi soteledikten sonra, bir kenara alın.
Tavada kalan yağın içerisine ince kıydığınız taze soğanlarınızı ya da tercihe göre arpacık soğanlarınızı soteleyin. Daha sonra üzerine 1/2 bardak beyaz şarap ekleyin. Tavadaki sıvıyı karıştırarak kaynama noktasına getirin. Bu sırada sıvı biraz kalınlaşarak sos kıvamına gelecektir. Ateşten alın ve üzerine 2 kaşık tereyağı ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Üzerine ince kıyılmış maydanozlarınızı ilave edin. Tadını kontrol edin ve etinizin üzerine ilave ederek servis edin.
CHOUX DE BRUCXELLES BLANCHIS:
(Haşlanmış Brüksel Lahanası)
Temizleyip yıkadığınız brüksel lahanalarınızı kaynayan suyun içerisine atın. 15-20 dk. kadar haşlayın. Haşlandıktan sonra kevgir yardımı ile tencereden alın ve soğuk su dolu kabın içine atarak şoklayın. Bu işlem sayesinde lahanalarınız hem formlarını hem de canlı renklerini korumuş olur.
Brüksel lahanalarınızı servis yapmadan hemen önce tereyağı erittiğiniz tavada soteleyin , tadını kontrol ederek, etinizin yanında servis edin.
PURÈE DE POMMES DE TERRE À L'AIL
(Sarmısak Basılmış Patates Püresi)
Malzemeler:
* 4-5 diş sarmısak
* 4 kaşık tereyağı
* 1 kaşık un
* 1/2 bardak kaynamış süt
* 3-4 adet orta boy patates
* 2 kaşık krema
* ince kıyılmış maydanoz
Yapılışı
* Öncelikle patateslerinizi soyarak, küçük küpler halinde doğrayın daha sonra kaynayan suyun içine atarak iyice yumuşayana kadar haşlayın. Küçük küpler halinde haşlamak size zaman kazandıracaktır.
* sonra bütün haline soyduğunuz sarmısakları içine atın.
* sarmısaklar haşlanınca onları bir kenara alın (Patateslerinizin arasında sarmısakları kaybetmeyin sakın. Onlar bize lazım :))
* 2 kaşık tereyağını erittiğiniz tavada sarmısaklarınızı, kahverengileşinceye kadar soteleyin. daha sonra üzerine 1 kaşık un ilave edin ve karıştırarak unu sarmısaklar ile beraber kavurun.
* karışımın üzerine kaynattığınız sütü yavaş yavaş karıştırarak ilave edin. beşamel sos gibi birşey elde edeceksiniz. tuz ve karabiberini kontrol edin.
* bu arada haşlanan patateslerinizi püre haline getirin ve hazırladığınız sarmısaklı sosu pürenizin üzerine ilave edin.
* 2 kaşık tereyağı ilave ederek, kısık ateşte 1 dk. daha karıştırın.
Sonra da etinizin yanında servis edin.
bon apetit :D
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder