Kış ha gel geldi, ha gelecek derken artık iliklerimize kadar işlemeye başladı..
Sıkıcı, yorucu ve bunaltıcı bir günün ardından şemsiyesini evde unutmuş bir insan edasıyla, bezgin Bekir misali evime yollanırken , trafikte geçen saatlerimde , aklımda sadece tek bir düşünce vardı: "Eve gidip de ben bu yemekleri nasıl yapacağım?". Hadi yaptım diyelim , "o mutfağı nasıl toplayacağım." Anlaşılan o ki insan bir şeyi kafasına koyunca gıkını çıkarmadan hepsini yapabiliyormuş.
Bu akşam bir hayli şey yapmışım gibi görünsede aslında hepsi tek bir tabak. Resimlerden de anlarsınız birazdan :D
SUPRÊME DE VOLAOLLE À BRUN
( Tereyağında sotelenmiş tavuk göğsü)
Tek kişiliktir.
Malzemeler:
* 1 parça tavuk göğsü
* Tuz, karabiber, un,
* 100 gr. Tereyağı
Sos Malzemesi
* 100 gr.Tereyağı
* 1 kaşık ince doğranmış Maydanoz
* 1/2 kaşık Limon suyu
Yapılışı: ( ÇOK BASİT)
Tavuğunuzu tuzlayıp karabiberleyin. Ayrı bir kapta una bulayıp, fazla unu silkeleyip kenara alın.
Tereyağınızı eritin. (Tereyağının içinde biliyorsunuz süt de var. süt ile tereyağını birbirinden ayırmamız gerekiyor. Bize sütlü kısmı değil sadece yağ kısmı lazım. ) Yağ kısmını süzerek 3 cm. derinliğinde bir tavaya alın. Tavayı biraz ısıttıktan sonra tavuklarınızı 2-3 dakika arkalı önlü tavada pişirip kenara alın. (Bence pişirme süresi ile tavuklarınızın büyüklüğü ve kalınlığı arasında bir doğru orantı olmalı. Onu pişirirken siz daha iyi anlarsınız.)
Tavuğumuzun üzerine koymak için bir de sos yapmamız gerekiyor. Onun için de yine tereyağımızı eritiyoruz .1-2 dk. yüksek ateşte hafif kahverengileşinceye kadar bekliyoruz. Ateşten alıp içine limon suyu ve maydonozları ekliyoruz. Tuz ve karabiberini kontrol ediyoruz. Servis için tavuğumuzun üzerine döküyoruz.
Tavuk nasıl yumuşacık olmuş anlatamam size :)))
CARROTES À LA CONCIERGE
( Sarmısak ve Soğanlı, Kremalı Havuç)
Bu gerçekten çok lezzetli oldu. İtiraf etmeliyim. :)
Bu tarif için çok kalın olmayan havuçlar seçmenizi tavsiye ederim.
Malzemeler: (1 kişilik)
* 2 orta boy havuç
* 3-4 adet arpacık soğanı
* 1 diş sarmısak
* un
* zeytinyağı
*1 yumurta sarısı
* 2 çorba kaşığı krema
* 1/4 bardak bulyonlu kaynamış su
* 1/4 bardak kaynamış süt
* tuz karabiber
Yapılışı:
Havuç ve soğanları 1/2 cm kalınlığında halkalar halinde doğrayın.
4-5 cm derinliğinde bir tavada zeytinyağında kapağı kapalı şekilde soteleyin. Ama kesinlikle yakmayın, ya da kaheverengileşmesine izin vermeyin. 10 dk. soteleyin. Son 2-3 dk. da ezilmiş sarmısağınızı ilave edin.
Sonra tavaya bir miktar un ilave edin. Un ile 1-2 dk. daha kavurun. sonra üzerine bulyonlu kaynayan suyu ve sonra da sütü ilave edin. Pişirmeye devam edin.
Sonrasında, ayrı bir yerde birlikte çırptığınız krema ve yumurta sarınızı da tencereye ilave edin.
Saptula yardımı ile karıştırın. 5 dk. daha pişirip altını kapatın :)
CHAMPGNONS À LA GRECQUE
(Yunan Usulü Mantar)
300 gr. mantar
500 ml. Et suyu
Düğme büyüklüğünde kestiğiniz mantarları önceden kaynamakta olan et suyunun içine atın.
10 dk. pişirin.
Mantarlarınızı kevgir yardımı ile kenara alın.
Sonrasında et suyunu biraz daha yüksek ateşte çektirin ve servis yaparken mantarlarınızın üzerine dökün.
Oldukça basit.. Eğer et suyu bulamazsanız bulyon da kullanabilirsiniz. ki be öyle yaptım. Ancak bulyon son derece tuzlu olduğu için mantarınız da aynı derecede tuzlu oluyor. O nedenle çok tavsiye edemiyorum bu yöntemi
CREME BRULLE
Creme Brulle gerçekten çok güzel bir tatlıdır. Vanilyalı yapabileceğiniz gibi kahveli de yapabilirsiniz. Ben bu akşam kahveli yapmayı denedim.
Ama en çok hoşuma gidense, yanına koyduğum lezzetli süsleme oldu..
Bunu ayrıca yapıp şekerleme olarak da yiyebilrsiniz.
Bademlerinizi ince ince kıydıktan sonra , yüksek ateşte 2 kaşık şekeri 1 kaşık suda eritiyorsunuz. Şeker karamelize olmaya başladığında da bademleri ekliyorsunuz.
Ocaktan alıp yağlı kağıdın üzerine döküp soğumaya bırakıyorsunuz.
Creme Brule'nin üzerine servis yaparken isterseniz rondo'dan geçirip şeker kırıntıları olarak kullanabilirsiniz.
İsterseniz de büyük parçalar halinde kırıp tatlınızın üzerine koyabilirsiniz.
Ben öyle yaptım :)))
Bon apetit!!!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder