4.01.2011

Gâteau de Crêpes à la Florentine

Saat gecenin 1'i oldu ve ben, yaptığım yemeğin tadına bakmakla kalmayıp koca bir dilim yemiş olarak yatağın yolunu tutacağım. Şimdiden 1 kilo aldım ve ilerisini düşünmek dahi istemiyorum..
Saldım çayıra desem bir faydası olur mu?
HAYIR!!!
Kesinlikle psikolojim bozulur..
Off boş geçen akşamlarda spora gitmenin bir yolunu bulsam.. Aslında yolu biliyorum da nasıl gideceğimi bilemiyorum..
Canım kocacığım hasta oldu, onu kat kat battaniyelerin altına sarıp ben kendimi yine mutfağa attım. Ama tabi görevinin bilincinde olan evli bir bayan olarak arada bir kocamı yoklamayı da unutmadım

Bu akşam kendimi çatlatmak ve kocamı ihmal etmek pahasına da olsa neler yaptığımı yazayım.

Birkaç tarifi birden aradan çıkardığımı söyleyebilirim. Bunun nedeni, Julia Child kitabında her şeyi o kadar detaylı anlatmış ki, okumadan ya da yapmadan geçmek imkansız. Örneğin, Fransız mutfağında soslar o kadar büyük bir öneme sahip ki, bir sosu başlı başına bir tarif olarak kabul etmek ve öyle ele almak gerekir.

Soslar ile ilgili ben daha sonra çok detaylı bir bilgilendirme yapacağım, çünkü gerçekten önemli bir konu..

PÂTE À CRÊPES
(Krep Hamuru ve Yapma Yöntemi)

Aslında krep yapmayı bilmeyen bir bayan olduğunu düşünemiyorum. Zaman zaman sabah kahvaltılarımızın eğlencesi olan ve isteğimize göre reçelli, peynirli, ballı, jambonlu vs. vs. vs. çeşitli yiyebildiğimiz bu hamur işleri gerçekten oldukça iştah açıcı oluyor.. ( Benim şeker döküp yemişliğim bile vardır )

25-30 adet krep için malzemeler:

• 1 bardak soğuk su
• 1 bardak soğuk süt
• 4 yumurta
• ½ tatlı kaşığı tuz
• 1+1/2 bardak un
• 4 yemek kaşığı erimiş tereyağı

- Malzemelerin tamamını blenderda karıştırın.
- Hamur yumuşak bir krema kıvamında olmalı ve spatulanıza bir parça aldıktan sonra, spatula üzerinde parmağınızla boydan boya bir hat çizdiğinizde iki hat birbirine karışmayacak kıvamda olmalıdır.
Krep hamurunuzu pişirmek için 18 lik teflon bir tava seçmenizi tavsiye ederim. (Gerçi artık öyle olmayanını kimse tercih etmiyor. Çizmemeye dikkat )
Tavayı yağladıktan sonra ateşe alın, iyice ısındığını anladığın anda hemen ateşten alın ve eğer varsa normal kepçelerin ¼ ‘ü kadar olan bir kepçe ile tavanıza, 1 kepçe hamuru dökün ve hamuru tavanın bütün yüzeyine yayın. Tavanızı ateşe koyun ve 60 -80 saniye kadar hamuru pişirin. Spatula yardımı ile diğer yüzeyine çevirin. Aynı sürede de bu kısmı pişirin.
Pişen krepi kenara alın. Krep hamurunuz bitene kadar pişirme işlemine devam edin.

Not: Ben bu akşam tek kişilik bir çalışma yaptığım için bütün ölçülerin ¼’ünü kullandım. Haliyle tavalarımın büyüklüğü de ona göreydi..

GÂTEAU DE CRÊPES À LA FLORENTİNE
(İçi Doldurulmuş Krepler)

Bu tarifte kreplerinizi fırına girebilen bir tavada üst üste diziyorsunuz. Ama içerisinde tercihinize göre seçtiğiniz dolgular yer alıyor. Daha sonra fırına vererek pişiriyorsunuz..

Sauce Mornay (Peynirli Beşamel Sos)
Bu tarif için Beyaz Soslar ailesinden Mornay sos kullanılmaktadır. Beşamel sostan türeyen bu sosun özelliği, beşamel sosun içerisinde olmayan peynirin kullanılmış olmasıdır.

• 5 yemek kaşığı un
• 4 yemek kaşığı tereyağı
• 2¾ bardak kaynamış süt
• ½ çay kaşığı tuz
• 1/8 çay kaşığı karabiber
• Bir tutam kakule
• ¼ bardak krema
• 1 bardak rendelenmiş peynir (Gravyer-Kaşar olabilir)
- Terayağını tavada eritin. Unu ekleyin ve unu çırpma teli kullanarak kavurun. Kahverengileşmeden.
- Daha sonra içine yavaş yavaş kaynayan sütü ilave edin. Çırpmaya devam edin.
- 1-2 dk. yüksek ateşte çırparak pişirin.
- Tuz, karabiber ve kakule rendesi ekleyin.
- Ateşten alın, krema ekleyin. Karıştırmaya devam edin.
- Peyniri ilave edin ve karıştırarak kenara alın.
- Eğer kremayı daha sonra kullanacaksanız, formunun bozulmaması için üzerine 2 kaşık süt ekleyin ve yayın..

Şimdi krepimizin iç malzemesini oluşturalım..

PEYNİRLİ VE MANTARLI DOLGU
• 1 bardak peynir (gravyer ya da kaşar)
• 1 yumurta
• 1 bardak kıyılmış mantar
• 1 yemek kaşığı kıyılmış arpacık soğanı ya da yeşil soğan
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• ½ yemek kaşığı zeytin yağı

- Soğan ve mantarları yağınızı erittiğiniz tavada soteleyin.
- Tuz ve karabiber ilave edip, kenara alın.
- Peynir, yumurta , mornay sos ve sotelenmiş mantarlarınızı blendar’a koyun.
- Hepsini blenderdan geçirin.
- Taneli sos kıvamına geldiğinde, yağladığınız fırın kabına 1 katman krep, 1 katman iç malzeme olacak şekilde kat kat bütün malzemelerini yerleştirin.
- En son krepten sonra kalan iç malzemeyi üzerine dökün ve onunda üzerine 1 kaşık peynir rendesi koyduktan sonra 200 derece fırında 15-20 dk. pişirin..

Daha sonra dilimler halinde servis edin..

Bu tarifte iç malzemeyi isterseniz sadece peynirli ya da ıspanaklı yapabilirsiniz. Ispanaklı yapmak isterseniz, arpacık soğanları ile birlikte ıspanakları sotelemeniz gerekmektedir.

Bon apetit!!

Yemeğe ilişkin notlar:
Tabi, tadına bakma şerefine nail olduğum için biraz tadı ile ilgili bilgi vereyim..
- Bence bu tarifte gravyer peynir kullanılması yemeğe ağır bir tat veriyor. Kaşar peynir kullanılsa daha iyi olabilir. Ancak, kaşar peynirin yağlı olduğunu ve insanı bayabileceğini düşünürsek, belki beyaz peynir denenebilir. Yada tarifte kullanılan yağ miktarı biraz azaltılabilir.
Bütün bunlar dışında gayet lezzetli bir tarif :)

Başlangıç olarak beyaz şarap ile birlikte servis edilebilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder