3.01.2011

ÇİKOLATALI SUFLE, YENİR AFİYETLE..

ÇİKOLATALI SUFLE, YENİR AFİYETLE..

İtirazım var..
Kesinlikle şu parke taşlı kaldırımlara itirazım var..
Sabah işe giderken, işten eve dönerken ayakkabılarımın topuklarını hep bu kaldırımlara teslim ediyorum..
Belediye başkanı olsam, bütün kaldırımları tek tek söktürüp dümdüz beton döktürürüm..
Çalışan bayanlar bu kadar mı düşünülmez..

Bugün işe giderken bir gözüm kaldırım deliklerinde, bir gözüm yolda aklım ise bu akşam yapmayı hayal ettiğim suflelerdeydi..
Tek tek sekerekten eve dönüp hemen mutfağa attım kendimi :))

Sufle tarifimi birazdan vereceğim, ancak sufle gerçekten hassas bir konu özellikle yaparaken hatta pişirirken her şeye bütün ölçüye inanılmaz dikkat etmeniz gerekiyor.
Sütün ılıklığından tutun da , fırının ısısına hatta sufleyi fırın tepsisini fırının hangi katına koyacağınıza kadar.. Yumurta beyazı da diğer hassas konu, kesinlikle ne zaman çırpacağınıza ve en fazla  ne kadar bekleteceğinize çok dikkat etmeniz gerek..

Tarifi yazarken hepsini detaylı olarak anlatacağım..
  • 1/2 su bardağı kakao
  • 1 su bardağı süt
  • 1,5 çorba kaşığı tereyağı
  • 3 çorba kaşığı un
  • 4 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket siyah çikolata
  • tuz
  • vanilya
  • pudra şekeri
  1. Geniş bir tavaya 1,5 çorba kaşığı yağı koyun. Yağı erittikten sonra unu ilave edin. Un sararana ve çiğ kokusu kaybolana kadar kavurun. Ayrı bir yerde ılıttığınız sütü azar azar una ilave edin.Bunu yaparken bir çırpma teli kullanmanızı tavsiye ederim. Sonunda elde ettiğiniz karışım kıvamlı bir muhallebi gibi olmalı, kesinlikle top top olmaması gerekiyor. Eğer top top olursa hepsini dökün ve her şeyi en baştan yapın..
  2. Daha sonra toz şekeri , tuz, vanilya, kakao ve rendelenmiş çikolatayı ekleyin
  3. Yumurtaların sarıları ile beyazlarını ayırın. Yumurta sarılarını karıştırarak, hazırladığınız karışıma koyun ve orta ateşte karıştırarak 2 dk. daha pişirin. Sonra ocaktan alın ve biraz soğumasını bekleyin.
  4. Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını, yoğun bir köpük kıvamına gelene kadar çırpın. (Bu işlemi ne kadar sonra yaparsanız o kadar iyi olur. Çünkü erken yaparsanız, yumurta beyazları sönebilir. Bunu istemeyiz çünkü suflemizin kabarmasını ve pufuduk olmasını istiyoruz.
  5. Hazırladığımız yumurta beyazının içine ılınmış olan karışımımızı yavaş yavaş ekliyoruz. Ağır ağır karıştırarak yumurta beyazları ile karışmalarını sağlayın.
  6. Sufle kaplarını yağlayıp bir miktar şeker serpin. Hazırladığınız hamuru bu kaplara koyun..
  7. Önceden ısıtılmış 245 derece fırında 25 dk. pişirin.  Fırının mümkünse orta katına koyun..
  8. Pudra şekeri ve çırpılmış krema ile servis edin.
Yarın akşamı maalesef boş geçiyorum. Çünkü kızlarla kareoke gecesi var :D

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder