5.02.2014

YÜZEN ADA (Île Flottante - Floating Island)

Merhaba... :)

Siz hiç yüzen bir ada yediniz mi?
Wow! 
Hayır mı?

O zaman hemen bir tane yapmaya başlayın! Çünkü bütün tuhaflığına rahmen inanılmaz bir tadı var.

İlk lokmada aşk böyle bir şey olsa gerek!

Yalnız sizi bir konuda uyarmalıyım! Tarifi okurken lütfen ufkunuzu inanılmaz geniş tutun. Yoksa, "Nasıl yani?!!" diye bir tepki verebilirsiniz?

:) Bol şans!

Bu tatlı aslında iki farklı lezzetin buluşması ile oluşuyor. Bir kasenin içerisinde servis edilen ve hafif sulu bir puding kıvamında olan Creme Anglaise'in üzerine suda haşlanmış ya da tereyağında kızartılmış mereng ekleniyor. Bir tutam praline ile de süslenerek ikram ediliyor.

Bu kısa özet kafa karıştırıcı olabilir. Ama hayal ederseniz, bir kase pudingin üzerinde yüzen bir ada canlanacaktır gözünüzde :) Heyecan verici değil mi?

YÜZEN ADA (Île Flottante - Floating Island)

Malzemeler:

Crème Anglaise için:

* 4 yumurta sarısı
* 80 gr şeker
* 1/2 çay kaşığı toz şeker
* 500 ml süt
* Bir tutam taze çekilmiş karabiber

Praline için: 

* 75 gr şeker
* 25 ml su
* 50 gr file badem

Mereng Adaları için:

* 45 gr pudra şekeri
* Bir kaç damla limon suyu
* Bir tutam tuz

Hazırlanışı:

* Creme Anglaise'i yapmak için sütü bir sos tenceresinde vanilya ile birlikte kaynatın.

* Bu sırada yumurta sarılarını toz şeker ile şeker eriyinceye kadar çırpın.

* Kaynamış sütten bir miktar yumurta karışımına yavaş yavaş ekleyin. Yumurtanın kesilmemesi için karıştırmaya devam edin. 

* Kalan sütü de karışıma ekleyin, karıştırın ve temiz bir sos tenceresine alarak orta ateşte karıştırarak pişirin. 5-6 dk kadar ya da kremanın üzerinde oluşan minik köpükler azalana kadar pişirin.

(Önemli bir nokta: Süt kaynamaya başlarsa ya da çok uzun süre pişirirseniz krema kesilecektir. O saatten sonra en iyisi mevcudu çöpe atmak ve yeniden başlamak)

* Creme Anglaise, yoğun bir kıvamda olmayacaktır. O nedenle şaşırmayın. Soğudukça daha yoğun bir kıvama gelecektir.

* Creme Anglaise'i soğuması için bir kaba alın ve buzdolabında 4 saat boyunca soğutun. (Bir gece beklerse daha güzel olur.)

* Praline kısmı için şeker ve suyu geniş bir tavada kısık ateşte şeker eriyene kadar pişirin. Şeker eridikten sonra ocağın ateşini açın.

* Karışım köpürmeye başladığın-da ateşten alın ve bademleri ekleyin. Karıştırın ve soğuması için fırın tepsisine serdiğiniz yağlı kağıdın üzerine alın. Soğumaya bırakın.

* Bu sırada mereng adacıklarını yapmak için yumurta beyazının yarısını temiz bir cam ya da metal kasenin içerisine alın. 

* Şekeri, limon suyunu ve tuzu ekleyerek kar beyazı oluncaya kadar karıştırın.

* Yumurta beyazının kalanını ekleyin. Yumurta beyazı kar gibi oluncaya ve bozulmayan tepecik-ler oluşturmaya başlayana kadar karıştırın.

* Bir tencerede kaynamakta olan suyun içerisine bir kaşık yardımı ile mereng'ten koyun ve 3-4 dk pişirin. Mereng suyun üzerinde yüzecektir. Her tarafının pişmesi için kaşık yardımı ile ters çevirin ve 3-4 dk daha pişirin.

* Alternatif olarak ben mereng'leri tereyağında pişir-meyi denedim. Pancake kıvamın-da ama farklı lezzette bir sonuç ortaya çıktı. Tereyağından gelen hafif kavruk bir koku bana Creme Brulee'yi hatırlatmadı desem yalan olur... :)

* İkram ederken creme anglaise'i bir dondurma kasesinin içerisine alın ve üzerine mereng adasından bir tane ekleyin. Üzerine praline'i gezdirin. (Ben bir önceki tatlımda kullandığım pembe pralinleri ekledim. Eğer siz de benim gibi renk katmak isterseniz, praline'in hazırlanması aşamasında bir iki damla pembe ya da kırmızı renkli gıda boyası ekleyebilirsiniz.

Umarım bu ilginç tatlı hoşunuza gitmiştir...

Bon Apetité!!

http://tr-tr.facebook.com/AylinTheCook





2 yorum:

  1. Tarif çok ilginç gerçekten. Su da g
    Haşlanma kısmı özellikle çok değişik, çok lezetli görünüyor ama. :))

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten etkileyici. Değişik bir tecrübeydi. Ellerine sağlık hanımım :)

    YanıtlaSil