28.05.2012

Balık Sevene Balık, Et Sevene Et!!!

Bu akşam size çok güzel bir balık tarifi vermek istiyorum. İlk başta biraz şaşırabilir. Bu ne ya!! diyebilirsiniz. Bence ön yarıgılı olmayın. Hayat yeni ve değişik lezzetleri, tatları keşfetmek için önünüze kocaman bir yol çizmiş, neden kendinizi bundan mahrum edesiniz ki!!!...

Et sevenler ve aynı zamanda da ben biraz diyet yapmak, yediğime içtiğime dikkat etmek istiyorum diyenler için sade, basit ama lezzetli bir tarifim daha olacak. Bu da size biraz garip, alışılmadık ve tuhaf gelebilir. ama baştan çıkarıcı bir lezzet olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. (Ama bunu  bir sonraki tarifte yazsam iyi olacak.. karışmasın birbirine:)

Bu arada uzun bir süre ara verdiğim için lütfen kusura bakmayın ama malum okul devam ediyor ve ödevler, projeler derken yemek yapmaya pek vakit bulamadım. Ama sabredin 2 haftaya kadar gümbür gümbür geliyorum. Gözleriniz lezzete doyacak :)

Levrek &  Patates

Size  çok klasik gibi gelen bu yemeği küçük süprizlerle renkelndirmeye çalıştım. Bakalım, damak zevkinize uygun olmuş mu?

Malzemeler (2 kişi için)
Balık için:
-  2 adet fileto deniz levreği ( 2 ye bölünmüş ve derisi üzerinde)
- 3 dilim bacon ( genelde gösterişli şarküterilerde rahatlıkla bulabilirsiniz.)
- Rezene
- 1 adet limon
- Zeytinyağı
- Tuz & Karabiber
Patates için:
- 4-5 adet küçük patates
- 1/2 bardak soya sosu
- 1/2 bardak bal
- Maydanoz
- Limon Suyu
- 1 küçük kırmızı sivri biber
- Zeytinyağı
- Tuz&Karabiber


Yapılışı:
Öncelikle yemeğin ya da mutfak kültürünün tıpkı müzik gibi evrensel bir olgu olduğunu kabul ettiğimi bilmenizi isterim. O nedenle tariflerimde sizin yadırgadığınız, düşünce yapınıza ters gelen unsurlar olabilir. Ama bu dünyadaki renklere ve çeşitliliğe saygı duymamıza engel değildir. En azından ben öyle düşünüyorum. Hele ki dünya mutfaklarından söz ediyorsak, mutlaka kendimizi bir takım sınırların dışına çıkarmalı ve şapkamızı önümüze almalıyız.
Bu yemeğin nasıl yapıldığına gelince;
- Öncelikle tavaya zeytinyağı koyun.
- Yağ vetava ısınınca baconları ekleyin.
- Baconlar çıtır bir hale gelene kadar pişirin. Bu esnada baconlar yağını ve lezzetini tavaya bırakacaktır.
- Daha sonra balıkları deri kısmı altta kalacak şekilde tavaya yerleştirin.
- Üzerine tuz, karabiber, dövülmüş rezene ve limon kabu rendesi ekleyin. Limonu da ortadan ikiye bölerek tavanın kenarlarına yerleştirin.
- Balıkların deri kısmı kıtır bir hale gelinceye kadar pişirin. Alt kısmı piştikten sonra ters çevirin. 1 dk. daha pişirin ve ocağın altını kapatın. (bu esnada tabi ki servis edilecek diğer herşeyin hazır olmuş olması gerek ki, balıklarınız soğumasın.
- Patatesleri 4'e bölün. Kabukları ile birlikte çatal ile ezilecek hale gelinceye kadar haşlayın.
- Ayrı bir tabakta, ince kıyılmış maydanoz, ince kıyılmış sivri kırmızı biber, zeytinyağı, soya sosu, bal, tuz ve karabiber ve dövülmüş kişnişi karıştırın.
- Üzerine patatesleri ilave edin. Hepsini karıştırın.
- Balıklarla pişirdiğiniz limonun suyunu sıcak sıcak üzerine sıkın.
- Tekrar karıştırın.
- Aynı tabakta balıklar ile birlikte üzerine taze soğan ekleyerek ikram edin.


Bon Apetitè!!

4 yorum:

  1. Harika görünüyor!!!

    YanıtlaSil
  2. Bacon...benim bildigim kadar domuz dan dir...

    YanıtlaSil
  3. Doğrudur sayın "Adsız" ama dediğim gibi "Mutfak Kültürü" evranseldir. Hoşgörülü olmak lazım.. :)

    YanıtlaSil
  4. Harika Görünüyor abliş :) Ellerini öperim.

    YanıtlaSil