16.02.2012

Limonlu Cheescake

Aşçı olup da Cheescake'i ömrü hayatında ilk defa yapmak olur mu?
Ama ne yapayım ben pastacı değilim ki, aşçıyım :)

Neyse efendim, ben de hem kayınvalideciğimin doğum günü şerefine hem de siz sevgili okurlarımla paylaşmak üzere bir cheescake yapmaya karar verdim. Yayınlaması bu saate kaldı kusura bakmayın ama doğum günü partisi yeni bitti :))

Bu arada müsadenizle bir arkadaşıma buradan bir selam çakmak istiyorum. "Ufuk efendi!! Huuu... Yaptım, Yedim, Yazıyorum :) Oh canıma değsin" :))

Limonlu Cheescake:
Öncelikle bir kaç noktaya parmak basmak istiyorum. İlk defa cheescake yapmış birisi olarak, bazı noktalarda yaptığım yanlışları sizlere düzelterek vereceğim ki siz de pişirirken benim yaptığım hataları yapmayın ve daha güzel bir cheescake ikram edin sevdiklerinize :)

Malzemeler:
Taban için;
*1 paket burçak bisküvi
*1yarım paket yulaflı bisküvi
*100 gr eritilmiş tereyağı
Peynirli Krema için;
*800 gr labne peynir ( oda sıcaklığında)
*1,5 su bardağı toz şeker
*1 adet limonun suyu
*1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
*3 adet orta boy yumurta ( oda sıcaklığında)
*1 paket vanilya
*2 çorba kaşığı un
*1 çorba kaşığı nişasta
*200 gr krema
Limon sos için;
*1,5 su bardağı hazır limonata ( yada evde kendi yaptıklarınızdan)
*2 çorba kaşığı nişasta
*1-2 çorba kaşığı şeker

Hazırlanışı:   - Önce 24 cm'lik kelepçeli kalıbınızın altını, yağlı kağıt ile kaplayın ve fırınınızı 180 dereceye ayarlayarak ısıtmaya başlayın.  
- Taban için bisküvileri ve eritilmiş tereyağını beraberce rondoda çekin. Hamur haline gelen bu karışımı, kelepçeli kalıbınızın altına bastırarak yayın ve buzdolabına, üst malzeme hazırlanıncaya kadar kaldırın.
- Krem peynir ile şekeri mikserle iyice çırpın. Bu karışıma sırası ile kremayı, limon kabuğu ve limon suyunu, vanilya, un ve nişastayı katarak tekrar çırpın.
- Son olarak karışıma yumurtaları tek tek katarak ve fazla çırpmadan karıştırın.  - Buzdolabından çıkaracağınız alt tabanın üzerine peynirli kremayı dökün. 
- Cheesecake in çatlamaması için cheesecake kalıbının alt tarafını su geçirmeyecek şekilde aleminyum folyo ile kapladıktan sonra içinde su olan ve fırın tepsisine yerleştirerek fırına verin. Üstüne sos yapmayacağınız cheesecake lerde mutlaka kalıbı suya yerleştirin ki çatlamasın. Yoksa görüntü kötü oluyor. Cheescake inizi yaklaşık olarak 60 dk. 180 derecede fırında pişirin. Ben 60 dk. dan daha az pişirdim bu nedenle istediğim kıvamda pişmedi ama yine de lezzet olarak muhteşemdi..
- Cheesecake'in fazla kızarmamasına dikkat edin. Orta kısmı hafif sallanıyor, kenarları sallanmıyor ise pişmiş demektir. Bu hali ile fırını kapatın ve fırın kapağını yarım açarak, bu şekilde iyice soğumasını bekleyin.
- Cheesecake fırında pişerken siz minik bir tencereye limonata, nişasta ve şekeri alıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin ve altını kapattıktan sonra karıştırarak ılınmasını sağlayın.


- Ilınan cheescake i fırından çıkarın ve sosu üstüne döktükten sonra buzdolabına kaldırın ve en az 7 saat dolapta soğumasını sağlayın. Aslında 1 gece buzdolabında beklese çok daha güzel olur.

- Kalıptan çıkarmak için önce kenarlarını bir bıçak yardımı ile kalıptan ayırın ve daha sonra kelepçeli kalıptan çıkarın.Hindistan cevizi ile süslediğiniz ceheesecake'iniz servise hazırdır.

Afiyet olsun.



3 yorum:

  1. Enfes olmuş karıcığım. Ellerine, yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın.... Senin de ağzına sağlık bitanem.. Aylin

      Sil
  2. harika olmuş,ben de denicem.

    YanıtlaSil