Şimdi de bu akşam neler yaptığıma geleyim. Öncelikle Aïgo Bouïdo'dan başlamak istiyorum. Ama baştan söyleyeyim çok çirkin oldu.. Yapamadığımdan değil. Neden beenmediğimi birazdan anlarsınız..
AÏGO BOUÏDO (SARMISAK ÇORBASI)
Efendim adı üstünde sarmısak çorbası..
Ben Fransız Mutfağında Soğan Çorbası olduğunu biliyorum. Hatta daha önce ben de yaptım. Gerçekten çok lezzetli bir çorbaydı.
Sarmısak çorbasını görünce dedim ki kendi kendime herhalde Sarmısak değişik bir lezzete kavuşacak.. Biz de keyifle yiyeceğiz. Ama ne mümkün.. Bir kere herşeyden önce bu kadar sarmısak bir araya gelirse ancak felaket olur.. Nitekim de öyle oldu..
Yapılmasını çok fazla tavsiye etmiyorum. Ama denemek isteyenler olursa da selamet diliyorum..
Sonuç olarak benim yaptığım çorbanın tamamı İstanbul dehlizlerinde şu anda :)
İşte size aigo buido'nun tarifi (adı da pek fiyakalı ama o bile kurtaramadı yemeği makus kaderinden) :
Malzemeler
1-2 diş sarmısak
1/4 çay kaşığı ada çayı
1/4 çay kaşığı kekik
1/2 defne yaprağı
4 dal maydanoz
3 yumurta sarısı
tuz , karabiber
zeytinyağı
Yapılışı
- Öncelikle sarmısakları soyulmamış bir şekilde kaynamakta olan suyun içine atıyoruz.
- 30 sn. kadar suda beklettikten sonra bir kepçe yardımı ile kaynayan sudan çıkardığımız sarmısaklarımızı soğuk suya koyuyoruz.
- Böylece sarmısaklarımız yumuşamış oluyor ve kolayca kabuklarını ayıklayabiliyoruz.
- Sarmısaklarımı ayıklayıp kenara alıyoruz.
- Sonra, bütün malzemeleri bir tencere içerisinde 2 litre su ile kaynamaya bırakıyoruz.
- 30 dk. boyunca taze baharatlar ile orta ateşte pişiriyoruz.
- Daha sonra 3 yumurta sarısını ayrı bir kasede kremamsı bir kıvama gelinceye kadar çırpıyorsunuz.
- Belli bir kıvama geldikten sonra da yavaş yavaş içerisine 3-4 kaşık kadar damla damla zeytinyağı ekliyorsunuz. Sanki mayonez yaparmışsınız gibi.. Ancak burada zeytinyağından ziyade eritilmiş ve sütünden arındırılmış zeytinyağı kullansanız daha iyi olur gibime geliyor. Çünkü zeytinyağı biraz ağır geldi..
- Yumurta karışımı iyice krema kıvamına geldiğinde, kaynamakta olan çorbadan 2-3 kaşık azar azar yumurta karışımının içine ilave edin. Bunu yavaş yavaş yapmamızın nedeni, yumurta karışımını bir anda sıcak bir sıvı ile birleştirmemek için yoksa yumurta sıcaktan dolayı kesilir ve pişer. Yani pütür pütür bir kıvama gelir. Oysaki biz kadife gibi bir kıvam elde etmek istiyoruz. Bu işleme "Temperlemek ya da Ilındırmak" da denebilr.
- Yumurtamızı da ılındırdıktan sonra bütün malzemeyi bir blenderdan geçirip süzüyoruz kısık ateşte biraz daha ısıttıktan sonra kızarmış ekmek ve rendelendmiş eski kaşar ile servis edebilirsiniz.
Ama dediğim gibi bu kadar sarmısak, en sarmısak seven insan için bile bir felaket olabilir.
POULET POÊLÉ À L'ESTARGON (TARHUNLU TAVUK YAHNİSİ)
Gerçekten tavuk muhteşem oldu. Kendi kendime telaşsız bir yemek yapıyorsam yani misafir falan gelmiyorsa, arkamda koşturan yoksa tavuk ve et pişirme konusunda gerçekten kendime güveniyorum. ama bir misafir gelecekse, işte o zaman mutfak bana cehennem gibi geliyor. Ama allahtan bugün tam tavuk pişirme keyfi yaşadım :)
İşte size bu güzel tavuğun yapılışı (ben tarifin adını " Ruhunu Teslim Eden Tavuk" olarak değiştirebilirim.
Malzemeler:
- 1 bütün tavuk
- 3-4 dal taze tarhun
- 2 adet havuç
- 2 adet kuru soğan
- Tereyağı, Zeytinyağı
- Tuz,Karabiber
Yapılışı:
- Fırınınızı 160 derecede ısıtın.
- Öncelikle tavuğumuzu güzelce bağlamalıyız.. Talha'ya sorarsanız ben bana tavuk bağlamayı öğretecekmiş. Eh öğretsin bakalım :)
- Tavuğundan arkasından sarkan ot yumağı da biberiye olur. Tarifte tarhun yazıyor ama ben maalesef tarhun bulamadım. Artık siz onun tarhun olduğunu varsayın.
- Bağladığınız tavuğun içerisine 1 kaşık tereyağı ve taze baharat koyun.
- 1 kaşık tereyağı ile de tavuğun dış kısmını sıvayın.
- Sonra tuz ve karabibr ekleyin.
- Büyükçe bir yahni kabının içerisine 2 kaşık zeytinyağı ve 2 kaşık tereyağı ekleyin.
- Yüksek ateşte yahni tenceresini ısıttıktan sonra bağlanmış olan tavuğu göğüs kısmı aşağı gelecek şekilde tencerenin içerisine yerleştirin.
- Her bir yüzeyi 2-3 dakika pişecek şekilde, tavuğu çevire çevire 10 dk.boyunca yüksek ateşte pişirin. Ancak tavuğun derisini zedelememeye dikkat edin..
- Eğer gerekiyorsa içerisine zeytinyağı ya da tereyağı ilave edebilirsiniz.
- Tavuğunuz altın gibi kızardıktan sonra bir kenara alın.
- Tencerenin içerisinde kahverengileşmiş olan yağı dökün.
- Bu sırada havuçlarınızı daireler haline ince ince doğrayın.
- Soğanlarınızı yemeklik olarak doğrayın.
- Yahni tencerenizin içerisine tekrar zeytinyağı ve tereyağı koyup havuç ve soğanlarınızı yahni tenceresinin içerisinde 5 dk. soteleyin. Tuz, karabiber ve tarhun ekleyin.Üzerine tenceredeki yağdan gezdirin.
-Bu işlemi de yaptıktan sonra tavuğun üzerini folya kağıt ile kapatım, tencerenin kapağını da üzerine kapatın .
- Bu şekilde tavuğun orta ateşte 2-3dk. daha pişirin.
- Daha sonra kapağı kapalı bir şekilde fırınınızın orta katına yerleştirip 1 saat 20 dk. boyunca tavuğunuzu pişirin.
- 30-40 dakikada bir tavuğunuzu kontrol edin ve göğüs kısmının kurumaması için üzerine yemeğin suyundan gezdirin.
- Tavuğunuz piştikten sonra sosunuyapmak içinse şu adımları kullanmanız gerekli..
Kahverengi Tarhun Sosu:
- Bunun için madeira şarabı ve ekstra mısır nişastasına ihtiyacınız olacak..
- 2 yemek kaşığı madiera şarabının içerisine 1 yemek kaşığı mısır nişastası ilave edilir.
- Karışım, tavuğu içinden aldığımız ve tencerenin içinde kalan havuçlu soğanlı karışımın üzerine ilave edilir.
- Yavaş yavaş karıştırılarak sosun kıvama gelmesi beklenir.
- Daha sonra tavuk ile birlikte servis edilir.
Şimdi diyeceksiniz ki, bu kadar tavuk yaptın hepsi bu mu? Hayır tabiki de..
Yanına bir de pilav yaptım :))))
Ama pilavın tarifini sonra yazacağım. Özetle mantarlı ve şaraplı bir pilavdı.. Tavuğun yanına fena olmadı.. :)))
Bon Apetitè!!!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder