3.01.2011

Quiche Lorraine &Haricot Verts à l'Anglaise & Souflé à la Vanille

Quiche Lorraine &Haricot Verts à l'Anglaise & Souflé à la Vanille
Dün akşam İzmir'den kardeşim geldi.. :)
Bu kadar yemek resmi ve yazısı üzerine daha fazla dayanamayıp, bu yemek macerasına en başından şahit olmaya, üstelik mutfağa hevesli bir gıda uzmanı olarak sürece katkı sağlamaya geldi diyebiliriz.
İyi ki de geldi.. :)

Güzel bir mutfak işbirliğiydi.. Akşam üzeri arayıp yemeğe geleceklerini söyleyen Sanem Ablalar ise bütün çabalarımızın ödülü oldu :))

Dışarıda inanılmaz bir fırtına var, şu anda hava 5 derece falan ama mis gibi kokular içerindeki sıcacık mutfağımız bize cennet gibi geldi bugün...

İşte başlıyoruz. Julia Child'ın kitabında yer alan 515 tarifin (domuzlu olanları çıkardım. zira bulmak biraz zor olacak) 3 adeti daha bugün yapılmıştır. (Peynirli sufle ve beuf bourgingnon'u daha önce yapmıştım. Onları da hedeften düşücem.. Yalnız hayatım hedef olmuş.. ne diyim.. ölmüşüm de ağlayanım yok.)

Evet, dediğim gibi bugün 3 tarifi bitirmiş olmanın haklı gururunu yaşıyorum..



Aşçılarımız mutfağa girmeye hazır :))

QUICHE LORRAINE:

Malzemeler:


Hamuru için
* 180 gr. tereyağı
* 2 bardak un
* 1 bardak süt
* 2 çay kaşığı tuz

İç Malzemesi
* 6-8 dilim dana jambon
* 250 gr. rendelenmiş kaşar peynir
* 2 yumurta
* 2 paket krema
* 2 kaşık tereyağı

Yapılışı:

* Öncelikle kiş hamurunu hazırlamanız gerkiyor. Bunun için tereyağınızı küçük parçalara ayırın.
* Derin bir kapta tereyağ,ı un, süt ve tuzu karıştırarak yoğurun. Hamur kıvamına gelince, tart kalıbınızın içine yerşleştiriyorsunuz.
* Sonra 300 derecede önceden ısıtılmış fırında 35 dk. kadar pişirin. Tam olarak pişmemiş olması gerekli, çünkü daha sonra iç malzemesini ekleyip bir daha fırına vereceğiz.
* Dana jambonlarımızı iyice kuruladıktan sonra küçük şeritler halinde kesip tavada kahverengileşinceye kadar soteliyoruz.
* Kiş hamurumuz istediğimiz şekilde yarı piştiğinde fırından çıkarıyoruz ve jambonlarımızı üzerine yayıyoruz.
* Daha sonra bir çırpma kabında 2 yumurta ve iki paket kremayı çırpıp, rendelenmiş kaşar peynirimizi de üzerine ilave edip biraz daha karıştırdıktan sonra, kiş hamurumuzun üzerine döküyoruz.
* Önceden ısınmış olan fırınımıza tekrar koyup 30 dk. daha pişiriyoruz.

Daha sonra fırından çıkarıp servis tepsisine alıyoruz.
İşte size Jambonlu ve Kremalı Kiş!!
 
 

HARICOTS VERTS à L'ANGLAISE :
(Tereyağlı Yeşil Fasulye)
Malzemeler:

Taze Fasulye (ne kadar lazımsa diyeyim)
Tereyağı
Tuz,
Karabiber

Yapılışı:

Taze fasulyelerinizi güzelce ayıklayıp, yıkadıktan sonra ince şeritler halinde kesiyorsunuz.
Daha sonra kaynayan suyun içine atıp 20-25 dk. haşladıktan sonra soğuk suyun içinde şokluyorsunuz.
Böylece fasulyeleriniz yemyeşil ve hafif diri kalıyor.
Fasulyelerinizi servis etmeden önce sote tavasında teryağında , tuz ve karabiber ilave ederek soteliyorsunuz.

Aslında bu tarif et yemeklerinin yanında daha güzel olur.
Ama kitaptan bugünlük çıkanlar bunlar :))
İnsan, adına bakınca bir şey sanıyor ancako kadar da meşakkatli bir şey değil :)




İşte servis tabağındaki halleri :)



SOUFLÉ à La VANILLE

Malzemeler:
* 2 kaşıkTerayağı
* 3 kaşık Un
* 1 su süt
* 4 yumurta
* 1 adet yumurta beyazı
* Vanilya
* 1/3 su bardağı şeker
* 1 çay kaşığı şeker
Yapılışı

* Öncelikle, ramekin kaplarınızı güzelce yalayıp içerisini şekerle kaplayın. Fazla çeker olmasın ama şekerle de sıvanmış gibi görünsün.
* Fırınınızı 300 dereceye ayarlayın.
* Geniş bir sos tavasında süt ve unu çırparak karıştırın.
* Daha sonra içine şekeri ve sırasıyla kaşık kaşık tereyağını ilave edin..
* Yumurtalarınızın sarıları ile beyazlarını ayırın. Beyazlarını ayrı bir kaba alarak , sarılarını sırasıyla karışımınıza ilave edin ve karıştırmaya devam edin.
* Daha sonra yumurtaların beyazlarını kar kıvamına gelinceye kadar çırpın. İçine 1 kaşık şekeri ilave edin. Bir tutam tuz ilave edin.
* Karışımınızı çırpılmış beyaz kremanının içine ilave edin.  Yavaşça karıştırın.
* Daha sonra karışımınızı kaplara koyun ve 10-15 dk. da kabarana kadar fırında pişirin.
* Bekletmeden servis yapın..

Uygulama sonucu aşçının görüşleri:
- Biraz sufleyi lezzetsiz buldum. Daha fazla şeker konabilir.
- Yerken maalesef biraz yumurta tadı geliyor. Herkes çok beğenmeyebilir.
- Kapları şeker ile sıvarken, fıırından çıktıktan sonra şekerler hala tane tane görnüyor. Bence görünmemeleri gerek. Bir daha ki sefere pudra şekeri ile sıvayacağım. Bakalım nasıl olacak?

Bu arada ramekin kaplarımdan bir tanesini elimden düşürdüm ve kırıldı :((

Bon Apetit!!!





Bu da Annemin muhteşem, etli yaprak sarması !!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder