18.01.2011

POTAGE VELOUTÈ AUX CHAMPIGNONS (Kremalı Mantar Çorbası)

Eski müzikler mi çok güzel yoksa eskiden müzikler mi güzeldi?
"Öyle bir geçer zaman ki"yi seyrederken insan kendini,  bir de müziklere kaptırıyorsa iyice tuhaf hissediyor.
:)
Ah Osman , yavrum kıyamam ben sana.. o nasıl ağlamak öyle...
Off yazı da bişeye benzemeyecek bu gidişle...
"Eli işt'e gözü dizi'de" dedikleri bu olsa gerek :)

Akşam yemeği için Hamdiye annem süper sağlıklı bir yemek yapmış.. Marine edilmiş tavuk ızgara ve yeşil salata.. Zaten gittikçe irileşiyorum bu akşamı hafif geçirmek gerçekten süper oldu..


....
Bu akşam kendime dün akşamdan söz vermiştim. 3 tane tarifi birden aradan çıkaracaktım. Ama iş yorgunluğunun üzerine bir de yol yorgunluğu binince  tek tarifle geceyi kapatmak zorunda kaldım.
Bir çorba yapmak bu kadar mı uzun sürer ama böylesi biraz uzun sürüyor. :) Ama ne demişler "Haticeye değil Neticeye bak!!" Lezzettli oldu çooookkkk :)))

Malzemeler:
* 3 çorba kaşığı un
* 3 çorba kaşığı tereyağı (aman Osman denize düşttü :O )
* 1/4 su bardağı ince doğranmış soğan
* 6 bardak tavuk suyu (sıcak olmalı)
* 2 su bardağı doğranmış mantar sapı
* 2 kaşık tereyağı
* 2 su bardağıince kıyılmış mantar çanağı
* 1/4 çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı limon suyu
* 2 yumurta sarısı
* 1/2 su bardağı krema



Yapılışı:

* Soğanı ince ince doğrayın.
* Derin bir teflon tencerede 3 kaşık tereyağında kısık ateşte 7-8 dk. soteleyin.
* Daha sonra üzerine 3 kaşık unu ekleyin ve un kavrulana kadar 2-3 dk. daha pişirin.
* Bu sırada ayrı bir tencerede tavuk suyunuzun kaynıyor olması gerek.
* Bir kepçe yardımı ile yavaş yavaş 6 su bardağı sıcak tavuk suyunu sotelediğiniz soğan ve un karışımının üzerine ekleyin.
* Bu karışımın üzerine de doğradığınız mantar saplarını ekleyin ve 20 dk. kısık ateşte kapağı yarı kapalı olarak pişirin.

* Ayrı bir tavada 2 kaşık teryağında ince kıyılmış mantarlarınızı 5 dk. soteleyin.Üzerine 1 çorba kaşığı limon suyu ve 1/4 çay kaşığı tuz ekleyin.



* Tencerede pişmiş olan mantar saplarını süzün ve suyunu ayırın.. Böylece mantarın ve soğanın bütün lezzeti, çorbann suyuna geçmiş oldu.
* Sotelediğimiz mantarları çorbanın suyuna ilave edin.
* Bir karıştırma kabında 1/2 bardak ve 2 adet yumurta sarısını çırpın.
* Çorbanızın suyundan azar azar krema karışımına karştırarak ekleyin. Böyle yapmamızın nedeni yumurtalı krema karışımımızın sıcak çorba suyu yüzünden bir anda pişmesini önlemek. Öncelikle her iki sıvının ısılarını birbirine yaklaştırmaya çalışıyoruz. Bu işleme Temperlemek denir.
* Yumurtalı kremanın ısısı çorba suyuna yakın bir dereceye geldiğinde, karışımı çorbamızın içine ilave ediyor ve kaynatmadan kısık ateşte karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.
* Eğer çorbanın kıvamı size çok sulu geldiyse size bir püf noktası : 1 çorba kaşığı kadar nişastayı 1 çay bardağı su ile karıştırıp yavaş yavaş çorbanıza ilave edin. Çorbanızın giderek kalınlaştığını ve kıvama geldiğini göreceksiniz..
* Tuz ve karabiberini kontrol edip sıcak olarak servis yapın..

Bon Apetit!!!

1 yorum:

  1. Yorumsuz... İnanılmaz görünüyor. Ev yapımı kremalı mantar çorbası içmek bize de nasip olur inşallah :))

    YanıtlaSil